Uke 24: Eksperten svarer
Avholdt 15. Juni 2018

Uke 24: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Sparing i Fond til barn

  Innsendt av: Thorbjørn

  Hei! I flere tidligere podcaster anbefaler dere å spare til barn, i fond, i mitt eget navn for så å overføre til poden om ca 10år. Skal jeg da ha fondet, som er tiltenkt mitt barn, inne på min ASK eller skal jeg holde den sparingen på utsiden av min ASK?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparekonto med fritt antall uttak som lønnskonto

  Innsendt av: Mann 30 år

  Hei Hallgeir! Jeg er mann på 30 år jeg lurer på om det er mulig å opprette en spare-konto som lønnings-konto. Flere forbrukslåns-banker tilbyr sparekonto med fritt antall uttak og 1,9 - 2,05 % rente. Tenkte da og opprette en sparekonto med ca 50 000,- som jeg har som en "buffer" og i tillegg så kommer da lønnen min inn her. Har som regel 30 000 på min lønnskonto i gj. snitt året rundt. (mer ved lønningsdag og mindre dagen før selvfølgelig) Her er det jo ikke snakk om så veldig mye penger ca +/- 600 kr i året på toppen av rentene fra de 50 000,- som er bufferen, Sparekonto: (50 000 fast som buffer)*(1+rente)+(gj.snitt lønn på konto)*(1+rente) fra "sparekontoen" overfører jeg det jeg trenger til et brukskort. Er dette mulig? Alt hjelper tenker jeg! Synes det er litt gøy å se hvordan jeg kan tjene litt ekstra småpenger. Takk for svar Halgeir! :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ta opp mer studielån for å betale ekstra på boliglån?

  Innsendt av: Erik

  Hei Hallgeir! Jeg står i en situasjon der jeg vurderer å ta opp mer studielån for å nedbetale ekstra på boliglånet mitt. Jeg er 27 år gammel med fast jobb, har en lønnsinntekt på ca. 550 000 kr i året og har 2.3 MNOK i boliglån (20 år nedbetalingstid og 2,04 % eff. rente). Fra før av har jeg 250 000 kr i studielån. Begge lånene nedbetales fullt ut per d.d. Til høsten skal jeg ta et deltidsstudie på totalt 30 studiepoeng som varer frem til sommeren 2019. Dette gjør at jeg kvalifiserer til utdanningsstøtte fra lånekassen. Jeg kommer til å gjennomføre studiet ved siden av full jobb, så inntekten kommer ikke til å påvirkes nevneverdig. Dessverre fører dette til at jeg får for høy lønnsinntekt til at studielånet kan godskrives som stipend. Såvidt jeg har sett er lånekassens lån mer gunstig enn bankens mtp. sletting, pant og liknende. Spørsmålet mitt er da om du tror det lønner seg å ta opp ekstra studielån og bruker studielånet til å nedbetale ekstra på boliglånet mitt? Jeg kommer til å fortsette de vanlige faste nedbetalingene på boliglånet. Mvh Erik

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • "Kombinasjonsfond"

  Innsendt av: SJ

  Hei! Har i dag boliglån på 792k og boligverdi er på ca 2550k. Har nå fått utvidet løpetiden til 30 år for å minske terminbeløp. Satser også på avdragsfrihet enkelte år. Jeg prioriterer da aksjefondsparing neste 20-25 år og tenkte totalt å fordele sparing på 80% fond og 20% boliglån. Er det da slik at man bør holde seg unna rente-/pengemarkedsfond i fondsporteføljen? Og bør man rebalansere underveis - når da i tilfelle? Er litt vanskelig å holde rede på samlet avkastning som innbetaling på boliglån gir .

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Shipping

  Innsendt av: SZ

  Hei, Hva mener du om langsiktig sparing i shipping? Det er her Fredriksen har bygget opp hele sin formue. Rundt 2000-tallet var hans formue i Frontline og under 10 mrd, nå er den nesten 100 mrd fordel på det meste innen shipping. Det virker nå som Tor Olav Trøim prøver seg på det samme.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Salg av aksjefond

  Innsendt av: Lars

  Hei. Jeg har spareavtaler i ASK, og synes ett eller to av aksjefondene mine som er aktivt forvaltet ikke presterer godt nok sammenliknet med andre. Jeg er usikker på om jeg bare skal stoppe den aktuelle spareavtalen, eller om jeg skal selge meg helt ut. I tilfelle sistnevnte, kan du si noe om hvorvidt det er klokt å re-investere et beløp på ca. 100.000 på samme tidspunkt i markedet, eller om jeg bør holde igjen litt og re-investere over tid? Jeg følger passe godt med, men har ikke til intensjon å skyte noen gullfugl.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Uføretrygdet

  Innsendt av: Herdis

  Hei, jeg har vært uføretrygdet siden 1.mars. Jeg eier en 2 roms leilighet i Oslo øst og har et boliglån på kr 810 000. Pr i dag har jeg avdragsfritt , da det er under 60% av verdien på leiligheten som er ca. 3.3 mill, muligens mer her... (har hatt avdragsfritt en stund for å lette litt på økonomien også da jeg gikk på aap) Hva vil du anbefale? at jeg begynner å nedbetale ned restlånet på kr 810 00 eller at jeg fortsatt kan ha det avdragsfritt) Hva er diit råd i denne situasjonen som jeg er i nå? Takknemlig for svar.Mvh Herdis

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing av barnetrygd

  Innsendt av: JAS

  Jeg og kona har økonomi til å spare all barnetrygd vi får hver måned for begge barna, (6 og 8 år). Det begynner å bli noen tusen på kontoen til hver av barna, og vi vurderer å bruke halvparten av midlene som er spart opp samt halvparten av fremtidige utbetalinger i fond eller lignende og den andre halvparten liggende som "sikre " midler Jeg har hørt om et aksjefond i sverige som du kan spare for barn som all "skatt og avgift" er "inkludert" slik at når barna er 18 og skal ta ut pengene betales det ikke skatt på de midlene som er tjent på sparingen, Mulig dette trekkes underveis? Finnes det slikt i Norge, evt hvilket produkt bør jeg spare i for mine barn?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt uttak ASK

  Innsendt av: Kjersti

  Hei. Jeg har kontanter stående på min ASK konto etter å ha solgt noen av fondene med gevinst. Summen av kontantene på ASK kontoen er mindre enn det beløpet jeg totalt har kjøpt fond for. Spørsmålet mitt er : når jeg nå skal ta ut kontantene, beregnes det skatt av gevinsten, ettersom fondsandelene er solgt med gevinst ? Eller blir det ikke skatt, ettersom beløpet jeg tar ut er mindre enn det jeg totalt har investert ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Effektiv innskuddsrente

  Innsendt av: Thomas Rasmussen

  Opprettet en sparekonto hos komplettbank som sier de gir 2 % rente, mens kundebehandleren sier den nominelle renten som kapitaliserer seg på innskuddet mitt er 1.9812 %. Ikke store forskjellen, men jeg ser ikke forskjellen på nominell og effektiv rente ved innskudd. Kan du forklare?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.