Uke 2: Eksperten svarer
Avholdt 11. Januar 2019

Uke 2: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Aksjer

  Innsendt av: Forelder

  Hei! Min datter blir 16 år i februar. Hun har fått noe underkant av 18.000 kr. i konfirmasjonspenger. Hun ønsker å spare til eventuelt en bolig senere. Jeg tenker jeg kunne legge inn ca 30.000 og kjøpe aksjer i mitt navn for henne for en del år fremover. Hun tenker å studere, men samtidig vil hun prøve å få seg en jobb deltid og om sommeren. Når, hvis innetkten blir noe, tenker hun å åpne en BSU konto da. Jeg har ikke lyst at fondene tar penger, derfor ønsker jeg heller å kjøpe uten fond. Hvordan kan jeg gjøre dette? Jeg tenker orkla, tomra men kanskje burde jeg ha også noe internasjonalt? Hvordan gjør jeg dette rent praktisk? Kan jeg be en bank jeg er kunde hos kjøpe de for meg?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare etter 60

  Innsendt av: Ilya

  Min mor er litt over 60 og har flere hundre tusen på regningskonto. Hvordan ville du anbefalt å investere disse pengene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kombinere rammelån og boliglån

  Innsendt av: Jørn

  Har forstått det slik at vanlig boliglån og rammelelån kan kombineres. Dette virker veldig interessant i stedet for stor bufferkonto så lenge man er disiplinert, men samtidig virker det unødvendig å betale for høyere rente på rammelån hvis man ikke benytter kreditten. Er det mulig å la rammelånet stå urørt eller fullt nedbetalt, inntil man feks skal kjøpe ny bil, sånn at man bare betaler vanlig boliglånsrente så lenge man ikke trenger ekstra cash?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fond eller aksjer?

  Innsendt av: Uviten

  Kan egen aksjeportefølje være et godt alternativ til fond? Tenker da på "trygge" aksjer med utbytte, slik som diverse banker, orkla, tomra.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gode pensjonsordninger

  Innsendt av: Tarzan

  Mange arbeidsgivere skryter av at de kan tilby gode pensjonsordninger, men hva kan man legge i begrepet "gode pensjonsordninger?" Og hvor høy prosentsats mener du er optimalt å ha på pensjonssparingen når man er i 20-30 årene.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedside av de nye BSU reglene

  Innsendt av: Viktor

  Bare for kunnskapen sin del, finnes det noe nedside av å bruke de nye BSU reglene, med det tenker jeg vil det være et senario der fri kapital er bedre og bruke enn BSU?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Overtakelse av bolig jeg skal arve i fremtiden. Evt skattefordel ved kjøp nå.

  Innsendt av: Baard Fæstø (90598595 dersom dere trenger ytterligere info)

  Hei Hallgeir. Jeg er en store fan av dine podkaster og dette er mitt første spørsmål til deg. Min mor er kommet på sykehjem. Jeg er sønn og eneste arving til henne og fungerer som hennes uofisielle verge. Jeg ser for meg 3 ulike ulike scenarioer for å overta hennes bolig å ønske å høre deres synnspukter hva som lønner seg. Bakgrunnsinnfo: Huset er fra 1984, ble kjøpt av min mor den gang for ca kr 600.000,- Gjeldende ligningstakst fra skatteetatens ligingsverdikalkultator er ved sekundærbolig 100% eierandel er kr 2.539.817,- Det er dette grunnlaget som har vært benyttes i skattemeldingen for min mor men da som sekundærbolig. Jeg antar at ligningsverdien er altfor høy i forhold til markedspris da huset bærer tydelig tegn til slitasje, manglende vedligehold og har aldri vært utbygd og har ikke samme verdi som nabohusene ved evt salg. Jeg antar at markedspris er ca kr 1.000.000. Scenario 1: Jeg venter til jeg arver huset og slipper da dokumentavgift, men må betale gevinst skatt i henhold til kontinuitetsprinsippet av kr 400.000 (1.000.000 minus kr 600.000 (min mors kjøpesum)) Scenario 2: Jeg mottar huset til kr 0,- ved gavesalg, men antar jeg da må betale dokument avgift 2,5% av Ligningstakst kr 2.539.817,- Vil jeg da måtte betale full gevinstskatt av det jeg selger boligen for senere. La oss si jeg selger den for kr 1.000.000,- på det frie marked. Dokumentgavgift blir da ca kr 63.500,- og genvinstskatt kr 230.000,- (23%) Og så til min absolutte favoritt som jeg ønsker skal fungere og vil høre deres råd på: Scenario 3: Jeg kjøper boligen av min mor til kr 2.539.817,- (Jeg skal allikevel arve pengene tilbake og kan få de tilbake via forskudd på arv etc) Dokumentavgift utgjør ca 63.500,- men så kommer rosinen i pølsa at jeg kan avskrive tap ved salg på kr 1.539.817,- som vil utgøre kr 354.157 fordi jeg kun oppnår kr 1.000.000,- i salgspris. Lar dette seg gjennomføre i praksis, elller er det noen skjær i skjøen jeg ikke har tenkt på her? Takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kredittkort - hvilket skal man velge? (Fordeler)

  Innsendt av: Håkon

  Hei Hallgeir, Det er vanskelig å orientere seg i forhold til hvilket kredittkort man skal velge. Ser det er en del norske sider som har oversikt og lister over beste kort, men de er også sponset av aktørene - så rangeringen der må gjerne tas med en klype salt? Har dere noen plan om å lage en oppdatert oversikt over markedets beste kredittkort? (Ser dere hadde en artikkel tilbake i 2013 - https://www.dinepenger.no/penger/renter/stor-test-de-beste-kredittkortene/20355818).

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Er det "sikkert som banken" å spare i forbrukslånbanker?

  Innsendt av: Pål

  Hei! Ser at flere forbrukslånbanker tilbyr relativt grei sparerente (f.eks Nordax med 2.2%). Dette er det dobbelte av det jeg hadde i et rentefond (DNB Aktiv rente med skuffende 1% )...Men, er det like trygt å sette sparepengene i en slik type bank som de kjente ordinære bankene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.