Uke 10: Eksperten svarer
Avholdt 8. Mars 2018

Uke 10: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Rentebinding

  Innsendt av: Ragnar Nordvik

  Hei! Er veldig usikker på om jeg skal binde renta. Jeg og min samboer har boliglån på vel 2,6 og det er såvidt litt over 3x samla inntekt. Kontakten vår i banken sier de kan tilby 2,65% på 5-årig binding, som ef det vi har sett for oss etter bla hørt på podcastene dine. Vår nåverende effektive rentesats er på 2,16%. Hører at renten aldri vil bli noe særlig lavere i nær fremtid. Kanskje vi ikke sparer noe særlig på å binde men er vel heller ikke sannsynlig at vi taper på det? Samtidig får vi jo forutsigbarheten. Hva tenker du? Nåværende rente på 2,16 mot 2,65 syntes jeg bare var litt sprikende.. Takk for svar på forhånd :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Korttidssparing

  Innsendt av: Åsmund

  Hei! Jeg har en mindre sum penger

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gudbrandsdal energi

  Innsendt av: Thomas Rasmussen

  For et par måneder siden snakket jeg med strømselskapet og fant ut at det gunstige abonnementet jeg hadde (0 påslag, 0 månedsgebyr, kun ren spotpris) hadde endret seg i min disfavør. Istedet var det lansert et tilsvarende gunstig abonnement under nytt navn. Jeg fikk endret abonnement, og nå, noen måneder etterpå så kom det ny e-post hvor de varsler at avtalen blir dårligere. Så får jeg vel ringe dem igjen for å bytte til nok et nytt abonnement for å beholde de gunstige betingelsene. Bør jeg bytte selskap til ett som ikke hele tiden forsøker å snikinnføre påslag og gebyrer, eller er dette normal fremgangsmåte hos strømselskapene? Jeg skjønner jo at de må tjene penger, men denne snikmetoden liker jeg ikke.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Økonomiske hensyn ved familieforøkelse

  Innsendt av: I granskauen

  Hei Hallgeir, Jeg og kona venter vårt første barn i sommer. Er det noen forsikringer eller andre privatøkonomiske valg vi bør ta for å sikre oss og barnet? Har det noe for seg med spedbarnsforsikring, barneforsikring? Er ikke det meste dekket gjennom det offentlige allerede? Er det andre privatøkonomiske hensyn vi bør tenke på når det kommer en ny en til verden? Har også forstått at vi bør skrive testamente selv om vi er gift. Er dette noe vi kan skrive selv og få en advokat til å godkjenne, eller hvordan gjøres det? Har sett litt på nett og advokater tilbyr denne tjenesten men synes det virker så voldsomt dyrt i forhold til det arbeidet jeg tror det er å skrive et slikt dokument. Takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS utbetaling ved død

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, jeg lurer på utbetalingsregler for IPS ved død. Jeg har forstått det slik at IPS blir gitt til barn under 21 år som barnepensjon, evt til gjenlevende ektefelle som pensjon, ved død. Jeg har en mor som vurderer IPS, men jeg tror ikke hun ønsker at evt penger skal gå til ektefelle ved død, men heller til oss barna. Er det mulighet for å avtale det?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Annuitetslån eller serielån

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Sønnen min kikker på bolig i prisklasse ca 2 millioner til 2,5 millioner. Han har kr 500 000 i egenkapital, pluss 150 000 på en boligsparekonto for barn som benyttes til å fylle opp den årlige grensen på BSU. Han tenker å fortsette å spare på BSU frem til maks sparebeløp,og så bruke beløpet til å betale ut resten av boliglånet (forutsatt at han bor i samme bolig og med samme boliglån når den tid kommer). Hvilken lånetype vil du anbefale, annuitetslån eller serielån ? Han tenker å nedbetale med ca kr 7000 i måneden.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Binde renten

  Innsendt av: Nils

  ey, leste på nett at jeg burde binde renten siden jeg er ung&dum (stort lån ifht inntekt), har du noen tanker på det? Jeg og kjæresten har cirka 900k inntekt og 2,4 mill lån

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • skattespørsmål vedr sepaerasjon sept 2017

  Innsendt av: Mor og mormor

  Min datter ble separert i sept 2017.De har to felles mindreårige barn, Hennes eks.mann flyttet ut 1 oktober og hun hadde eneansvaret for begge barna i 3 måneder frem til 1.1.2018. Hennes eks mann betalte ikke bidrag i denne perioden, men de betalte begge inn på en felles brukskonto der barnas kostnader til fritids- og SFO-utgifter ble dekket. På denne konto ble også barnetrygden for 2 barn satt inn. Fra 1.1-2018 ble det delt foreldreansvar, Mitt spørsmål er: Kan min datter kreve fradrag som eneforsørger i 3 måneder for inntektsåret 2017 og trengs det dokumentasjon på dette? Og hvor stort er beløpet hun kan trekke fra?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.