Uke 25: Eksperten svarer
Avholdt 20. Juni 2019

Uke 25: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Livsforsikring - tommelfingerregler?

  Innsendt av: Incognito

  Sikkert veldig vanskelig å svare på, men når bør man vurdere å si opp en uføreforsikring? Den blir jo dyrere og dyrere hvert år, er det noen tommelfingerregler eller er det kun risikoapetitt og betalingsvilje som burde avgjøre dette? Blir forsikringen markant dyrere etter fylte 40, 50 eller 60 feks?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Knipe

  Innsendt av: Bekymret mann

  Hei! Jeg har kommet i en skikkelig kinkig situasjon, hvor jeg har fått skadedyr i utleiebolig som bla har forårsaket en stor lekkasje osv. Leietakere har nektet å betale husleie i flere mnd nå og pga angsten har jeg ikke klart å kreve det heller. Jeg hadde planer om å pusse opp boligen og lignende, men har ikke muligheten til det nå etter store kostnader og mye stress. Det har blant annet gjort min mentale helse veldig påvirket. Skadedyrene er fortsatt her, men mindre aktivitet. Saken er at boligen er å anse som oppussingsobjekt i en stor by i Østfold. For hver mnd som går så taper jeg på å beholde boligen, og tror nok det beste er å selge det slik som den er som oppussingsobjekt, og den som kjøper pusser opp o.l. Tror du det vil være folk som er interessert og ser potensiale i boligen? Har du noen tips til situasjonen? Familiemedlemmer har muligheten til å hjelpe meg ved å betale ned lånet(flytende) på ca 1,5 mill uten noen krav eller lignende. Vil det være lurt å betale ned hele lånet med engang (økonomisk sett? Da har jeg bare fellesutgiftene/forsikringer som utgift). Per nå har jeg avdragsfritt lån tom 2020 og lånetid på ca 15 år. Har du noen råd, tips og forslag? Tusen takk på forhånd! :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kupongskatt

  Innsendt av: Christian

  Hvordan fyller man ut i Skattemeldingen at du har betalt kupongskatt? Slik at du kan få fratrekk på skatten.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Øke belåningsgraden på bolig for å reinvestere

  Innsendt av: Jacob

  Jeg er en mann på 29 som har vært så heldig å få være med på en fantastisk prisvekst i boligmarkedet de siste årene. Belåningsgraden ligger på ca 50 % nå, og jeg har veldig lave bokostnader. Det er ikke aktuelt å selge for å kjøpe større, men jeg vurderer å ta opp et nytt lån i bolig for å øke avkastningen på egenkapitalen og reinvestere i markedet. Hva tenker eksperten om dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hyttedrøm

  Innsendt av: Hyttedrømmen

  Hei. Jeg ønsker meg sterkt en hytte i prisklassen 1,7-1,9 mill, og samboeren min begynner også og bli varm i trøya på denne ideen. Prisen er for ferdig hytte, men det må selvsagt noe kost til møbler og inventar, strøm, brøyting og andre ting under veis. Vi har allerede hus, men vi har ikke tatt hull på bsu-kontoene. Vi har huslån. Vi er i begynnelsen av 30-åra. Huslån på rett over 1,4m og billån på ca 240’ tilsammen. Vi har ikke tenkt å flytte i nærmeste fremtid. Totalt studielån på ca 900’, men ellers stabil økonomi, og lønningsposen blir større for hvert år for oss begge. Samlet årsinntekt minst 800. Muligens nærmere 900’ nå som arbeidssituasjonene har endret seg. Jeg har ca 170’+ på BSU. Hun har ca 60’. Jeg har fyllt opp min BSU i år, og det ser ut til at jeg klarer å spare nok til å fylle opp BSU så jeg kan sette 25’ inn på BSU 1.1.20. Er dette en god løsning, eller skal jeg ha disse pengene på konto som kontanter, evt sette de inn i aksjefond? Det siste frister, men jeg tror ikke det er lurt. Spesielt nå som vi evt om noen år skal ha disse pengene ut igjen til denne drømmen evt. I tillegg har jeg aksjefond på ca 20’+ som er øremerket hytten gang i fremtiden. Selv liker jeg og spare og jobber med og både øke inntekt noe, men mest med å spare mest mulig. Jeg har spart ca 3-4’ i mnd, men dette kan nærme seg ca 8-10’ mnd f.o.m. august for min del. Jeg tenker tidshorisont for denne hytta er ca 1-5 år fram i tid, litt avhengig av hva magefølelse, fornuft, økonomi og hvordan andre ting stiller seg. Helst nærmere 1 år enn 5 år. Jeg vet jo også at hytte ikke er en veldig god investering, men dette er noe vi er sikre på vil heve livskvaliteten vår. Områdene hyttene vi ser på er også up and coming, og de vil øke med ca 100’-300’ i verdi med en gang den er nøkkelferdig, siden vi gjør noe selv. Det er i hvertfall erfaringen fra de andre hyttene vi ser på i området som er ca tilvsarende i størrelse, beliggenhet og prosjekt. I området er det skibakker og løyper vinterstid og det er gode muligheter for utleie av hytta. Dette er noe vi ønsker å gjøre for å dekke noe av kostnadene. På grunn av jobb kommer vi til å bruke hytta mest vår, sommer og noe høst, så her kan det være godt belegg gjennom vinteren i skisesongen. Hvordan skal vi gå fram her? Hva mener du er mest fornuftig for å realisere denne drømmen?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Innløse gjeld eller fortsette og spare

  Innsendt av: Tvilende til Gjeld og Bank

  Hei Hallgeir ! Når renten nå settes opp , og jeg kan ta ut av ASK det beløpet jeg skylder banken skattefritt . Lønner det seg da og betale /bli kvitt gjelden , selv om det er fristende og fortsett og spare med den porteføljen jeg sitter på I ASK ? Er vel ca 500 000 I gjeld , og ca 1 446 000 på ASK, Har også ca 2200 000 på investeringskonto , som jeg planlegger og bruke til pensjon , Har vert I statens pensjonskasse til nylig ,(over 40 år ) men er nå overført til Storebrand . Hva ville du ha gjort ? Beholdt gjelden og satset på fortsatt god avkastinng , eller betalt og blitt gjeldfri og blitt "avspist med mindre portefølje-verdi til forvaltning PS , jeg er 60 år I år , ..og ønsker og gå av med AFP når jeg er 62 . Har jobbet skiftarbeid det meste av disse år , og er fornøyd med innsatsen I arbeidslivet , har vel gjort mitt I henhold til skatt osv . :o) Takk for mye godt stoff I Dine Penger , og ...nyttige tips . Ha en fin dag ! Mh Tvilende til Gjeld og Bank

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Betjene boliglån uten å tjene mer enn grensen til Lånekassen

  Innsendt av: Simen

  Hei For ett år siden bestemte jeg for å starte på helt nye studier. Før dette var jeg i full jobb og kjøpte meg leilighet. Nå som jeg er student må jeg jobbe mye ved siden av for å kunne betale lån og avdrag. Nå er jeg redd for å tjene for mye penger i forhold til Lånekassen og derfor få reduksjon i stipentet. Boliglånet mitt er på 1,9 mill og leiligheten er verdt rundt 3,7 mill. Har vurdert å ikke betale avdrag og heller jobbe mindre, men vil helst betale ned. Har du noen tips?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skjermingsfradrag AS

  Innsendt av: Stian

  Hei Jeg vurderer å flytte min portefølje over i et AS. Får jeg samme skjermingsfradrag i et AS på mine aksjer og fond som jeg får på ASK og en «vanlig» aksjekonto og fondskonto?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • DNB kutt i forvaltningsavgift

  Innsendt av: John

  Tidligere i år senket DNB forvaltningavgiften på enkelte av sine fond, og det ble spådd at andre aktører måtte følge etter. Vet du om andre forvaltere som har senket sine honorar som en følge av dette? Såvidt jeg kan se er det ingen som har gjort dette.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.