Uke 18: Eksperten svarer
Avholdt 4. Mai 2018

Uke 18: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Kjøp av bolig

  Innsendt av: Mathias

  Heisann, skal kjøpe bolig med samboer og har noen spørsmål. Vi tenker å kjøpe rundt 3mill, jeg sitter med 300k egenkapital + mulighet for sikkerhet i fritidsboligen til pappa og hun sitter med 100k egenkapital. Hvordan blir det med eierbrøk her? Om vi ser på borettslag leilighet til 3mill totalt, hvor selve prisen er 2mill, med fellesgjeld på 1 mill, må vi ha egenkapital tilsvarende 3 mill da eller for 2 mill?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Den nye arbeid stabens markeds evne

  Innsendt av: Fortvilet ung voksen i Oslo

  Hei, Jeg lurer på hva ekspertenes syns og mener om markeds evnen til den nye generasjonen. Spesifikk de som prøver å finansiere seg bolig. Gjennomsnitt i følge ssb så tjener man 43200 i Norge per måned som tilsvarer 518 400 i årslønn. (2017) Hvordan skal en ung voksen ( 23 - 30) klarer å finansiere den høye bolig prisen i Oslo. Mange er helt klar over at de ikke er i nærheten av den oppgitte årslønnen. Jeg vet at mange har lagt til råd som "gå sammen enten som venner eller par" til å finansiere det eller be rike foreldre om hjelp. Etter min mening så er dette ikke en "løsning" for dagens problem. Å sette lånevilkår fra 3x årslønn til 5x årslønn løser heller ikke problemet. For det er det samme som å si banken setter boligprisvekstens ansvar over markedet. Man må ta høyere lån og betale lengre terminer og det gjør bare at de som kjøper bolig må betale langt mer og låne langt mer, samtidig med økene risiko på rente siden låneperioden har utvidet seg fra kanskje 20 - 30 år. Media sier videre at som en helsearbeider eller annen form yrke mangler opp til 1 million for å komme seg inn på bolig markedet. For dette er tilnærmet det som har steget i bolig prisene i Oslo, men det er spesielt boliger av mindre areal som har blitt skutt til værs. Hva tenker ekspertene om dette og har de noen klar tanke eller meninger som de mener bør forandres på bolig politikken i Oslo som kan hjelpe den yngre generasjonen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Student med gevinst på fondsparing

  Innsendt av: Oskar

  Hei! Jeg er student uten deltidsjobb og har derav en årsinntekt som er veldig lav. Jeg har fra tidligere en del oppsparte og arvede penger, hvorav jeg har plassert en del på en BSU-konto og så har jeg plassert resten, til sammen omtrent 70 000 ,- på tre indeksfond. Jeg har fått en god avkastning på fondene og nå har fondene gått omtrent 15 000,- i pluss. Det jeg lurer på, er om jeg bør ta ut alle pengene fra indeksfondene (inkludert all gevinst) på slutten av 2018, for så å sette alle pengene inn på de samme indeksfondene rett etter nyttår. Tanken for at dette skal være lurt er at jeg da kan slippe å skatte på avkastningen på grunn av at min arbeidsinntekt er så lav. Hvis jeg må skatte av gevinsten på tross av lav arbeidsinntekt, kan jeg da eventuelt flytte 25 000,- av pengene jeg tar ut fra indeksfondene over på en BSU-konto slik at de pengene jeg må skatte på gevinsten fra indeksfondene går opp i opp med den skattefordelen jeg får av å fylle opp BSU-kontoen? Eller kommer jeg meg ikke unna å måtte skatte på gevinsten jeg sitter igjen med fra mine indeksfond? Mvh Sparingsbevist student

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Formuekrymping for pensjonist

  Innsendt av: BH Rogaland

  Har hus og stor nyere fritidsbolig som regnes som sekundærbolig. Kan jeg overføre sekundærbolig til barn og om jeg skulle få dårlig økonomi kan barn gi meg fritidshuset tilbake som gave eller arv uten avgifter?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hva skjer med boliglånsrenta, bør jeg binde?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Hva tror du om boliglånsrentene fremover? Mange snakker om at rentene skal stige nå, men hvor mye kan den reellt sett stige på kort sikt? Og, bør jeg ringe banken og få fastrente på boliglånet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • investering

  Innsendt av: Johannes B

  Hei. Jeg og min kone har ca. 500.000.- som vi kan tenke oss og investere. Vi er begge pensjonister og er gjeldfri.Har egen bolig. Hva vil du anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge valutasikret fond

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Jeg leser på E24 at det er en forventning om styrket krone fremover. Jeg har noen fond som er valutasikret, og lurer på når jeg bør selge disse i forhold til kronekursen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.