Uke 21: Eksperten svarer
Avholdt 25. Mai 2018

Uke 21: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Lån av bank eller svigerfar

  Innsendt av: O.M

  Hei. Jeg skal kjøpe bolig sammen med kjæresten min. Vi skal ha et eieforhold på 50/50. Hun har nok egenkapital til å ikke trenge et lån fra banken, mens jeg må låne 1 million. Jeg har mulighet til å låne dette av svigerfar, men føler det er tryggest å gjøre det gjennom en bank. Er det noe som tilsier at man ikke har lov til å låne store summer av privatpersoner? Og hvis man gjør det, må man da ha renter og avdrag på lik linje og størrelse som hos en bank?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjer og dødsfall

  Innsendt av: Lene

  Hei Hallgeir! Hva skjer med aksjene til en som dør? Blir de "tvangssolgt", eller går de over til arvingene automatisk? Er det noe forskjell på aksjer i børsnoterte selskaper og "vanlige" aksjer i aksjeselskaper?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Rente på sparekonto

  Innsendt av: Martin Christoffersen, Easylife Norge (abonnement står på firma)

  Mottar akkurat nå penger fra et arveoppgjør, ca 1.5 mill og lurer på hvilken bank det kan være smart å sette disse i for å få best mulig rente. Sannsynlig at pengene vil bli stående der i halvannet år eller mer før de investeres i eiendom. Har i dag can 1.5 millioner i Blue Step, som jeg har hatt på en konto der i flere år og ønsker en annen bank for det nye beløpet, for å spre risiko. Statsgarantien er vel bare opp til 1.5?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Overføre til aksjesparekonto

  Innsendt av: Spar dame

  Hei! Jeg sparer jevnlig i aksjefond til mine barn og lurer på om det kan være lurt å overføre disse til aksjesparekonto før året er omme? Da vil jo innskutt beløp kunne taes ut uten at skatt påregnes og det kan jo hende de vil trenge en skjerv derfra når de skal studere. Har det blitt mulig å ha flere aksjesparekontoer hos samme selskap nå, eller må jeg opprette den ene i DnB og den andre i Storebrand, f eks?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fast eller flytende rente

  Innsendt av: Mari

  Når man i sommer skal ta opp sitt første lån (si for eksempelets skyld en lønn på 500.000 og lån på 2,5 millioner) og den varslede renteøkningen er nært forestående lurer jeg på om du kan vise to eksempler basert på en (hypotetisk) lav og høy flytende rentekurve 1. Hva man maksimalt kan «tape» på å binde renten? 2. Hvor mye man kan «spare» i det høye scenarioet? Eller er det så lite sannsynlig at man vil spare noe på å binde renten at det man i realiteten betaler for er nattesøvnen?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Egenandel bolig

  Innsendt av: Eirik

  Hei Jeg og min samboer er ferdigutdannet til sommeren neste år. Vi tenker på å kjøpe bolig, men har problem ved at vi ikke har nok oppsparte midler eller foreldre som vil stille som garantist. Vi kommer (forhåpentligvis) til å ende opp i godt betalte jobber og ser derfor ikke problemet med å håndtere lån. Mitt spørsmål er derfor: Vil det ikke lønne seg å låne egenandel til bolig med forbrukslån fremfor å leie bolig frem til vi har spart opp nok midler? Tapet i høye renter vil vel ikke kunne måle seg med tapet i leiekostnadder?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe leilighet i AS eller som privatperson?

  Innsendt av: Sverre Wennevold Koch

  Hei. Jeg har arvet noe penger og lurer på om jeg skal investere pengene i fast eiendom. Tenker da på å kjøpe 2-3 stk mindre leiligheter i Oslo sentrum da under eiendomsskattgrensen. Lønner det seg på noe måte å opprette et AS og ha leilighetene der, eller på meg som privatperson?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjonssparing og kapitalsparing

  Innsendt av: JAS

  Jeg er 34 år og kona 38. Begge har fast jobb og samlet inntekt ligger på ca 1,1MNOK. Vi blir gjeldsfrie i 2020. Vi har ikke spart noe i pensjon enda da vi har prioritert nedbetaling av gjeld og våre to sønner på 6 og 8 år. Vi søker råd om hva vi bør gjøre for å både få bedre pensjon og sparingsløsning. Vi ønsker å spare noe i IPS og noe mer fleksibelt slik at vi kan enkelt ta ut kapital når vi måtte ønske. Dette kan være aksjefond eller lignende. IPS: For å få en god start tenkte vi å spare 40000 i året de 3 første årene for å få opp grunnbeholdningen og så gå ned til ca 1000 i måneden til vi går av med pensjon. Er dette lurt? Vi har midler oppsparte som vi kan sette inn i IPS hvor Januar i 3år før vi går over til månedlige trekk.. Parallelt vil vi spare i aksjefond eller lignende sparing som gir god avkastning. Ser ikke for oss at vi kommer til å bruke noe av de pengene vi setter inn der med det første, men det km endre seg om vi bestemmer oss for å bygge/kjøpe hytte eller lignende. Månedelig ca 4000 i innskudd. Dette blir en generell sparing for å ha kapital tilgjengelig om det behøves og noe ekstra til pensjon. Vi har og bufferkonto så disse midlene skal kun brukes til kjøp av større ting. Hvilket produkt anbefales her?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.