Uke 24: Eksperten svarer
Avholdt 13. Juni 2019

Uke 24: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Billigste strømleverandør

  Innsendt av: Strømkunde

  Hei, hvor finnes de beste oversiktene på internett på de billigste strømavtalene? Er det fortsatt spotpris som anses som det billigste over tid eller har noe endret seg etter innføring av automatiske strømmålere?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe eller leie leilighet

  Innsendt av: Jensemann

  Bør eg kjøpe eller leie leilighet ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Blir vi lurt av bankene?

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg ser at bankene tar mellom 10 og 20 % rente, jeg får 0,5 til 2 prosent rente på mine innskudd,- er dette rett og rimelig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sideinntekt som sparebøsse

  Innsendt av: Lars

  Hei Hallgeir, Jeg har en fulltidsjobb hvor jeg er fast ansatt og har godt over 500'000 i lønn i året. Jeg har startet med et sideprosjekt (avklart med arbeidsgiver at dette er greit) for å få ekstra inntekter som jeg har tid til å drive med på kvelder og helger. Intensjonen er at all inntekt fra dette sideprosjektet skal investeres (være en sparegris og formueskaper). Hovedsakelig i aksjer, men det er også aktuelt med andre typer investeringer jeg har tro på og vil støtte. Hva vil være mest lønnsomt for meg med tanke på skatt o.l.? Burde jeg: 1. Ha enkeltpersonsforetak for sideprosjektet også investere inntektene fra dette (sammen med eventuelt overskudd av vanlig lønn), 2. Opprette et AS for sideprosjektet også investere alt overskudd fra aksjeselskapet, 3. Opprette et holdingselskap også et datterselskap hvor datterselskapet selger tjenesten. Overskuddet fra datterselskapet går til holdingselskapet, som styrer alle investeringer og da opererer fritt fra selve tjenestens økonomi (men det er en lavrisiko-virksomhet, coaching og konsultasjonstjeneste). På forhånd takk, dette er et superbra tilbud og jeg leser alle spørsmål og svar ukentlig.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fordeling av sparepenger

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Jeg er fulltidsstudent (ferdig om 1 år), har deltidsjobb og ønsker å kjøpe bolig innen 5 år. Hver år fyller jeg opp BSU-kontoen og betaler leie og mat med lønnen jeg får inn. Det gjør at jeg ikke har brukt noe av stipend og lån jeg har fått fra Lånekassen, og noe som har ført til at jeg har 435 000 kr på sparekonto, 50.000 kr i Nordnets Superfond og 100.000 kr i globalt indeksfond. Ut fra denne informasjonen - har du noen råd om hvordan jeg burde fordele sparepengene annerledes?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Er det mulig å bytte bank ved høy belåningsgrad?

  Innsendt av: Johan

  Vi er et ektepar, 31 og 32 år, med ett barnehagebarn. I fjor kjøpte vi bolig som er som har belåningsgrad på 93(!) %. Dette skyldes de nye reglene fra 2018 der BSU-kontoene ikke trenger å sprettes, men likevel telles med som egenkapital. Vi klarer ikke å fylle BSU-kontoene våre opp fullstendig innen vi blir 34, men nesten. Og hvis alt går etter planen vil vi være innafor 75 % belåning når de pengene skytes inn i lånet. Vi skal bo her i noen år til. Pr. nå er vi ca. 200 000 kr. unna å ha samlet gjeld tilsvarende 5x samlet inntekt. I tillegg til BSU-sparing har vi en liten andel månedlig til aksjefond. Da banken klargjorde lånepapirene fikk vi lånet delt opp, slik at ca. 20 % av lånet er fra banken og resten av lånet er fra datterselskapet. Det er banken som forvalter hele lånet, så i praksis er det samme lån, med samme vilkår, rente, men jeg betaler kun ett termingebyr. I nettbanken ser jeg det likevel som to lån (to beløp som trekkes). Så er spørsmålet: Når den tid kommer at vi ikke kan gjøre innskudd i BSU og/eller vi velger å betale inn ekstra avdrag, vil det ha noen økonomisk gevinst å betale ekstra på det største lånet? Eller er det bare motivasjonsfaktoren i at den minste delen av lånet prosentmessig minker mer hvis man setter inn pengene der? Når det gjelder flytende eller fast rente, så er jeg i tvil om hva som er klokt. Siden vi har en så høy belåningsgrad har jeg en mistanke om at få banker er villige til å la oss refinansiere hos dem. Derfor har jeg tenkt at det er lurt å ha flytende rente på lånet i noen år til, slik at jeg kan betale inn ekstra på lånet, uten at det går utover en evt. fastrenteavtale. Og siden vi fortsatt sparer i BSU og skal bruke de pengene om en stund, så er det vel ikke så lurt å binde renta før den tid. Er det et fornuftig resonnement? Og hva om vi ønsker å bytte bank etter at BSU-kontoene er åpnet? Er det sannsynlig at man får flyttet lånet til en annen bank med den belåningsgraden vi har nå?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU 2.0-alternativer

  Innsendt av: G

  Hei Hallgeir. Vil ha evne til å spare mye de neste fire årene før vi skal kjøpe ny bolig. Pga. tidsperspektiv (max 4 år) er det ikke hensiktsmessig med annet enn lavrisiko-alternativer slik jeg vurderer det. Vil tro du er enig. BSU-renten er langt høyere enn boliglånet vårt (vi har under 70% belåningsgrad), så vurderer derfor banksparing. Vil BSU 2.0-alternativer være et klokt valg? Hvilke banker finnes som ikke har innskuddsgrense? Du har opplyst at flere tilbyr BSU 2.0 uten innskuddsbegrensning, men jeg finner bare Nordea og OBOS. Er ikke OBOS-medlem, så behøver flere alternativer.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Samboere og kontrakt.

  Innsendt av: Lurer

  Me driver å bygger hus. Eg og madammen skal eige 50 prosent kvar. Eg har lagt ut heile huset på 4,4 millioner og ho skalbetale tilbake halvparten. Korleis skal me sikre oss viss ein av oss dør slik at den som blir igjen får huset? Me har to barn og me er kun samboere. Og viss ho dør før ho har betalt meg dei 50 prosentene? Korleis sikrer eg meg?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge bil med resterende billån.

  Innsendt av: Hans Ragnar

  Hei Hallgeir, jeg lurer på hvordan jeg skal få solgt min bil, med tap og klare å få finansiert rest av pant. Jeg har ikke pengene på bok og jeg kan tenke meg at tapet ligger på maks 100.000kr. Jeg har 587000kr igjen på mitt lån, kjøpte bilen for 635000 så har allerede tapet en del. (selvsagt). Hatt bilen på finn en mnd nå til 550k men tror jeg nok må bevege meg nett til 500k. Dette er da penger jeg ikke har med tanke på panten. Hva syns du jeg burde gjøre? Har sittet med tanke på forbrukslån men vil jo ungå dette. Bør jeg kansje sitte med bilen noen år mer? Er 2018modell BMW. Hovedgrunnlaget mitt for å kvitte meg med denne bilen er for å få tak i en billigere bil. Betaler idag ca 6300kr på lånet med 3,7% rente. Føler da dette er sløsing. Er på tanken av en bil til 200-300k der jeg kan evt ha det samme beløpet per mnd. Men bli gjeldsfri iløpet av 2-5 år.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bsu etter fylte 33

  Innsendt av: Fetter Anton

  Hei, Får dere laget en liste over hvilken rente banker tilbyr etter fylte 33år? Samt om hvilken banker det er mulig å flytte til?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Inntekt og stipend fra Lånekassen

  Innsendt av: UsikkerStudent

  Hei! Mann på 29 år som studerer fulltid og får maks lån/stipend. Har vært så heldig at jeg ikke har trengt å jobbe ved siden av studiene tidligere, men ønsker å gjøre dette nå for å spe på litt. Jeg eier en leilighet med verdi ca 2,4-2,5m, 1,3m i lån på denne. Jeg leier denne ut for 10.000 i mnd. Husleien er på ca 3500 i borettslaget. Mtp lånekassen, hvor mye av dette vil bli stående som inntekt/kapitalinntekt? Alle 120.000, kan noe trekkes fra denne inntekten? Vil min formue være stor nok for at dette skal ha noe betydning? Inntekter pr mnd: Leieinntekter: 10.000 Stipend: 8.119 Lån: Boliglån: 1.300.000 Lånekassen: 552.870 (har en bachelor fra før) Hvor mye kan jeg evt. jobbe ved siden av studiene uten at man mister muligheten for stipend?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.