Uke 17: Eksperten svarer
Avholdt 27. April 2018

Uke 17: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • BSU

  Innsendt av: Ada

  Hva bør jeg gjøre med pengene jeg har på BSU-kontoen når jeg ikke lenger kan spare mer, og renten blir som på en vanlig sparekonto?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Langsiktig sparing

  Innsendt av: Per A.

  Er 40 år eige bolig har ikkje gjeld og kjeme mest sannsynlig ikkje til å få da heller. Har ca 825 000 i aksjeindeksfond og ca 1070 000 i banken. Spare vel eigentleg ikkje til noke spesielt kanskje heller til å kunna jobba mindre viss eg vil om noken år, fint å hatt fri om sommaren og vore i fjellet. Har omsider skjønt at mest sannsynlig vil da på lang sikt lønna seg med aksjefond i forhold til banksparing så for tida så spare eg berre i globale indeksfond. No kjeme eg endelig til poenget. Dei pengane som eg allerede har i banken, har eg ikkje lyst til å kjøpa aksja for iverfall ikkje no når da har aksjekursene har stege i så mange år, eg ønske å ha dei i banken på «høgrente» eller i obligasjonsfond som eg kanskje helst har tenkt på. Ein skal jo ikkje lesa mykje på nettet anngåande sparing før begrepet stock and bonds dukka opp og fordelinga dei imellom. Så spørsmålet mitt er eigentleg bør eg setta dei omtalte pengane i ett obligasjonsfond eller er eg lika tent med å ha dei i banken? Ser da står lite om obligasjonsfond i Dp, mulig da er ein god grunn til da? Dersom eg skulle gått for obligasjonsfond så hadde eg kanskje tenkt litt på klp obligasjon 5 år eller klp obligasjon global 2 uten at eg har satt meg så veldig inn i alle alternativa når da gjelde obligasjonsfond, men eg har allerede aksjefond i klp gjennom nordnet utan at da betyr så mykje då. Dersom du synest at da ikkje svara seg med å spara i rente i forhold til bank så kva bank ville du gått for? Eg har sparebank 1 no til elendig renta, ikkje vanskelig å finna noken med bedre renta då men eg stole ikkje heilt på alle desse nye bankane som mest sannsynlig leve av forbrukslån og kredittkort, sjølv om dei og må vel garantert for inntil 2 milliona. Ein av bakdelane med banksparing og rente i forhold til obligasjona sån som eg ser da er at da skifta med kven som gir mest renta, treng jo ikkje ha den som gir mest heilt tida da men greit å slipa å skifta bank i tide og utide.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon

  Innsendt av: Liv

  Jeg er født i 1952 og har jobbet i staten i 45 år. Jeg har tenkt å jobbe i 5 år til. Vil det lønne seg eller vil jeg tape på dette. Jeg skal ikke ta ut noe av folketrygden. Jeg tjener 430 000 kroner i året på nåværende tidspunkt.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spørsmål om BSU

  Innsendt av: Amund

  Jeg er 34 år og har spart opp en god sum i BSU, men har ikke brukt den ved kjøp av leilighet. Per i dag mottar jeg ca. 9-10000kr årlig i renter på disse. På boligen jeg eier i dag har jeg i underkant av en million igjen i lån. Så det jeg lurer på er om det lønner seg og betale ned lånet med BSU nå som renten er lav eller sitte på den til eventuelt kjøp av ny leilighet om noen år? Ettersom det ryktes at renten på boliglånet skal stige.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boligspørsmål

  Innsendt av: TR

  Hei Hallgeir ! Jeg er mangeårig abonnent på Dine Penger og har et spørsmål som sikkert også angår andre lesere av bladet. Jeg er kommet i en litt uheldig skvis: Jeg har nettopp kjøpt en leilighet til Kr. 6.300.00,- + dok. avgift ++ til sammen kr. 6. 463.772,-. Problemet er at vi angrer oss og vil fortsette å bo i huset vårt å legge leiligheten ut på salg igjen. Vi har ikke flyttet inn i leiligheten. Spørsmålet er : Ved nytt salg, vil vi kunne få dekket inn og få refundert utgiftene, dokument avgift og andre utgifter som er innbetalt ved kjøpet av leiligheten? Eller er dette et tap som vi må forholde oss til? Vi har som sagt ikke flyttet inn i leiligheten, hvordan blir skatteforholdet ved at vi selger leiligheten uten å ha bodd i den i ett år. Vil vi da måtte betale skatt av beløpet, sett at vi får igjen det samme beløpet som vi opprinnelig betalte for leiligheten. Eller vil kjøpsprisen vi har betalt, gå mot salgsprisen vi eventuelt får, å gå 0 ? I fall vi eventuelt får mer for leiligheten enn hva vi har betalt, hvordan er forholdet da ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Strømforsikring

  Innsendt av: Ukjent

  Mange strømleverandører pusher på for å selge forsikring sammen med strømmen, at man betaler feks 1.5 kr ekstra pr dag og får dekket en sum til strømregning om man feks skulle bli arbeidsledig. Er disse avtalene noe dere vil anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Medlåntaker

  Innsendt av: Sofie

  Hvis en forelder gir 2,5 millioner til sitt barn som forskudd på arv, øremerket leilighet. Barnet er student og får ikke tatt opp noe lån på grunn av "fem ganger inntekt"-regelen. Kan forelderen da stå som medlåntaker for feks 2,5 millioner i lån? Evt som ansvarlig lånetaker for resten av lånet? Slik at det blir mulig å kjøpe leilighet for feks 5 millioner. Gitt at forelderen har formue i eiendom, inkl. 15. mill kr, hvor mye kan forelderen få i lån? (på de 2,5 millionene)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pendlerfradrg for studenter

  Innsendt av: arne ingebrethsen

  Hei. Jeg studerer ved NHH i bergen og har også hjemstedsadresse i Bergen. I fjor 2017 hadde jeg sommerjobb i Flekkefjord som er min tidligere hjemstedskommune. Spørsmål. Er det riktig at jeg kan beregne kr. 205 x antall arbeidsdager og trekke dette fra på selvangivelsen. Evt ja hvilken post og dokumentasjon kreves.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Leasingavtale

  Innsendt av: Ellen

  Kan man komme ut av en bil-leasingavtale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.