Uke 19: Eksperten svarer
Avholdt 11. Mai 2017

Uke 19: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Utleie av leilighet

  Innsendt av: Kaloch

  Vi vurderer å leie ut vårt nåværende rekkehus istedenfor å selge det. Vi har kjøpt ny leilighet. Er det i det hele tatt smart å leie ut slik som det ser ut i dag når det gjelder nye skatter osv??

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvor lenge kan banken beholde informasjon?

  Innsendt av: Ukjent

  Eg hadde en inkassosak for 9 år siden på grunn av ubetalt kredittkortregning. Saken ble gjort opp for. ... Ni år senere nekter banken å gi meg kredittkort til tross for at eg har hatt ryddig økonomi lenge og at eg har spartepenger hos dem. Har de lov til det? Eg er klar over at ingen har kan kreve kredittkort men lurte på om det er vanlig å gi avslag i evigheter!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Lån VS fond

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Hallgeir. Vi er i en situasjon hvor vi har et lån ca 1,7 MNOK til en grei rente, vi har samtidig en del sparte midler i fond/aksjer/kontanter (70/20/10) ca 1,4 MNOK, jeg ser at vi har større avkastning på fond enn jeg har i utgifter på lånet, hva kan være fornuftig innløse fond/aksjer eller "sitte i ro". Vi har ingen problemer med å betjene lånet, burde kanskje sette av enda mer til sparing (sparing for pensjon)? informasjon: alder ca 50 år (nbegge to) hjemmeboende barn er ingen husstandens inntekter ca 1,3 MNOK verdi eiendommer ca 11 MNOK (hus/leilighet/hytte) MVH 50 år er ok

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bolig til de unge

  Innsendt av: Mor

  Jeg vurderer å selge egen enebolig og selv leie for å hjelpe mine voksne barn med egenkapital til deres ,bolig. Evt. kjøpe en bolig i mitt navn som min sønn studerende i København, kan bo i og jeg ha som en form for ferieleilighet. Jeg har også en datter som bor og har fast jobb i København. Selv er jeg profesjonsutdannet, enslig, født i 1956. Jeg har ikke lenger lyst å eie bolig, når mine godt voksne barn må leie. De trenger eiebolig mer enn jeg. Vil det kunne være en god ide?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondsparing

  Innsendt av: Hans Hübert

  Hei Man hører stadig at det er viktig å spare langsiktig og i den forbindelse blir fondsparing anbefalt. Selv sparer jeg 15 000 PR mn d i fond og har pt 2.1 mill. i fond. Tenker å spare fram til jeg går av med pensjon. Men samtidig sies det jo at man ikke bør sitte på så mye verdipapirer som pensjonist pga svingninger i markedet. Så hvis jeg f eks skulle sitte med 3 mill i fond ved inngangen til pensjonisttilværelsen bør jeg da A. Ta ut avkastningen av fondene hvert år og beholde fondene eller B. gradvis redusere fondsbeholdningen ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fond, avkastning,aksjesparekonti

  Innsendt av: Ricard

  Takk for et utmerket blad, som jeg har fulgt rådene til mange ganger. Jeg var også en av de som for noen år siden kun var inne i i 3 Skagen fond. I starten på 2013 åpnet jeg en fondsparekonto i Skandiabanken, hvor jeg kan bytte fond uten å selge/realisere. Jeg har siden da spart i 8 ulike fond, og spredt “eggene i ulike kurver”, kun basert på DP terningens anbefalinger. Det har vært en spareavtale med trekk hver mnd. Skagen Global stanset jeg sparingen i etterhvert som fondet falt på DP-terningen. Jeg har beholdt ca halvparten av andelene, og ser at de fremdeles holder seg godt i verdi. En gang i måneden gjør jeg opp status og pr 1 april var gjennomsnittlig avkastning hele 43% på mine fond! Det dårligste var 23%, det beste 64%. Når aksjesparekonti lanseres lurer jeg på om det vil lønne seg for meg å høste inn foreløpig gevinst, og reinvestere disse pengene? Eller forsette som jeg har gjort? Jeg har fremdeles minst 5 års horisont på fondssparingen min.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hjelp vedrørende salg av bolig

  Innsendt av: Kari

  Hei. I 2014 flyttet min samboer og jeg inn i en ny leilighet som vi kjøpte for 7 millioner kroner. Vi eide 50 prosent hver. Den 10. mars 2015 døde han. Hans 2 sønner var da arvinger av hans del. Vi hadde kostet på ca kr.700 000. Det tok lang tid å få solgt. Vi fikk en takst på 8,2 mill. Hadde først en megler som kostet oss ca 75 000. Byttet megler som kostet ved salg 140 000. Fikk solgt i juni 2015 til 7,5 mill. Er det noen av disse utgiftene som kan trekkes fra på skatten for min del? Jeg ble sittende med alle fellesutgifter og forsikringer også på hans bil som de solgte til slutt. Dette skulle vi dele da oppgjøret kom men da ville de ikke være med å dele likevel. Håper på litt hjelp om dette. Ha akkurat kjøpt bladet Dine Penger og her står mye interessant . Men vet ikke hvordan jeg skal forholde meg til dette.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Konfirmasjonsgave

  Innsendt av: Morten

  Hei! Jeg vurderer å gi min niese kr 100.000,- i konfimasjonsgave. Er det noe jeg bør vite eller ta hensyn til i den forbindelse?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boligsalg

  Innsendt av: Maria

  Hei! Jeg og min mor kjøpte en liten bolig i 2010 da jeg skulle studere. Jeg står oppført som eier av boligen, mens lånet står oppført på henne. I perioden fra 2010-2013 bodde jeg alene i leiligheten og betalte avdrag på lånet til min mor. I 2013 begynte søsteren min studere og hun flyttet også inn i leiligheten. Sommeren 2016 kjøpte jeg og min samboer ny bolig som vi overtok i august. Jeg endret adresse i folkeregisteret samtidig som jeg meldte flytting. Min søster bor fortsatt i leiligheten, mens jeg fortsatt står som eier. Planen er å selge leiligheten sommeren 2018 når hun er ferdig å studere, men det vil da være 2 år siden jeg flyttet ut. Vi er imidlertid lite lystne på å betale dokumentavgift eller skatt på gevinst av salget. Jeg har derfor endret adressen min i folkeregisteret tilbake til den opprinnelige leiligheten, samt endret skattemeldingen slik at leiligheten står oppført som primærbolig i skattemeldingen. Vil dette være nok for å dokumentere at jeg har bodd i leiligheten i ett av de to siste årene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Lån til egne barn

  Innsendt av: Wenche Olstad

  Vi har lånt opp på eget lån for å hjelpe sønnen med huskjøp. Han betaler inn månedlig beløp til vår konto og banken får oppgjør. Hva gjør vi med lånets renter og avskrivning ifht sønn og lånetaker?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.