Uke 16: Eksperten svarer
Avholdt 20. April 2018

Uke 16: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Avdragsfrihet

  Innsendt av: Andreas

  Hei Hallgeir! Vi har boliglån på 1150000 hos SPK med 2,254% effektiv rente samt billån på 133000,- med 7,2 % effektiv rente hos DNB. Det vil lønne seg å be om avdragsfrihet på boliglånet for å bruke det til å betale ned billånet raskest mulig? SPK tilbyr avdragsfrihet mot gebyr på 300,- Det er vel ingen ulemper med å gjøre det på denne måten?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Formue

  Innsendt av: Ukjent

  Er det 25% eller 30% som benyttes ved ligningsverdi av primaer bolig ved beregning av formue?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Dele foreldrefradrag ved delt omsorg?

  Innsendt av: Vil ikke gjøre noe feil...

  Hei. Etter samlivsbrudd har vi delt omsorg for barnet, og får begge utvidet barnetrygd slik at vi ender opp med 1/1 barnetrygd hver. Deler skolefritidsordning-kostnader men har ellers andre kostnader adskilt. Skal foreldrefradraget deles på oss begge, eller skal jeg regne med at det som står i skattemeldingen stemmer? Summen som står er min halvdel av SFO-betalingen ifjor, men utgjør da mer enn 50% av foreldrefradraget på 25000. Skal jeg trekke fra 12500 kr på posten, eller er summen på 15000 ok å la stå.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arv/aksje/bolig

  Innsendt av: Mathilde

  Hvis din forelder arver, si 10 millioner i et AS, og ønsker å kjøpe en bolig hver til sine to barn. 1. lønner det seg å kjøpe boligen gjennom AS'et? 2. hvis nei, burde man løse ut pengene, betale skatt av de, og så kjøpe bolig? 3. eller burde man ta ut utbytte, la noe være igjen i AS'et, og kjøpe bolig for de pengene man tar ut Det tar tid å løse opp et as, og hvis man skal være rask før jensens regler opphører 30.juni og det blir mer konkurranse, er det kanskje raskest å kjøpe gjennom et AS? 4. er det mest økonomisk at forelderen tar opp lån på arvede penger, for så å kjøpe bolig til barna, men at det står i forelderens navn? Da med hensikt å unngå formueskatt 5. eller er det mest gunstig å gi barna forskudd på arv, og overføre bolig, da egentlig kapital fordi barna ikke får lån, med tanke på en eventuell ny regjering som krever arveavgift senere? okei

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Er indeksfond et godt valg også i nedgangstider?

  Innsendt av: Gjermund

  Hei Hallgeir. Jeg er en relativt fersk fondssparer med forholdsvis lite kunnskap om fond og sparing. Har valgt å gå for sparing i indeksfond fremfor aktive fond. Ser nå at samtlige av mine indeksfond har negativ avkastning og har gitt dette over en del måneder. Dette gjør at jeg vurderer å bytte ut indeksfondene. Ettersom det er nedgangstider på børsen, og indeksfond følger børsen, vil da indeksfond automatisk være negative/søke en negativ trend? Bør jeg i mer usikre tider gå for aktivt forvaltede fond, for deretter å eventuelt gå for indeksfond igjen når markedet ser ut til å være mer stabilt? For å være konkret sparer jeg hos Storebrand, i følgende fond: Indeks - Alle markeder, Global ESG Plus, Global Multifactor, Global ESG, Indeks Norge (lik fordeling, 20% hver). Er dette bredt nok for din vurdering? Hilsen en fersk fondssparer som begynner å bli smått urolig av alle de røde tallene på sparekontoen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Uførepensjon eller uførekapital

  Innsendt av: Pelle

  Hei! Jeg vurderer å bytte forsikringer fra en individuell forsikring i en lokal sparebank til en kollektiv forsikring i en fagforening. Det er særlig spørsmålet om uføreforsikring som er vanskelig. Jeg har i dag en uførepensjon som koster meg i overkant av 4500,- i året og gir 80.000,- per år. Hos fagforeningen får jeg kun tilbud om uførekapital på inntil 80 % av 6 G. Det er vanskelig å beregne hva den koster i og med den kommer i en pakke med andre forsikringer, men er i alle tilfeller svært mye rimeligere. Jeg tjener i underkant av 550 000, jobber i staten, har om lag 900 000 i bolig og studielån, ingen barn, men samboer.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • aksjefond i turbulent marked

  Innsendt av: Jack

  hei hva tror du om rene aksjefond framover. har jo vært ganske turbulent nå en tid som jo ikke er noe unormalt med en liten korreskjon og noe Trump uro. men kan det nærme seg en "topp" , aksjer er jo fortsatt igrunn ganske "dyre". tenker utvikling med økende renter osv. håper på en liten fresh podcast om dette :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU

  Innsendt av: Lars

  Hei. Vi har ca 400 tusen i boliglån og ca det samme i BSU kontoer. Etter at vi ble 35 får vi ikke lenger god rente på pengene. Er det noen grunn til å ikke bruke disse pengene til å betale ned resten av lånet. Vi har ingen planer om å flytte med det første og sparer allerede i fond og bank.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arv

  Innsendt av: Marit

  Saken gjelder arv etter min manns far og hans stemor som nå sitter i uskifte bo etter svigerfars død i 2003. Min mann har 2 søsken. Etter morens død giftet faren seg på nytt med min "svigermor" som også hadde en sønn. Sammen fikk de 2 barn. Til sammen er de nå 6 "søsken". Hvordan fordeler arven seg? Min mann og hans 2 søsken fikk sin morsarv før faren giftet seg på nytt. Sønnen til hans stemor er ikke adoptert av hans far. Litt innviklet, men håper jeg har forklart slik at du forstår. Håper også inderlig på svar denne gang da min mann og jeg ikke har klart å finne ut av dette på egenhånd.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • For høy boligverdi i skattemelding?

  Innsendt av: Mari

  Jeg har fått en estimert boligverdi i skattemeldingen på nesten 3,6 millioner, men det er snakk om en 56kvm 2-roms leilighet utenfor Oslo sentrum som for ca. fem år siden ble kjøpt for 2 millioner. Selv om den naturligvis har steget i pris, virker det som en noe drøy stigning. Opplysningene Skatteetaten har basert beløpet på er korrekte, så om jeg vil endre på beløpet, bør jeg vel skaffe en verdivurdering, og det ønsker jeg ikke egentlig å bruke penger på før jeg skal selge. Bør jeg likevel gjøre dette, eller har det ikke noe å si om formuesverdien er kunstig høy all den tid jeg uansett har mer lån enn formue?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sekundærbolig boligbyggelag

  Innsendt av: KM

  Hei, Vi kjøpte en BBL leilighet i Bergen i april 2016. Vi betalte 1.2 Mill for den og det er en fellesgjeld på samme beløp. Hvordan blir dette behandlet i forhold til formuesskatt? Det er oppført i underkant av 3 Mill i Skattemeldingen (dette skal være 90 % - vi kan dokumentere lavere verdi da tilsvarende leilighet er solgt nå i feb 2018) Det kan se ut som de 1.2 mill i fellesgjeld ikke går til fradrag på formuen, stemmer det? På toppen av dette er gjelden redusert med ca 50,000 pga verdsettingsrabatt. Hvordan blir dette beregnet? Det kan nevnes at vi betalte felleskostnader på ca 4000 pr måned hvorav 2000 er renter på fellesgjeld. Vi hadde pr 31.12.17 en gjeld på ca 500,000 og i tillegg en enebolig og en ubebygd fritidstomt. Et lite spørsmål til slutt, hvordan setter vi verdien på tomten? Tusen takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gifte mål / samme adresse i folkeregisteret men ha to boliger

  Innsendt av: Rune Sævik

  Hei. Vi er to voksne som skal gifte oss i august, vi bor i hver vår by på vestlandet, en har en leilighet med verdi ca 4,5 mill og den andre har enebolig med verdi ca 3,5 / 3,75 mill, når vi gifter oss så ønsker vi å beholde begge boenheter (beholde jobbene våre og bo hver for oss i ukedagene men bo felles i helgene / helligdager og ferie) , vi ønsker også eie begge boenhetene sammen. 50 / 50. Vi har kontroll på fordelingen av eierforhold boligene og gjelden men det vi lurer på er om det er noen skattemessig eller andre økonomiske forhold som vi bør ha i bakhode når vi skal velge hvilke av boligene vi skal ha som primærbolig (ha adresse i folkeregisteret på). Hvordan fungerer det i forhold til pendlerfradrag på skatten når vi velger denne løsningen, det er ca. 9 mil mellom hver by. Håper dere kan hjelpe oss med disse spørsmål. Takker så mye for hjelpen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.