Uke 1: Eksperten svarer
Avholdt 4. Januar 2019

Uke 1: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Skattekort - prosent vs tabell

  Innsendt av: Thor

  Hei. Jeg har nå fått se lønnslippen for januar-lønnen. Der står det at jeg skal trekkes 43% i skatt (tabelltrekk 7121). Når jeg går inn på skatteetaten for å se på skattekortet mitt, og endrer fra tabell til prosenttrekk, går skatten ned fra 43% til 33%. Hvordan kan dette ha seg? Jeg har gjennomsnittlig lønn (600 000) og lån på ca 2 millioner. Kan det være at min arbeidsgiver benytter seg av feil tabell? På forhånd takk, mvh, Thor

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Svak krone- kjøpe av amerikansk aksjer

  Innsendt av: Benjamin G.

  Hei, Blir amerikanske aksjer enda dyrere ved svak krone?Ser du evt. andre konsekvenser eller muligheter ved svak krone. På forhånd takk. Mvh

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • hvordan spare?

  Innsendt av: Kåre

  Hei! Har planer om et evt hyttekjøp, men ikke før om 6-8 år. Har stabil inntekt på ca 1mill og god mulighet til å spare en del hver mnd. Har kjøpt enebolig og har derfor lån på ca 3 mill med rente på 2.38. Har Ikke brukt BSU sparingen enda. Hva vil være den beste måten og spare på (Må selvfølgelig ta opp lån ved hyttekjøp) ? Betale mest mulig ned på lån, spare i indeksfond eller høyrentekonto?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Månedlig sparung

  Innsendt av: Nicklas

  Hei, Hvis jeg ønsker å sette av 500-1000kr pr mnd, hva er den mest effektive spareformen med en horisont på 5-10 år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Tape "milliarder"

  Innsendt av: DRE

  Man ser ofte overskrifter som "Tapte 500 millioner over natta" osv, når en aksje går ned eller børsen "stuper". Men er det tilfelle? Om de som eier aksjen fortsetter å sitte på dem og kursene normaliserer seg på sikt, har de virkelig tapt de enorme summene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Innskuddskapital AS

  Innsendt av: Ukjent

  Ved opprettelse av eget Holdingselskap (AS), saa har jeg innbetalt 30K i aksjekapital. Er det et krav om at dette beloepet skal staa som sikkerhet, ogsaa etter at selskapet er registrert i Broennoeysundregisteret?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjespareprogram

  Innsendt av: Ukjent

  Hva tenker du om aksjespareprogram på arbeidsplassen, sånn på generell basis? Har selv en arbeidsgiver der man får kjøpe noe aksjer med 20% rabatt, og etter tre år dobles disse "gratis" (må jo selvfølgelig skatte av det). Jeg liker ikke tanken på å gjøre både inntekten min og en del sparing avhengig av arbeidsgiver, men synes samtidig ordningen virker for god til å ikke delta. Høsten har jo vært usedvanlig dårlig, men ellers har trenden vært veldig god over flere år.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Margin ved kjøp før salg

  Innsendt av: Boligkjøper

  Dersom man eier en toroms leilighet og skal kjøpe seg "oppover" til en treroms, hva slags margin vil du anbefale å legge inn dersom man tenker å kjøpe før man selger? Synes det virker skummelt å ikke få solgt for god nok pris etter å ha kjøpt, men det virker også veldig upraktisk å selge først. Sitter med en leilighet der lynvurdering er 3 mill, boliglån på 1,9 mill, en BSU på 250K og maks lånebeløp på 3 millioner (5*inntekt - studielån), men vil nok under det fordi jeg bor alene. Lurer på hva slags prissjikte jeg skal tørre å kikke på…

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Svigermors penger - hva gjør vi nå?

  Innsendt av: Gaute

  Vi har ei demens syk mor/svigermor som ikke lenger kan håndtere egen økonomi. Hun er enke og har 1,8 mill i banken, nedbetalt hus, svært lave levekostnader, bor fortsatt hjemme og det vokser med 10' for hver måned som går. Vi tror hun har et sted mellom 5 og 10 år igjen å leve gitt den alvorlige diagnosen. Hun har ingen behov for investeringer i hus, løsøre eller reiser. Ettersom bankinnskuddet nærmer seg grensen for banksikringsfondet (2 mill) og bankrenta er så lav - så har vi i familien (4 barn og 4 svigerbarn) diskutert et forslag om å ta 1 mill av de 1,8 og sette 80% av dem i et globalt aksjeindeks fond og 20% i et emerging markets global indeks fond. Resten lar vi stå i banken som tradisjonelt bankinnskudd. Argumentene er: - hennes risiko er en norsk bank, et norsk selveid hus og norske pensjonsinntekter så da må risikoen for formuesmidlene hennes spres globalt -0,3% forvaltningskostnad i indeksfond er lave kostnader - et globalt indeksfond er 65% USA - bedre og legg litt (20%) i emerging markets også - vi kan la de stå stabilt i indeksfondene resten av hennes levetid, dermed slipper storfamilien flere diskusjoner om hva som skal skje med pengene hennes (pengediskusjoner er generelt vanskelig i mange familier - mange mener mye, det blir fort personlig) - det er enkelt å selge fondet når arveoppgjøret kommer - snart er hun på sykehjem. Da blir mesteparten av inntektene borte så veksten er midlertidig Hva tror du - er det noe vi ikke har tenkt på? Gjør vi det riktige for henne?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Tips til lån for sekundærbolig

  Innsendt av: Podcast fan

  Hei! Jeg er en mann på 22 år som har kjøpt min første leilighet. Jeg har spart opp en del egenkapital (ikke fullt 40% enda), men jeg får jo ikke lån på mer enn fem ganger inntekten min så å få nytt lån ser mer eller mindre umulig ut. Er det noen mulighet til å få høyere lån?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.