Uke 11: Eksperten svarer
Avholdt 14. Mars 2019

Uke 11: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Forhandle med banker

  Innsendt av: Niklas H

  Hei Hallgeir. Det er en ting jeg bestandig har lurt på. Hvordan i all verden greier dere i luksusfellen å forhandle dere til så bra avtale med bankene? Dere får en deltager med mange millioner i forbruks-gjeld. Han kommer i realiteten til å være gjeldsslave livet ut. Dere får så vedkommende til å selge noen eiendeler og slutte å handle ting de ikke trenger. En mnd senere kommer dere tilbake med en avtale fra bankene der de har halvert gjelden og tatt vekk rentene, og vips så har de nedbetalt gjelden på et par år. Det jeg lurer på er hva har dere å forhandle med? Er det slik at bankene er redd for dårlig reklame og gir slike "super deals" fordi dere har med dere tv-kameraene inn i ligningen? Eller er de redd for at deltageren skal gå personlig konkurs? på forhånd takk. PS: det hadde vært gøy om du tok opp dette spm i podcasten også :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan få beste lånetilbud

  Innsendt av: Renteoptimisten

  Hei Hallgeir! Jeg har pt et rammelån med effektiv rente på 2.16 prosent. Er egentlig fornøyd med å ha fått renten ned såpass. Har nedbetalt omtrent halvparten av boligen min er er midt i tredveårene. Har over gjennomsnittlig inntekt. Jeg ser at Akademikerne pluss får enda bedre renter i Danske bank. Hvordan går jeg frem for å nærme meg den, når jeg ikke er medlem av nevnte fagforening? Er det realistisk å få renten lenger ned enn 2.16 uten akademikerne i ryggen?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU uttak?

  Innsendt av: Tore

  Hei! Har et spørsmål i forhold til BSU som jeg håpte du kunne svare meg på. Fyller 34 år i år, og lurer i den forbindelse på om jeg skal knekke BSUen og betale dette inn på lånet. Er dette det mest økonomiske? Og hva ville Gallgeir gjort? :p Har et boliglån på 2 600 000,-. BSU-konto: 250 000 + renter. Renten på BSU står foreløpig uendret på 3,5 %. På forhånd takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • boligkjøp

  Innsendt av: Johan

  Hei Hallgeir, jeg har ca 1,5 mill kr på sparekonto. Pluss 50 000kr i BSU og ca 200 tusen kr i diverse fond/aksjer. Jeg skal kjøpe leilighet og lurer på om jeg burde putte alle pengene inn i leiligheten for å få minst mulig belåningsgrad. Eller om jeg burde beholde penger til sparing/buffer utenom boligen. Tenker å bruke ca 2,5 mill kr på leilighet. Har lav inntekt de neste årene, ca 100-150k og er i 20-årene. Null lån. På forhånd takk for rådene!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Indeksfond

  Innsendt av: Kjell Roger

  Hei. Vurderer å investere i indeksfond. Hva er mest lønnsomt å investere i indeksfond på privaten eller i eget AS?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kan Livrente regnes som lønn?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Jeg ønsker å kjøpe meg leilighet. Har foreløpig ikke vært i kontakt med banken, men har hørt på podcasten deres og lært mye. Per nå tror jeg at jeg har 15% egenkapital av ønsket kjøpesum, men jeg har planer om å ta en master på to år og vil derfor ikke ha tilstrekkelig inntekt. I tillegg til egenkapitalen som trengs har jeg en Livrenteforsikring, som jeg ikke har begynt å få ut penger fra enda, men i det jeg starter denne utbetalingen vil jo det fungere som en slags lønn i disse årene. Tror du dette kan fungere frem til jeg har fullført studiene eller er jeg nødt til å vente til jeg har fått meg fulltidsjobb? Tilleggsinfo: Jeg har alltid vært flink til å spare, bruker ikke kredittkort og har spart alt studielånet mitt på en høyrentekonto.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fast- eller flytende rente

  Innsendt av: Joakim

  Hei, Jeg er i prosessen med å kjøpe bolig og den er nesten ferdigstilt. I den forbindelse starter jeg med et lån på 2 100 000,-. Renten er forespeilet å være 2,29% effektiv. Her har jeg allerede vist til andre tilbud(finansportalen) hvor jeg har utsikter for effektiv rente ned på 2,19%. Jeg har en stabil inntekt og ser uten problem for meg å takle en renteøkning, men allikevel så ser jeg på muligheten for å binde renten i 5 år på 2,79 % (finansportalen). Dette gir meg lånekostnader på rett i underkant av 9000,- pr. måned. Med det som utgangspunkt har jeg beregnet at jeg kan spare 4000,- i fond hver måned. Dette vil så klart reduseres ved høyere rente. Er det en god løsning å binde renten med en fast spareplan, eller burde jeg holde den flytende ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • In-ordning

  Innsendt av: Maya

  Hva er dine synspunkter om IN-ordning (OBOS)? Bør man nedbetale deler av fellesgjeld eller heller ha pengene på bok og investere på et vis?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondsparing

  Innsendt av: Marianne

  Mange økonomiblogger reklamerer rimelig heftig med sparing via Kron, men hva er egentlig den store fordelen å spare der kontra å spare i indeksfond via en annen leverandør? For eksempel spare i fond via gjensidige eller Nordnet? Jeg forstår at denne reklameringen gir penger i kassa for de som står bak disse bloggene, men det gjør det vanskeligere for oss andre å finne troverdighet i denne voldsomme skrytingen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skattefradrag

  Innsendt av: hønemor

  Jeg leser på Kron sine sider at man kan trekke fra forvaltningskostnader på fondssparing på skatten. Hvordan gjør man det i praksis? Jeg har f.eks 2 ulike ASK (i ulike banker) og har også en ASK på hvert av barna i tillegg, pluss for et tantebarn. Er det noe jeg bør gjøre på selvangivelsen for å spare penger på sparingen...?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ask vs Ips

  Innsendt av: Hyttemannen

  Jeg sparer i fond fra dnb og nordea, Virker dette som en grei portefølje: Dnb Miljøinvest Dnb Teknologi Nordea avkasting Nordea Stabile aksjer global etisk I tillegg santander høyrente konto Og superspar konto i dnb å brukskonto i dnb til daglige gjøremål Innspill eller tanker?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU eller ASK

  Innsendt av: Tenåringsmor

  Jeg har en 14 åring som har fått en liten helgejobb og ønsker å spare hele lønna. Hun er nysjerrig på akjser og vil lære mer om økonomi. Hva er lurest - sette pengene på BSU konto eller kan hun opprette sin egen aksjesparekonto hos f.eks Kron eller Nordnet og følge med selv? Hun tjener ca 2000/mnd, noen ganger mer, så det er vel ingen skattefordel å hente av BSU, kanskje vel så artig å lærerikt å sette lønna i fond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.