Uke 23: Eksperten svarer
Avholdt 6. Juni 2019

Uke 23: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Aksjefond - bytte

  Innsendt av: Gambatte

  Heisann Har DNB Global og DNB Norge. Disse tegnet jeg for over 20 år siden. Hyggelig avkastning da over lang tid. Nå som jeg har blitt voksen og interessen har steget rundt aksjer lurer jeg på følgende: 1. Bør jeg selge ovennevnte, å investere i indeksfond? Ser begge ovennevnte har løpende forvaltning på 1,4 %. 2. Vil alle som har ovennevnte aksjer bli kompensert ihht dommen som falt? Eller er det kun de som aktivt var med å saksøkte DNB for passiv forvaltning? Mitt mål er langsiktig sparing Med ønske om en strålende dag.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøp av bolig nummer to.

  Innsendt av: Vatika

  Hei!! Hvordan skal jeg beregne mine alle utgifter hvis jeg skal kjøpe bolig nummer 2. Hvis jeg tjener f.eks. 12000kr som leieintekt, og la oss si at inkludert renter, boliglån og forsikring koster alle utgifter også ca. 12000kr . Må jeg da betale skatt fra min egen lomme( intekten går i minus da?)? Det jeg lurer på er at må jeg betale skatt uansett om jeg tjener penger på boligen eller ikke.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing

  Innsendt av: Truls

  Hei Hallgeir og takk for fin spalte og gode svar. Mitt spørsmål handler om sparing. Vi er en familie på tre (30, 28 og 3) med et nybygd hus med en verdi på 5,2 mill med et boliglån på 4,2 mill. Vi har en samlet nettolønn på 55.000 etter skatt pr måned. Vi har to biler. Vi sparer alle tre noen tusenlapper hver i måneden i et globalt indeksfond Storebrand indeks alle markeder. Ellers betaler vi ned ekstra på boliglån på slutten av hvert år. Har også en månedslønn tilgengelig på en brukerkonto til uforutsette utgifter. Er dette en fornuftig løsning eller har du andre tips? Vil du anbefale andre fond å spare i? Ha en fin dag.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing i indeksfond eller Kron

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, jeg vurderer å starte sparing i Kron. Tenker å f.eks. starte med 20.000 og spare kr 1000,- månedlig med minst 10 års sparehorisont. Ser på deres nettside at hvis Kron skulle gå konkurs så er sparepengene sikret uansett sum. Vil det si at man har en økt sikkerhet hos Kron i fht om man investerer i andre indeksfond? Har også vurdert KLP Aksje Global Indeks V eller DnB Global Indeks. Ville du heller valgt en av disse enn Kron?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Uttak av IPS og tjenestepensjon

  Innsendt av: Niklas

  Hei Halgeir, jeg lurer på følgende: kan man begynne å ta ut IPS og tjenestepensjon fra 62 år uten å ta ut pensjon fra Folketrygden?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bolig eller aksjer? Når man ikke trenger egen bolig

  Innsendt av: Karoline

  Hei Hørte nettopp podcast-episoden angående bolig eller aksjer. Jeg er i en situasjon hvor jeg nylig har solgt bolig og har nå en liten kapital tilgjengelig som jeg vil investere smartest mulig. Iom jeg skal studere i utlandet fremover så har jeg ikke behov for egen bolig i Norge - endrer dette spørsmålet om bolig vs aksjer betydelig? Jeg ser 3 muligheter - investere i bolig og leie ut i 1 år - investere i nybygg som kanskje er ferdig om 1 år når jeg kommer tilbake Eller - investere i fond eller aksjer Dette området er litt nytt for meg, men jeg ser for meg at et beløp nok til en eventuell egenkapital kan plasseres tilgjengelig nok for eventuelt uttak om 1-2 år og resterende beløp går inn i en mer langsiktig plan Hvordan sikrer jeg meg best? Bolig er det jeg kjenner best til, men det er en reell mulighet for at jeg ikke er tilbake i Norge på flere år. Risikerer jeg å ikke ha mulighet til å gå inn igjen på boligmarkedet hvis jeg fokusere på å investere i fond/aksjer i denne utenlandsperioden?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt ved utleie av garasje?

  Innsendt av: Wenche

  Hei, vi bor (snart) i en selveierbolig (tomannsbolig/kjedet enebolig), og vurderer å leie ut garasjen som tilhører huset. Vi har ikke bil selv, og har pr nå ikke bruk for garasje. Garasjen er separat fra huset, og er en dobbelgarasje på ca 50 kvm som tilhører kun vår bolig, og som ikke er delt med den andre halvparten av tomannsboligen. Er utleieinntekten skattepliktig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksje og fond kurs

  Innsendt av: Ukjent

  Hei,jeg har startet å spare I fond hos Sbm ,men den vokser nesten ikke.Så tenker jeg å ta en kurs om aksjemarkedet. Har du neo tips til hvordan kan jeg ta det og hvor. Mvh mera

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Øke boliglån til fordel for BSU 2.0

  Innsendt av: Henrik

  Hei! Jeg er 22 år og har kjøpt meg inn i boligmarkedet. Jeg har foreløpig ca 70% belåningsgrad (1,6 MNOK i lån), og rente på 2,34%. Jeg vurderer nå å øke boliglånet med noen hundretusen og legge di inn på Nordea sin BSU 2.0 konto, da renta der er 3,65%. Jeg vet at jeg skal selge og kjøpe ny bolig innen 5 år, og vil derfor ha sparing uten risiko. Vil dette lønne seg så lenge boligrenta er lavere enn BSU 2 renta, eller kommer det an på løpetiden på lånet osv? Og er det ofte slik at boligrenta (styringsrenta) og BSU renta går hånd i hånd, slik at om boligrenta øker er det også naturlig for mange banker å øke BSU renta?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pengegave

  Innsendt av: Ungt par

  Hei! Vi er et ungt par i slutten av 20-årene. Det vil bli solgt en eiendom i familien i nærmeste fremtid. Kona mi og jeg vil motta rundt 500 000 kr som følge av dette salget. Vi lurer på hva vi bør gjøre med disse pengene? I dag bor vi i en leilighet der vi har ca. 2,1 millioner i lån og 84% belåningsgrad. Vi er ikke ferdigkjøpt i boligmarkedet, og ser for oss å kjøpe enebolig innen 2-3 år. Vi har begge BSU-konto som er fylt opp for i år og en bufferkonto tilsvarende 2 månedslønninger per pers. Per dags dato har vi ca 350 000 kr på BSU. Greier nok akkurat å spare maksbeløp her før fylte 34 år. Har også samlet studielån på rundt 600 000 kr. Vi lurer som sagt på hva vi bør gjøre med disse pengene. Bør vi betale alt ned på lånet? Holder det å betale ned lånet til under 70% belåningsgrad og sette resten i et indeksfond? Bør vi prioritere BSU 2.0 e.l.? Hva med vanlig høyrentekonto for å ha pengene tilgjengelige? Hadde vært supert med noen råd!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.