Uke 11: Eksperten svarer
Avholdt 16. Mars 2017

Uke 11: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Fond, aksjer, eiendom eller nedbetaling av lån?

  Innsendt av: Hans Kristian

  Den økonomiske situasjonen er kort oppsummert slik: Enebolig verdi ca. 11 millioner Hytte verdt ca. 2.5 – 3 millioner Gjeld 1,5 mill i fastrentelån til 2,85% hos DNB 1,5 mill rammelån til 2,05 % hos DNB Inntekt Min: inntekt 1 million pr. år. Utbetalt 47.000 pr. mnd Ektefelles: ca. 500.000 pr år. Sparing Ca. 120.000 på DNB Globalt Index fond (anbefalt av Dine Penger) med fast trekk på 3000 pr mnd Ca. 3.400 pr mnd til felles bufferkontor. Ca. 1000 pr mnd til «guttetur/kjærestetur» Disponible midler ca. 1,5 millioner, I tillegg har vi noen felles sparekonti som buffer etc. men, dette er «mine» penger. Vi har en slags fellesøkonomi som er ordnet slik at vi betaler til «felleskapet» etter en brøk, hvor den som tjener mest, betaler mest og opplever dette som en rettferdig løsning. Min kone har ca. én mill i gjeld som hun håndterer på egenhånd gjennom et lån hun har hos sin far til en meget gunstig rente. Det er altså disse 1,5 mill. jeg lurer på hva jeg burde gjøre med. Akkurat nå står noen av disse pengene i noen fond og enkeltaksjer via Nordnet. Så hva bør jeg gjøre? Kjøpe noe eiendom for utleie, spare i fond, kjøpe noen enkeltaksjer eller betale ned gjeld? Min tanke er at med så lave renter, både fast og flytende, kan jeg kanskje «slå» banken ved å plassere dette i fond som kaster av seg høyere rente de neste 10 årene enn lånerente. Så langt har det vel gjort det. Jeg har satt litt penger via Nordnet til Forte Trønder, Nordnet Superfondet Norge og Storebrand Index alle markeder. Jeg har bare for moro skyld kjøpt noen enkeltaksjer i selskaper som Axactor, Aker, Statoil, Hydro og Subsea som alle har kastet av seg mellom 20-30 prosent, men min investering har vært så liten at dette er bare småpenger. Prosentvis er jo dette bra, så jeg har lurt på om jeg skal ta litt av pengene og satse litt mer på enkeltaksjer. Jeg har også vurdert å bygge på hytta med en liten utenleiedel. Det er stor etterspørsel i følge de som leier ut der oppe, ca 8 ganger mer enn det de klarer å dekke. Så hva ville dere gjort i min situasjon?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt v/gevinst på boligsalg

  Innsendt av: Svenn

  Jeg har leid ut en leilighet som jeg har arvet fra mine foreldre. De bodde først ca 6 år i leiligheten før jeg overtok den og tilglyste den på meg har nu leid den ut i 3 år og Borettslaget forlanger at jeg selger eller flytter inn i leilighet. Ser meg rivingen til å sie opp leieboer som ingen har noe å klage på. Spørsmål: må jeg betale skatt (25%) på gevinst på salget.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spørsmål om bankgaranti for innskudd i sparebank.

  Innsendt av: Olav

  Jeg har innskudd på en konto i en sparebank på ca. 1,9 mill. kroner. Er man sikker på å beholde dette innskuddet hvis banken skulle få økonomiske problemer ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skattefritt salg av primærbolig

  Innsendt av: Pensjonisten

  Eier en 2-roms som om kort tid vil selges uten gevinstskatt. Er det noe jeg må passe på ang. mottagelse av penger inn på konto i forhold til min nettbank eller skattemyndighetene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Avkastning på fond

  Innsendt av: Økonomistudenten

  Hei! Sparer månedlig i en fonds-portefølje bestånde av et globalt indeksfond, et norsk indeksfond, samt et par aktivt forvaltede fond som investerer i Europa, Kina og i Teknologi. Er i grunn skeptisk til aktivt forvaltede fond, men har den siste tiden funnet ut at en blanding av indeks og aktive fond vil kunne gi god avkastning. Har klare forventninger til hva indeksen bør levere årlig i snitt, men er litt usikker på hva man bør kunne forvente av aktivt forvaltede fond. Forvaltningsavgiften ligger på mellom 1,5 og 1,8% på de forskjellige fondene. Hva mener du jeg bør sette som avkastningskrav på mine aktivt forvaltede fond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatteregler ved aksjesalg

  Innsendt av: Rene

  Kan du fortelle litt rundt skattereglene av ett aksjesalg med avkastning? Er det min plikt å melde fra om dette til skatteetaten ved salg eller det noe som blir automatisk registrert ved salg av aksje?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Renter

  Innsendt av: Espen Kvernes

  Hei, Vi er en familie på 4 med hus og bil. Vi har helt grei økonomi men vi alle ønsker å vike de høye renter. Så hva er din mening om huslån? Vil renten gå opp mye i årene fremover? Å lønner det seg å låse renta nå?.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ta opp rammelån på huset og sette pengene i indeksfond?

  Innsendt av: Petter Olsen

  Hei Hallgeir Vi har pt en belåningsgrad på huset på like under 50%. Vi ønsker ditt synspunkt på om vi bør ta opp et rammelån på huset og sette disse pengene uavkortet i et eller to av indeksfondene som er anbefalt her på Dine penger? Ved opptak av rammelån kunne vi sett for oss en ny, total belåningsgrad på feks 65 eller 75%. Vil dette være et fornuftig nivå? Bakgrunn for vårt tilfelle: Renten på boliglånet er 2,15%, og vi har tidligere lest her at du har sagt at forventet avkastning på indeksfond er 6-7-8%. Huset ligger i Oslo, og vår vurdering av verdien/dagens belåningsgrad er basert på en takst vi fikk for et år siden. Vi har begge trygge arbeidsplasser. I tillegg har vi en utleiedel i kjelleren som hver mnd genererer 9.000,-. Leieinntekten går aldri til forbruk, kun til oppussinger/oppgraderinger når beløpet har blitt stort nok. Dette er et beløp vi kan «aktivisere» hvis noe uforutsett skulle skje og vi måtte komme oss gjennom en knipe. Takk for svar og eventuell annen info på forhånd!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spørsmål om særeie

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg har et spørsmål knyttet til særeie. Jeg har aksjer fra før, samt et beløp etter salg av leilighet, som jeg nå ønsker å investere i aksjer. Til sommeren gifter jeg meg, og da ønsker jeg at mine aksjer skal være et særeie. Hvordan sikrer jeg meg dette? Jeg har en investeringskonto hvor aksjene står, og jeg kjøper og selger. Kan jeg fortsette å forvalte pengene her (og opprettholde særeie?). Kan jeg fortsette å putte penger inn her, og fortsatt opprettholde særeie?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.