Uke 2: Eksperten svarer
Avholdt 12. Januar 2018

Uke 2: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Økonomi i 2018

  Innsendt av: I tenkeboksen

  Hei, Hva vil være mest lønnsomt i 2018? Betale ned på lån (leilighet/bil, ca. 870'), fellesgjeld (borettslag, ca. 1650) eller spare til pensjon? Er 47 år, gift og total inntekt er ca. 900' brt. Verdi på leilighet 4,6 mill. Hva slags sparing vil du eventuelt anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing i fond

  Innsendt av: Anonym nord

  Hei Vi har i mange år spart til barna, som nå er 13 og 17 år, og også til oss selv. Vi har kun spart i bank. Jeg vurderer annen spareform, men synes det er vanskelig å velge riktig. Vi har ensjon i KLP, er det da dumt å sette sparepengene på samme sted?. Hvilken fondsleverandør skal man velge? Med samlet spart beløp på ca 1 million, hvordan går vi fram. Bør vi sette alt inn samme sted eller fordele det? Setter vi hele sparebeløpet inn på en gang eller bør vi ta noe i gangen. Tenker at noe sparring skal være eksta til pensjon, mens noe skal være til bil, boligstart til barna o.l.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe bolig av foreldre

  Innsendt av: Atle

  Hei. Vi har fått mulighet til å kjøpe foreldre sin bolig. Verdien på boligen er høyere enn det vi får kjøpe den for. Må vi da skatte for verdiøkningen av dette mellomlegget? Er det fornuftig å heller kjøpe boligen for verditakst og deretter arve mellomlegget?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Svak krone - dansk bolig?

  Innsendt av: Enslig familiemamma

  Hei Jeg ønsker å hjelpe min studerende sønn med bolig i København - også fordi jeg har en datter som bor i København fast og det vil være fint for oss med en "familieleilighet".. Egenandelen er lav, kun 5%. Korner er dog svak og mitt spørsmål er: Er det nå helt feil tidspunkt å tenke kjøp av en liten leilighet i København?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Billånspørsmål?

  Innsendt av: Marianne

  Har igjen ca 65000 kr på billånet og opprinnelig 2 år igjen å betale. Tenkte at jeg skal betale ekstra og bli kvitt det på ca 1 år, men hadde det vært smart å bake inn beløpet i boliglånet og.heller nedbetale ekstra på dette? Eller er dette mer styr enn gevinst når jeg likevel SKAL bli kvitt lånet på ett år. Kort tidshorisont (Har allerede betalt ekstra på billånet i et år nå i frykt for at verditapet på bilen skulle være større enn nedbetalingshastigheten. Er dagspendler og kjører langt 8 mil t/r til jobb hver dag.)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fordeling av langsiktige penger (pensjon)

  Innsendt av: årgang 1962

  Jeg sitter med en en del midler som som nå først og fremst er tenkt som sikkerhet om jeg skulle pensjonere meg tidlig. Jobber jeg til jeg er 70 vil jeg trolig være godt dekket med full ytelsespensjon (+ noe midler låst i fripoliser, gammel IPA) For hver år jeg slutter tidligere oss nåværende arbeidsgiver vil jeg miste opptjening av ytelsespensjon og vil trenge andre midler. Har i dag over 80% av midlene i ASK (aksjefond og noen enkeltaksjer), litt midler i kombinasjonsfond (startet i 2017) og resten langsiktig bankinnskudd. Tanken har vært å dra ned aksjeandelen til kanskje 60% når jeg passerer 60år. Hvordan stiller du deg til bruken av kombinasjonsfond/rentefornd i IPS for å dra ned aksjeandel (mener du har anbefalt bare aksjer i IPS). Eventuelt bruk av 80% fond i ASK eller bare bygge opp via bankinnskudd? Hva bør en ta sikte på skal være de langsiktige pengene: ASK og IPS ? Ta ut så tidlig som mulig fra IPA, fripoliser og eventuelt AFP? Jeg tenker også på om det skulle være igjen penger etter meg en gang i fremtiden er vel ASK og IPS egnet med tanke på å kunne arves.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investere i aksjer/fond eller betale ned billån?

  Innsendt av: Sigurd

  Hei Hallgeir. Vår situasjon er som følgende. Jeg og min samboer kjøpte leilighet sammen for ca. 2 år siden. Vi har en datter på vei, jeg har et dyrt billån. Jeg er 27 år. I slutten av mnd. har jeg noen tusenlapper tilgode. Jeg ønsker å spare langsiktig i aksjer/aksjefond til pensjon eller lignende. Ville du heller prioritert å betale ned hele billånet før man investerer i aksjemarkedet? Jeg sparer maks beløp i bsu hvert år.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt på utleie bolig

  Innsendt av: Ellen

  Hei Jeg har en utleiedel (ca 55 kvm) i min bolig - forstår det ikke er skatt på leieinntekt dersom jeg leier ut den. Jeg vurderer også å leie ut resten av boligen/hoveddelen ca 160 kvm,, ekskl. dobbel garasje. Må jeg da betle skatt av totalsummen for de to enhetene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPA - Link

  Innsendt av: Pavle

  Jeg opprettet en IPA- link på slutten av 80-tallet. Sparesummen er lav, men verdien er ca 300% høyere enn innskuddet. De siste 25 årene har jeg ikke satt inn penger eller gjort noen med dette. Hva kan jeg gjøre med dette i dag i disse aksjefond og IPS tider?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fastrentelån

  Innsendt av: Sigurd, Tromsø

  Hei! Jeg har lyst å forsikre meg litt og dele opp lånet mitt i en flytende del (har nå14 år igjen på lånet) og en ny fastrentedel på 10 år, kanskje fordele lånet halvt om halvt. Fastrente virker forlokkende for tiden, selv om jeg brant meg på det på studielånet!! Men alt i alt så er fastrente nå en billig forsikring tenker jeg. Jeg har boliglån på ca kr. 800.000,-, boligverdi ca 2.600.000,-. Jeg har lyst på en flytende del der jeg kan betale tilbake hvis jeg har litt ekstra penger, eller der jeg kan få avdragsfrihet hvis det viser seg gode muligheter i aksjefond o.l. Storebrand har bra fastrente på 10 år, 2,99% effektiv rente. Jeg har nå ca 2,25% flytende rente. Problemet er jo at stort sett alle tilbydere krever at man skal bruke dem som hovedbank og ha lønnskonto, bankkort og nettbank aktivt brukt, slik som min bank i dag krever. Storebrands flytende rente er for høy for min del så ønsker ikke ha begge lån der, og jeg er redd min nåværende bank setter opp renten, eventuelt sier opp lånet hvis jeg tar et fastrentelån hos Storebrand, siden renten jeg har er forhandlet frem/bedt om og siden de krever meg som helkunde. Min nåværende bank tilbyr heller ikke fastrente. Er det noen triks her man kan bruke, eller må man leve med at man kan bruke en bank hvis man skal få "helkundefordeler"? Hva vil forresten det koste ekstra og dele lånet mitt på 800k i 2 deler med tanke på høyere effektiv rente, inflasjon, skatt, forskjellig løpetid, osv? :) Ble for komplisert å regne ut for meg. Mvh Sigurd

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Beholde BSU eller nedbetale lån

  Innsendt av: Lars

  Hei. Har ca 750`kroner i boliglån (hus verdt ca 4 mill). Vi har muligheten til å nedbetale lånet ved å bruke BSU pluss litt sparepenger (kommer fortsatt til å ha sparepenger igjen). Dersom vi gjøre dette vil vi få noen tusen mer i måneden som vi kan spare/Investere. Spørsmålet er om det lønner seg å beholde BSU eller nedbetale lån?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.