Uke 25: Eksperten svarer
Avholdt 21. Juni 2018

Uke 25: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Hvordan beregnes inngangsverdi på bolig - skattemessig - utleie mer en 12 mnd av de siste 24 mnd

  Innsendt av: Åse Øverland

  Leilighet ble kjøpt sammen med samboer 2011. Jeg tinglyst eierandel med 75%,, samboer med 25%.. 2015 gikk vi fra hverandre. Jeg kjøpte ut min samboer slik at jeg eier nå 100% av boligen. Dette er også tinglyst. Hvordan regnes inngangsverdien på boligen for min del? Er det summen av den summen vi kjøpte for tilsammen i 2011? Takknemlig for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt utleie

  Innsendt av: Pål

  Hei Sitter og leser om di trikset når det gjelder utleie. Saken er at jeg har 2 rom i kjeller som jeg vurderer og leie ut. Disse vil dele felles WC, felles bad og felles kjøkkenkrok. Disse går inn i vår entre, før de går inn en egen dør ned til kjeller. Vi som bor i huset har og tilgang til kjeller via vår entre og ned i kjeller, og benytter vaskerom der nede. I tillegg har jeg en hybel som er helt adskilt fra vår boenhet, den har egen inngang, WC/bad og en liten kjøkkenkrok, totalt 20m2 Da total leie inntekt er 12000,- pr mnd og jeg ville fått 14000,- for vår boenhet, 1. og 2. Etg, så tolker jeg det slik at all leie inntekt vil være skattefritt. Har jeg rett eller er det noe jeg misforstår ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing av barnetrygd

  Innsendt av: Jørn Andre Sund

  Vi har spart all barnetrygd til vår to sønner på 6 og 8 år siden de ble født på konto i vårt navn.. Vi ønsker å spare halvparten av oppsparte midler samt halvparten av fremtidige innskudd i noe som gir god avkastning. Hvilket spareprodukt bør vi velge?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • FEIL KURSDATO VED BYTTING I ASK

  Innsendt av: Hans

  Hei! Jeg har en ASK i Sbanken og har byttet noen ganger fond som jeg ikke lenger har tro på til andre aksjefond som forhåpentligvis skal gjøre det bra fremover. Etter byttet sjekket jeg sluddsedlene og fant jeg ut at jeg hadde fått riktig kursdato for mine kjøp (bytte) men feil dato (to dager senere) for salget. Feil kursdato for salget var akkurat på en dato at kursen var dårligst. Jeg tapte over kr.27.000,- på dette. Har meldt fra, men de jobber fortsatt med saken..... Hvordan er dette mulig, er det ikke datamaskiner som beregner dette? Det kan vel ikke være slik at finansinstitusjoner tjener litt ekstra selv ved å velge kursdato selv? Salget var et Skagenfond og byttet innenfor fristen 23.59 på en ukedag.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flere ASK

  Innsendt av: Mann 26

  Hei. Når det kommer til ASK, så har jeg forstått det slik at det ikke er mulig å flytte enkeltfond og aksjer ut av kontoen, men at det er mulig å slå sammen flere ASK til en. (Det er i alle fall slik hos DNB). Jeg har også forstått det slik at det er lurt, og ønskelig å ha størst mulig utsettelse på skatten, altså realisere minst mulig av gevinsten før man må. Slik jeg har forstått det så er det også slik at hvis man skal selge fond eller aksjer med tap, så vil det være fordelaktig å kunne realisert dette, slik at man kan få igjen på skatten. Men for å kunne få igjen på skatten, så må man legge ned den respektive ASK. Gitt at jeg har forstått det overstående korrekt, så medfører vel det at man burde ha en egen ASK til hvert eneste fond og hver eneste enkeltaksje, for så å ha muligheten til å enten legge ned ASK, eller slå den sammen med en annen, når man skal selge fondet eller aksjen? Slik at man kan realisere tap, men ikke realisere gevinst for å utnytte sktattefordelen til det fulle selvfølgelig. Dette virker veldig tungvint. Hvorfor er det ikke slik at man heller kan flytte enkeltfond og aksjer fra en ASK til en annen? Slik at man har en ASK med gevinst, og en ASK med tap som man kan legge ned en gang i året?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.