Uke 36: Eksperten svarer
Avholdt 7. September 2018

Uke 36: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Innfri gjeldsordning før tiden

  Innsendt av: Erik

  Hei. Vet du om tilfeller hvor man har innfridd gjelden i en gjeldsordning før tiden? Og i så fall om man da må betale renter som er påløpt, eller om man kun betaler totalbeløpet som betalingsplanen er basert på? Gjenstående gjeld er i dag ca. 700.000, men med påløpte renter siden 2014 er den "reelle" gjelden på ca. 1.000.000.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Overføre fond til ASK

  Innsendt av: Jon

  Hei, har et fond på 12k liggende fra gammelt av (DNB Global). Bør jeg la de stå der de er eller flytte de over i ASK'en min?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU eller studielån

  Innsendt av: Kristine

  Hei! Takk for en veldig god podcast med masse gode tips! Jeg har et spørsmål angående studiegjeld. Jeg valgte for noen år siden å ta utdanning på handelshøyskolen BI noe som tilsier at jeg har et studielån som kanskje er mer en det gjennomsnittlige (ca 400 000). Jeg stresser en del over dette da jeg føler summen er veldig høy og er heller ikke vant med å ha gjeld. Jeg vet at renten på studielån er lavt og at man skal prioritere å nedbetale annen gjelde først. Jeg har ingen annen gjeld, men sparer til bolig på BSU konto jeg fyller opp hver januar. Spørsmålet mitt er om jeg burde fortsette med dette frem til jeg kan kjøpe meg bolig og da gjøre dette? eller om jeg bør fokusere på å først betale ned studielånet mitt før jeg går inn i boligmarkedet? Jeg er også usikker på hvordan bankene vil forholde seg til studielånet mitt når det pr i dag er høyere enn min egenkapital

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • indeksfond vs aktive fond

  Innsendt av: Anne

  Hei! Jeg har lest flere råd om at indeksfond er det mest lønnsomme på sikt og det en bør satse på. Samtidig ser jeg at i forrige nettmøte anbefaler du fortsatt en kombinasjon av indeks og aktive fond. Nylig hadde jeg en opprydning i fondene mine der jeg gikk over fra en kombinasjon til kun å velge indeksfond med lavt gebyr. Nå lurer jeg på om dette ikke var så gunstig likevel. Hvis jeg ønsker å kun spare i indeksfond, bør jeg spre risikoen på flere ulike indeksfond? Nå har jeg spareprofil på 80% KLP Aksje indeks V og 20% Storebrand indeks Norge. Jeg er 40 år og har lang sparehorisont, sparer 1000 kr/mnd. Takker for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hytteutleie via utleiefirma

  Innsendt av: Torkel

  Hei, Spørsmål om de nye skattereglene ved utleie av borettslaghytte gjennom utleiefirma.  Eier av hytta bruker også hytta selv store deler av året. En borettslaghytte leies ut for 50000 i året via utleiefirma. Intekten fordeles slik mellom utleiefirma og hytteier: Utleiefirma får 40% av utleieintektene. Hytteeier får 60 % av utleieintektene. Hvordan blir skattereglene her, skal hytteeier skatte av intekten som utleiefirma får? Når utleiefirma tar såpass stor andel som 40 % av intekten, regnes det vel kanskje ikke som provisjon men som intekt? Hvis de 40% som utleiefirmaet får regnes som provisjon, skal både hytteeier og utleiefirma skatte av denne provisjonen? I tillegg til at hytteeier skatter av sin andel av intekten som er  60% ? Utleiefirma betaler skatt av sine 40 % av utleieintekten. Hvor stor blir den reelle skatten for hytteeier?  Og hvordan blir regnestykket? I dette tilfelle har ikke hytteeier lov til å leie ut hytta annet enn via et bestemt utleiefirma. Hvordan føres dette i skattemeldingen? Skal det leveres bilag på intektene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fastrenteavtale

  Innsendt av: ernst4496@gmail.com

  Hei. Jeg ble tilbudt en refinansiering, og fastrenteavtale på 2,3% p.a. i 3 år og bestilte denne. Men før alle dokumenter var klare, hadde banken satt opp sin fastrente til 2,4% p.a. Etter litt krangling er jeg enig med banken om 2,4% p.a. også utbetaler de differansen mellom 2,3% og 2,4% p.a. i 3 år. Jeg ønsker å kvalitetssikre denne differansen. Lånet er på 2.985.000 kr og har fast rente på hele beløpet. Termingebyr: 50 kr pr mnd Etableringsgebyr: 2000 kr Tinglysing: 1000 kr Hvordan ser denne formelen ut, evt. kan du regne det ut for meg? Mvh Ernst Elde

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investere hos Vanguard

  Innsendt av: Nils

  Hei, jeg lurer på mulighetene for å investere direkte i Vanguard sine indeksfond. Ønsker dette da jeg både ønsker å støtte en forretningsmodell jeg har respekt for, i tillegg til lavere omkostninger enn det jeg kan få på globale fond i Norge. Har du noen tanker og tips rundt dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.