Uke 15: Eksperten svarer
Avholdt 12. April 2019

Uke 15: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • BSU, lån m.m

  Innsendt av: Økonomifreak

  Hei. Er det slik at alle bankene har fjernet muligheten til å beholde den gode renten på BSU etter fyllte 34 år? Bør jeg bare sette inn bsu på lånet etter fyllte 33 år ? Jeg og kona har nettopp kjøpt hus for 4millioner og solgt det gamle. Etter oppgjør og alt sitter vi igjen med et lån på rett under 3millioner. Hun er 26 og har en ubrukt bsu og jeg er 32år og har en ubrukt bsu. Vi får en rente på 2,35% på to lån for å ikke overstige 60%. Er dette en bra avtale ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Avvik fra boliglånsforskriften

  Innsendt av: Ukjent

  Å søke om avvik på boliglån grunnet mangel på egenkapital er noe dere har snakket om. Men hva om problemet ikke er at egenkapitalen mangler, men at man har mye gjeld etter studietid som gjør at det potensielle lånet pluss egenkapital utgjør mindre enn egenkapital/0.15? Gjelder dette under avviks-regelen, eventuelt er dette noe banker er snille på? Har over 600.000 i studiegjeld.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan komme inn i en god flyt etter litt for høyt forbruk?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Jeg lurer på hvordan jeg bør spare pengene for å komme i en god økonomisk flyt etter noen år med litt for høyt forbruk og lite sparing. Min situasjon er som følger; Bor i Oslo i en liten, selveid leilighet som er verd ca 3,15mill (perfekt utleieobjekt). Har ca 2,95mill i boliglån og 200' i studielån. Inntekt på ca 800'. Ca 150' på BSU. Sparer ca 3000kr pr mnd i aksjeprogram via jobb. Sparer pt fullt i BSU. Sparer også litt i pensjon, men tenker å slutte med det og heller betale på boliglånet. Kommer sannsynligvis til å flytte ut fra Oslo innen to år for å bosette meg sammen med min kjære. Da kommer jeg til å gå ned en del i lønn. Får ca 100' i bonus fra jobb ila våren og ca 30' tilbake på skatt. Har pt ingen buffer av betydning. Er det smarteste å betale ned mest mulig på lånet for å frigjøre ek, samt legge opp en buffer? Hva med indexfond? Ps: jeg er dårlig på å ha penger tilgjengelig, de for fort bein å gå på. Setter stor pris på svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utgifter overstiger inntekter utleiebolig

  Innsendt av: Johan

  Hei Jeg leier ut en gammel leilighet og i fjor brukte jeg langt over leieinntekten på oppussing (dvs. tiltak for å få leiligheten opp til dagens standard). Hvordan blir dette skattemessig når utgifter overgår inntekter og jeg legger dette inn i årets skattemelding? Jeg skal jo åpenbart ikke skatte av dette da netto leieinntekt er negativ. Får jeg fradrag for kostnadene over leieinntekten også?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt & Fradrag

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg er student og regner ikke med å ha skattbar inntekt før neste år, men når skal det fremførbare underskuddet tas med i selvangivelsen og kan det benyttes over flere år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Innfri studielån? Høy formue, ellers gjeldfri

  Innsendt av: M

  Hei! Jeg hadde en leilighet som jeg solgte i fjor. Etter at jeg slettet boliglånet på leiligheten, så satt jeg igjen med et lite tap. Nå har det seg likevel slik at jeg har en formue på i overkant to millioner. Jeg har ingen gjeld, bortsett fra studielån på ca 400 000. Studielån trekker ned summen på hvor mye man kan låne. Er det mer gunstig å låne til bolig med 1,6 millioner i egenkapital og slette studielånet, eller å låne med to millioner i egenkapital men med studielån som tilleggsgjeld? Jeg har for øvrig ca 350 000 i bruttolønn.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skattemeldingen for nygifte

  Innsendt av: Peder

  Hei Hallgeir. Vi giftet oss i april i fjor. Blir litt usikker rundt reglene for skatt i forbindelse med at vi nå er gifte. Tidligere var det store endringer når man giftet seg, men ut fra hva jeg kan lese kan vi nå velge om vi ønsker å lignes hver for oss eller sammen. Slik jeg forstår det blir ingenting forandret dersom vi lignes hver for oss, men jeg antar det vil bli forandringer dersom vi lignes sammen. Hva vil du anbefale oss å gjøre; lignes hver for oss eller sammen? Inntekt: ~750k, ~550k Gjeld: 2,6mkr totalt (boliglån, billån og studielån) Barn: Ingen Dersom vi skal lignes sammen; hvordan skal vi fylle ut skattemeldingen? Skal vi skrive 2,6 mkr på begge for gjeld, skal vi skrive inntekt til 1,3mkr eller hvordan skal det gjøres? Går ut fra/håper det kommer en inngående artikkel på Dine Penger rundt både dette og det øvrige i skattemeldingen, men sender inn spørsmålet her likevel :-)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU etter 33

  Innsendt av: Viktor

  Hei. Hvis man bruker BSU som sikkerhet, kan pengene bli stående på konto hvis banken ikke setter ned renten etter fylte 33 år

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selvstendig næringsdrivende og fradrag

  Innsendt av: PT som håper på svar :D

  Har enkeltpersonforetak for å drive med personlig trening, samt at jeg har vært "konsulent" for et kosttilskuddsfirma i England. Har tjent 5000 kr i måneden der, fra juli til desember, overføring fra utlandet. Har tatt en PT-utdannelse som kostet 50.000 kr i 2019, for å videre kunne ha pt-timer. Kan denne trekkes fra? Og hva med innkjøp av mac - for å kunne drive konsulentvirksomheten? Lurer også på hvor mye i telefonutgifter man kan ta? Samt kan man trekke fra noe utgifter til klær? Og hvordan er det med utgifter i forbindelse med fagdager/kurs? Og om man bor i hus med to andre som også har enkeltpersonforetak og vi sammen har et kontor alle bruker, kan alle trekke fra dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.