Uke 32: Eksperten svarer
Avholdt 9. August 2019

Uke 32: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Fond

  Innsendt av: Roger

  Jeg tenker å investere for første gang i fond og etter å ha hørt podcasten din så vil jeg gå for et indexfond. Det tryggeste er som jeg har skjønt å gå for er fond som har holdt på i minst 5-10 år med posetivt utvikling, velge et med terningkast 4-6 fra dine penger fondsoversikt og evt bytte så fort terningkast viser 3 eller lavere, videre bør jeg sjekke at indexfond fondet følger stigningen av hovedindexen. Dette syns jeg også er vanskelig å finne ut av. Det er også vanskelig å få oversikt over hvilke aksjer og sektorfordeling hvert fond inneholder. Har du noen tips her? Er forresten indexfond det samme som rentefond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Barneforsikring/vanlig ulykkesforsikring

  Innsendt av: Mia

  Hei. Vi valgte bort barneforsikring da barnet ble født fordi forsikringsselskapet var så krevende og vrange mht legeerklæringer mm da vi ønsket barneforsikring. Barnet var friskt men født 6 uker for tidlig, og vi følte oss underkjent og mistenkeliggjort. Barnet ble sykeliggjort og behandlet annerledes enn et "vanlig" barn som skulle forikres. Barnet er dekket av familiens kollektive reiseforsikring og ulykkesforsikring (gjennom fagforening). Burde jeg være bekymret fordi jeg ikke har denne spesielle barneforsikringen på barnet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kredittgjeld

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Kan det lønne seg å ta opp et lån pga kredittgjeld som har gått videre til namsmannen. Summen er nå blitt på 32000. Kan dere hjelpe meg å svare på dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe ut bror fra felles leilighet

  Innsendt av: Erik Flount

  Hei! har en felles selveierleilighet sammen med broren min, som vi eier 50/50 og som vi leier ut. Vi har blitt enige om at jeg kjøper ut han for å få alt i mitt navn. Betaler jeg da dokumentavgift for hele boligens verdi? halve boligens verdi? Trenger man å trekke inn en megler for dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Minstepensjonist

  Innsendt av: Svigersønn

  Min Svigermor er 65 år i år. Jeg har hjulpet henne med å beregne pensjonen hennes på nett, og hun ligger an til å få sånn typ brutto 200k i året hvis hun går av om to år når hun blir 67. Det same om hun går av nå. Dette er pga at brorparten av hennes arbeidsliv har vert som bonde og da er jo normen å skrive ned inntekt til et minimum. De siste 10 årene har hun jobbet i kommunen med ok inntekt. Ingen pensjonssparing noen gang, men noen hundre tusen på konto har hun spart opp. Gården er levert videre i familien og hun og svigerfar har bruksrett på huset de bor i så lenge de lever, og ingen utgifter med huset annet enn en innboforsikring. Ingen lån, og eier bil. Så spørsmålet er om det er noe svigermor kan gjøre, med kort horisont, for å booste pensjonen sin? Hun kommer til å gå av når hun blir 67 år.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondssparing for studenter

  Innsendt av: Forvirret student

  Hei! Har spørsmål om hva som er lurt å tenke på når man som student begynner å spare i fond. Hva er lurt å se etter og hvor stor er risikoen? Hvor lenge burde man regne med å spare for at fondssparing er mer fordellaktig enn sparing i vanlig sparekonto. Hvor mye burde man sette inn som startinnskudd, og er det lurt å ha et fast innskudd? I så fall hvor hadde du anbefalt å begynne å spare, har hørt om nettsider som Nordnet og Kron.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Må man tilbakebetale lån

  Innsendt av: Klassereisen

  Hei Halgeir, Jeg har et fleksilån på fritidsboligen min på en halv million. Løpetiden på lånet er ikke fastsatt i en dato, men det står "inntil videre". En del av pengene har jeg blant annet brukt til å maxe ut IPS og i diverse indeksfond gjennom ASK. Gjennomsnittlig avkastning i aksjemarkedet er jo på langt over renta jeg må betale. En del av rentene kan jeg trekke av på skatten, og dessuten har man jo inflasjonen som spiser av lånet hvert år. Så det lønner seg jo mye for meg å la disse vokse langsiktig i et bredt og billig indeksfond. Så slår det meg: må jeg egentlig tilbakebetale dette lånet noen gang? Dersom løpetiden går ut (la oss si den var på 20 år) , så kan jeg jo bare flytte dette lånet til en annen bank og få 20 nye år? Og i mellomtiden vokser pengene eksponentielt i aksjemarkedet. Banken er fornøyd så lenge de får rentene hver måned. Den eneste mulige risikoen er jo renteøkning, men jeg har råd til å betale renter på 10%, spesielt siden jeg ikke trenger å betale avdrag på dette lånet. Er det noe jeg ikke forstår her?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.