Uke 14: Eksperten svarer
Avholdt 4. April 2019

Uke 14: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Foreldrefradrag

  Innsendt av: Kenneth

  Hei, Anbefaler dere og føre foreldrefradrag likt immellom foreldre eller alt på en? Hvordan vil skatteetaten fordele fradraget for eksempelvis, 15 000,- per foreldre på ett barn? Vil den ene få fradrag for 15 000,- mens den andre får fradrag for 10 000,- ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatteprosent

  Innsendt av: HP

  Hei, Nå som skattemeldingen er ute, er det mange som jubler over å få tilbake igjen på skatten. Men ut i fra et økonomisk perspektiv, er det egentlig så lurt å sette skattesatsen for høyt hvert år slik at man får igjen på skatten? Har nemlig lest at skatt man betaler forrentes med 0,59 %. Da bør det vel egentlig være mer fornuftig å sette skatteprosenten for lavt, spare de ekstra pengene i en høyrentekonto med fks. 2,2 prosent for så å tilbakebetale skatten med disse pengene som da har forrentet seg, neste år? Dette forutsetter selvsagt at man har midler til å betale tilbake større summer i skatt og synes det er OK å pådra seg 'uvissheten' dette kan medføre. Hva mener du lønner seg? På forhånd takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gjeld og skattemelding

  Innsendt av: Cato Isaksen

  Hei! Jeg har en samlet gjeld på cirka 450.000 kroner. Er det kun gjeldsrentene jeg kan føre opp i skattemeldingen som skal leveres denne måneden?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt 2018

  Innsendt av: Kåre

  Hei Har solgt fondsandeler i 2018 for kr 180 000,- med en skattbar gevinst på kr 42 000,- .Har ingen øvrige lønnsinntekter. Har jeg ved skatteberegningen krav på fribeløpet for aksjegevinster på 41650,- , slik at ikke hele beløpet blir beskattet fra første krone? Hva er egentlig kravene for å få fribeløpet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pause studielånet for å nedbetale dyrere lån?

  Innsendt av: Gjeldsslaven

  Hei Hallgeir. Jeg sitter for tiden med tre lån. Studielånet på rundt 400.000,- (2.288 kr per måned) boliglån på rundt 2.200.000,- og flexilån (til boligen) på ca 350.000,-. Studielånet har bundet rente i to år til på 2,159%. Boliglånet er på 1,9% men går opp til 2,07% i mai, og flexilånet er på 2,80% men går opp til 3,10% i mai. Lønnen min er 515.000,- brutto. Jeg har veldig lyst til å bli kvitt flexilånet så fort som mulig, og ligger an til å betale inn ca 80.000,- på dette i år. Jeg kommer også til å kunne betale inn over 100.000,- på lånet neste, da jeg har bestemt meg for å droppe sommerferien i 2020 (årets er allerede bestilt og betalt). Spørsmålet mitt er: Jeg har ikke brukt noe utsettelse på Lånekassen ennå. Man kan få opptil 3 års betalingsutsettelse. Renta på dette lånet er lavere enn flexilånet, og det er et mye bedre lån å sitte med hvis jeg skulle miste jobben eller bli syk/skadet. Derfor lurte jeg på hva du tenker om å fryse dette lånet i 2 - 2,5 år og heller putte de pengene inn i flexilånet? Hvis rentene ikke går opp alt for mye mer vil jeg kunne betale ned flexilånet på ca 3 år hvis jeg følger min nåværende betalingsplan, og plusser på studielånsbetalingene. Har derfor veldig lyst til å gjøre dette, men finner ikke noen råd fra privatøkonomer hvor man anbefaler dette, og tenker at det kanskje er en grunn til det..

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Foreldrefradrag for spedbarn

  Innsendt av: Tom

  Hei Jeg og min samboer fikk vårt første barn i august, i den sammenheng lurer jeg på hva som kan føres i post 3.2.10? Kan jeg kreve fradrag for reiseutgifter til besteforeldre selv om de ikke får betalt for barnepass? Må barnepass være hovedgrunnen for reisen, eller kan det være besøkreiser til familien der de også passer barnet? Kan jeg i så fall kreve både km.godtgjørelse og bom/fergeutgifter? Jeg kan dokumentere kravet i form av fergebilletter. På forhånd takk for hjelpen!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fradrag for barn med diagnoser

  Innsendt av: Ståle

  Hei, jeg har ei datter på 9 år som har diagnosene tourette og ADHD. Vi har en del ekstrautgifter på grunn av dette gjennom året. Er det noe jeg kan trekke av fra skatten?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Har vi god boliglånsrente?

  Innsendt av: Daniel

  Hei. Vi kjøpte en bolig i fjor sommer, og måtte låne opp ganske mye med kausjonist. Vi hadde et boliglån på 3,85 mill + fellesgjeld på 400k, og boligen hadde verdivurdering på totalt 4,2 mill. Pga. lav egenkapital (100k) stilte kausjonist med 650k som sikkerhet. Nå har vi pusset opp og fått ny verdivurdering på totalt 4,46 mill, og i tillegg har vi flyttet deler av kausjonsbeløpet over på sikkerhet i BSU etter de nye reglene. Boliglånet er nå på 3,7 (+ 400k fellesgjeld), og kausjonsbeløpet er redusert til 250k. Jeg har forhandlet ned renten fra 2,85 til 2,43 % (effektiv) inkludert siste renteneoppgang. Er dette en god rente mtp. den høye belåningsgraden? Setter også pris på evt. andre innspill.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flytte halve rentefradraget over på samboer

  Innsendt av: Daniel

  Hei. Hvordan flytter jeg halvparten av rentefradraget for boliglånet over på samboer i praksis? Halverer jeg bare beløpet som er ført opp på min melding og legger det til på hennes, og må vi i så fall dokumentere dette på noe vis? Er det kanskje enklere å bare overføre halvparten av pengene til henne når jeg får de utbetalt i sommer?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU etter 33

  Innsendt av: Ørjan

  Hei. Har en tilnærnet full BSU-konto og egen bolig. Men banken min setter ned renta etter fylte 34. Det har alle banker utført det siste året slik jeg forstår. Er det noen banker som gir en god BSU etter 33? Eller hva er fornuftig å gjøre utenom å eventuelt nedbetale boliggjeld eller oppgradere egen bolig for midlene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boligkjøp og tilbakebetalt beløp fra tidligere eier

  Innsendt av: Mats

  Hei I 2017 kjøpte vi bolig og i etterkant av kjøpet oppstod det en tvist mellom oss og selger. Det hele førte til at vi fikk tilbakebetalt er på beløp på i overkant av 200 000,- som følger av feil ved boligen. Det er da snakk om en reduksjon i prisen på boligen. Beløp kom inn på konto i 2018, med tanke på kommende skattemelding er jeg nødt til å føre dette opp et sted eller eventuelt opplyse om det?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arv

  Innsendt av: Robbie

  Hei. Har arvet rundt 800k. Har et billån på 120k, det skal vekk. Pluss studielån på 40k. Frister litt å betale det ned også, selv om jeg vet det ikke er smart. Spørsmålet er : Skal jeg betale ned på boliglånet som er på ca 70% belåning? Eller sette alle eller en del av pengene i et indeksfond? Kanskje du har noen andre forslag.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.