Uke 22: Eksperten svarer
Avholdt 29. Mai 2019

Uke 22: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Innskuddsrente.

  Innsendt av: WINNÆSS JAN ERIK

  Hvor får jeg best rente ved innskudd, 2mill.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spareråd

  Innsendt av: Dame

  Hei! Takk for gode økonomiråd i podcasten! Jeg har merkbart lavere lønn enn tidligere, barn og boliglån, men har fått mange innspill som har hjulpet meg å styre pengene på en god måte og gi meg kontroll og oversikt. Særlig vil jeg nevne informasjonen om at man ikke trenger stor pensjonssparing dersom man får betalt ned boliglån innen pensjonsalderen, for da kan man bruke det man pleide å betale i renter og avdrag til vanlige levekostnader i steden. Dere har også sagt at det er smart å betale litt mer ned på lån, men at man sjelden gjør dette pga "lave renter". Vel, jeg synes det er veldig gøy å se at dersom jeg nå betaler inn en sum ekstra (feks 5000 kr), så krymper totalsummen for hva jeg kommer til å betale i renteutgifter gjennom de neste 18 årene med 2500 kr! Det er et perspektiv som er veldig motiverende, i steden for å bruke "lave renter - billig å ha lån - betal så lite som mulig" som argument.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU til billån

  Innsendt av: Olav

  Hei! Jeg har nå fyllt opp min BSU, men kan aldersmessig ha kontoen i noen år til. Jeg har et billån på ca 400 000 kr. Det jeg tenker er at jeg bør kvitte meg med billånet før jeg betaler mer på boliglånet. Jeg vet jo at man ikke kan betale ned billånet direkte med BSU, men er det en god ide og betale BSU inn på boliglånet, og deretter bake billånet inn i boliglånet? Da har man jo på en måte brukt BSU til billån. Og bør man gjøre dette med en gang pga billånets rente eller er det bedre og vente til man ikke kan ha BSU lenger?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare i fond og bsu samtidig

  Innsendt av: Vår

  Hei! Jeg ønsker å spare opp en egenkapital for å kjøpe meg en bolig innen 5 år. Målet er å spare 300 000 kr. (5000 kr per mnd) Jeg er 25 år og har dessverre ikke startet å spare før nå. Jeg har forstått at BSU er beste måten å spare til bolig på, men siden jeg ønsker å kjøpe hus innen jeg er 30 år så vil jeg kun rekke å spare opp 125 000 kr på den kontoen i løpet av 5 år. Derfor tenkte jeg på å starte å spare i fond samtidig. Spørsmålet mitt er da hvordan jeg bør legge opp sparingen per mnd? Bør jeg spare i BSU og fond samtidig eller vil det lønne seg å sette alt i fond i stede? Og har du noe tips til hvilket type fond jeg bør spare i?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Smarte økonomivalg

  Innsendt av: Marit

  Hei! Kort oppsummert; nylig skilt kvinne på 37 år . To tenåringsbarn. Bor nå gratis hos mine foreldre og har kun gjeld på bil (ny elbil) på 200.000. Fokus nå er å betale ned bilen til 0 og deretter kjøpe bolig til meg og barna. Jeg betaler 15-16.000 på bilen i måneden. Tjener ca 30.000 i måneden. Har egenkapital på 500.000. Nylig satt 100.000 kr fordelt i 4 forskjellige fond, størst andel i et globalt indeksfond. Opprettet en aksjesparekonto også, tenker å sette inn et fast (500kr) beløp pr måned her. Ikke vurdert pensjonssparing enda. Forsikringer har jeg gjennom lokalbank. Mulig dette ikke er så smart, da jeg er medlem av norsk sykepleierforbund..ellers har jeg 100.000 på en bufferkonto til uforutsette regninger og litt nye møbler til boligkjøpet som kommer. Spørsmålene mine er som følger; har jeg gjort smarte valg innen privatøkonomien? Noe jeg burde tenke på og valg jeg burde gjort? Og når det gjelder boligkjøp, hva er smart? Brukt, ny, leilighet, hus, selveier, andel.??det er begrenset hva jeg kan kjøpe for med tanke på egenandelen som er såpass lav.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investere i globale indeksfond for en i pensjonsalder?

  Innsendt av: Pengerådvill

  Jeg er 64 år og har 4.000.000,- kroner som jeg skal investere. Jeg har en del formue (eiendommer uten lån), men lav inntekt (uføretrygd/ kommende minstepensjon/ vedlikeholdskrevende eiendommer med lav utleieverdi). Jeg ønsker derfor å få til en måte at investeringen bidrar til min årlige inntekt/ pensjon. Et alternativ er å investere i en kombinasjon av globale indeksfond og rentefond. Et annet alternativ er å investere i en utleiebolig, men jeg eier allerede eiendommer, noe som jeg kjenner på at er tidkrevende å vedlikeholde. Jeg har forstått det slik at de fleste banker anbefaler å investere i noe med lav aksjeandel og høyere andel rentefond, når man har nådd pensjonsalder. DNB anbefaler meg for eksempel å investere 30% i aksjefond, og 70% rentefond. Er dette gode råd? Dette vil ikke gi meg høy nok avkastning til å kunne leve av, uten å bruke av formuen slik at den gradvis synker. Bør jeg gjøre det, bruke denne formuen til min pensjon? Eller bør jeg sikte på å kun leve av avkastningen av formuen? Penger i en utleiebolig vil kanskje ikke brukes opp på samme måten. Så i dette tilfellet, så vil kanskje en utleiebolig etterlate mer til mine barn? For at jeg skal få den inntekten jeg ønsker meg uten å drive med utleie, tenker jeg at jeg måtte investert alt i globale indeksfond, men det virker som at dette blir frarådet på grunn av min alder. Er det virkelig dumt å investere alle pengene i globale indeksfond i min alder, som en måte å spe på sin inntekt på? Jeg forstår jo at den månedlige inntekten vil svinge mye, men vil ikke den totale avkastningen likevel bli høyere? Jeg er klar over at globale indeksfond har høy risiko og store svingninger, men er det ikke egentlig en ganske trygg investering på lang sikt? Dersom det viktigste for meg ikke er forutsigbarhet, men total avkastning over tid, kunne det likevel vært en ide å investere alt i globale indeksfond? Hvordan kunne i så fall dette blitt løst i praksis med tanke på uttak til min inntekt? Ved faste månedlige uttak, eller at jeg selv tar det ut ved behov? Nå ble det mange spørsmål, men det viktigste er om det er lurt å investere i globale indeksfond for en i min alder.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Eiendom og skatt

  Innsendt av: Katarina

  Hei! Jeg har en gård (i en annen kommune) med boplikt og en leilighet i Oslo. Jeg har nå flyttet fra leiligheten til gården. Leiligheten min i Oslo er derfor blitt min sekundær bolig som jeg bruker siden jeg er i fulltidsjobb i Oslo. Hva vil være det økonomiske tapet vet å ha leiligheten som en sekunder bolig? Burde jeg bli kvitt leiligheten og leie i stedenfor? Leiligheten har 2 soverom. Tidligere har jeg leid ut ett av dem skattefritt. Nå som leiligheten min da blir ansett som en sekundær bolig så må jeg vel skatte 28% av inntekten selv om jeg bruker mer enn 50% av leiligheten? Gården er gjeldsfri og leiligheten er planlagt til å bli gjeldsfri I løpet av året (pga tidlig arv). Leiligheten har en verdi på ca 3 800 000kr. Vil det lønne seg skattemessig å ha gjeld I en slik situasjon? Siste spørsmål; kjæresten min bor nå på gården med meg (det gjør oss kanskje samboere?). Men han kunne bodd i leiligheten min ettersom boplikten fra gården står på meg. Kan det være noen økonomiske grunner for at han skal heller ha addressen sin I leiligheten I stedenfor på gråden?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU 2 eller 40% ENK

  Innsendt av: Anonym

  Hei. Vil du anbefale å fortsette sparingen på BSU 2 eller sprette BSUen på å få boliglånet innenfor 60% belåningsgrad?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.