Uke 14: Eksperten svarer
Avholdt 6. April 2017

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Sparing til barn

  Innsendt av: Morten

  Hei Hallgeir. Vi har to barn, 1 år og 4 år. Tenker å starte sparing i Fond. ca. 250,-/mnd. Har du et konkret fond du vil anbefale? Eventuelt hvilke markeder, Norge, globalt, aktivt forvaltet eller index? God Påske :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Besøksreiser og pendlerreiser fra utlandet.

  Innsendt av: UtenlandspåjobbforNorge

  Hei. Min kone og jeg er folkeregistrert bosatt I utlandet fordi jeg har statlig jobb utenfor Norges grenser men jeg mottar lønn og betaler skatt I Norge. Min kone bor med meg, men reiser til Norge for å jobbe fjorten dager hver måned. Vi eier bolig I Norge som benyttes når vi er hjemme. Kan alle reiser hjem til Norge oss føres som pendlerreiser for henne, og besøksreiser for meg?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøp av leilighet

  Innsendt av: Abonnent

  Hei, min datter på 19 skal begynne studier i Bergen til høsten. Hun har en kjæreste , de tenker å dele leilighet. Jeg tenker å kjøpe en leil til de, de skal betale leie som dekker ca kostnaden med leil. Ref. Artikkel i siste nr av Dine Penger vedr utleieleilghet. Usikker på hva som er beste måten å gjøre dette på i forhold til hvem som bør eie, skatt, konsekvens for stipend etc Har dere anbefalinger rundt dette ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arbeidsavklaringspenger VS oljelønn

  Innsendt av: Trond

  Vi har 2 felles barn på 3 og 6år. Kona er på arbeidsavklaringspenger og jeg er offshore. Kona tjente det hun fikk via NAV (husker ikke dette beløpet her og nå). Jeg hadde 1.250.000,- i inntekt i 2016. Har det noe betydning hvem av oss som har foreldrefratrekket? Og har det betydning hvem som har rentefratrekket? Og sist: Har vi som reiser offshore mulighet for å skrive av noe pr dag i nordsjøen? Hun fikk 5000kr tilbake på skatten, mens jeg fikk 18000 i smell. Håper å høre ifra dere:-)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Lån når far på sykehjem

  Innsendt av: VKA

  Jeg leste i en av deres artikler at det ville lønne seg å ta opp ekstra lån når man kommer på sykehjem. Det er selvsagt i familiens interesse fordi gjeldsrenter blir fratrukket inntekten, og lånet kan investeres med nærmest gratis renter. Min far har Alzheimers men heldigvis fikk vi laget en fremtidsfullmakt for noen år siden. Han har nemlig et rammelån som ikke er fullt trukket. Siden vi har fremtidsfullmakt regner jeg med at vi skal få lov til å benytte oss av hans rammelån, slik at hans økonomiske verdier blir ivaretatt på best mulig måte. Men er det lov å trekke fra hans rammelån? Jeg er 100% sikker på at han selv ville gjot det samme, om han var ved sine fulle fem. Hvis jeg spør ham vil han si at han stoler 100% på meg men jeg vil helst være sikker før jeg foretar meg noe. Har dere ellers noen kommentar til dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hva ville du gjort?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Hallgeir! Stor tilhenger av luksusfellen og dine økonomiske råd. Det jeg lurer på er hva du ville gjort om du plutselig var 26år, nyutdannet og eide ditt eget hus som du leide ut i sin helhet mens du bodde hjemme. Ville du prioritert en ombygging for å øke dagens leieinntekter? (Dagens leieinntekter dekker lånet) Eller ville du nå med høyere inntekt kjøpt et hus til? Til samme formål for å leie ut. (Vestlandet). Eller ville du brukt pengene dine på aksje-handling selv, eller børs / fondsparing via banken? Eller ville du kanskje solgt utleieobjektet ditt og kjøpt ditt eget hus (med utleiedel)? Takker for gode råd! Og stå på videre! :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nye låne krav

  Innsendt av: Atle

  Vist man fikk lån før de nye krevende til bolig lån kom. Og nå vil byte Bank men de nye kravene gjør at du ikke kan. Er du låst til banken.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.