Uke 36: Eksperten svarer
Avholdt 4. September 2019

Uke 36: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Selge eller utleie

  Innsendt av: Berit

  Har nå kjøpt ny leilighet (uten belåning) og lurer på om jeg skal selge eller leie ut nåværende bolig. Denne har en verditakst på kr. 4 mill og belåning er kr. 2 mill. Antatt utleie er kr. 14.000,- pr. mnd. Er 64 år og pensjonist og er usikker på hva jeg bør gjøre - selge eller leie ut?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjonssparing

  Innsendt av: Iren

  Hei! Mannen min og jeg har omsider begynt å tenke seriøst på pensjonstiden vår og pensjonssparing i det siste. Vi nærmer oss begge 50 år, og ser for oss å gå av med pensjon om ca 15 år. Etter å forsøkt å se litt på hva vi kommer til å få utbetalt har vi bestemt oss for at vi ønsker å starte penjonssparing. Vi er gift, har to ungdommer i huset, vi tjener ca 500 000 i året, huslånet er nå i 1.9 mill, og husets verdig er ca 3.5 mill og vi betaler 10.000 kr i mnd til renter og avdrag. Vi har ikke forbrukslån og har en god bufferkonto + sparer i aksjefond til bl.a. "reiser og hygge" som vi kan kan bruke på oss selv de siste ca 10-12 årene før vi blir pensjonister. Men - vi er i tvil om hvilken spareform til pensjon vi vil benytte. Vi mener å ha hørt om at det finnes pensjonssparing hvor de første årene er hovedsakelig akjsesparing, og deretter gradvis mindre aksjer og mer tryggere former de siste årene. Men når vi googler så finner vi ingen slike alternativer, kanskje fordi vi bruker feil ord når vi søker. Har du noen tips til oversikter/nettsider hvor vi kan lete etter denne typen pensjonssparing? Eller er det kanskje like greit å spare selv i aksjefond de første årene for så å ta pengene ut å sette over i f.eks. obligasjonsfond og spare videre der?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing

  Innsendt av: Henriette

  Hei! Håper du får mulighet til å svare på et spørsmål ang. sparing. Vi er et par som snart skal kjøpe bolig og lurer på hvordan det er lurest å spare pengene våre. Har selv tenkt det er lurest å betale ned lånet etter 20-30 års plan og samtidig spare 4 tusen i lavkostnads index fond til pensjon i tillegg til 1-2 tusen til reise/ol. på sparekonto (Hver mnd). Da har jeg tatt med i beregninger at vi allerede har en buffer konto hver. Mener du det er lurere å betale raskere ned på lånet kontra å spare mer i aksjefond? Eller motsatt. Vi ønsker å ha penger til pensjonsalder men også før når vi er rundt 50-60 i tilfelle helsa ikke blir som planlagt :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bror havnet i luksusfellen

  Innsendt av: FH

  Hei Hallgeir, Uten å gå inn i alt for mange detaljer, så har jeg nylig fått rede på at min bror sliter med en solid gjeld fra ulike forbrukslån opp igjennom årene. Han hadde 7 ulike lån hos forskjellige tilbydere alle med rente på 19-22%. Summene varierte fra noen tusenlapper til store poster på 20k, 40k og 75k - total gjeld på ca. 160k. Jeg har hjulpet han med å sette opp et innledende budsjett og strukturert det slik at han hvertfall får betalt de faste kostnadene og avdragene sine. For å komme i gang sendte jeg han artikkelen din der du beskriver snøballs-effekten og bli kvitt gjeld - så vi har slettet unna et par av de minste postene for å få noen "small wins". Som du ser er rentesatsene veldig høye og jeg ønsker å prøve å få samlet alt i ett lån for å få ned gebyr- og rentekostnadene. Hva er beste måte å gå fram for å få samle alle disse som ett lån? Han har marginal inntekt (NAV-støtte), så han sier han har fått avslag fra banken når han har sjekket dette selv. Jeg har en solid inntekt (700k brutto) og er villig til å hjelpe - men vil helst ikke stille som kausjonist. Har du noe råd? Mvh FH

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Komme i gang med fondsparing

  Innsendt av: Liss

  Ønsker å komme i gang med fondsparing til barna, men syns det er vanskelig å ta steget da vi aldri har spart i fond før. Pr. i dag spares det på bankkonto. Hvordan kommer vi enklest i gang? Har du en 1-2-3 oppskrift eller gode tips på hva vi bør tenke på og hvordan vi går frem?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondssparing student

  Innsendt av: Ukjent

  Er student og skal begynne med fondssparing nå. Har sett på 4-5 ulike fond. De fleste er aksjefond, og ihvertfall 1 rentefond. I utgangspunktet skal det investeres et engangsbeløp, uten månedlig sparing. Spørsmålet mitt er: Bør jeg da kjøpe flest andeler i rentefondet med minst risiko, eller kan jeg bare fordele summen likt på alle fondene sånn cirka?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • samboer eier huset fra før - kjøpe meg inn?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Min nye samboer eier huset vi bor i, og har litt lån igjen på det. Jeg er gjeldfri, og eier en fritidsbolig fra før. Vi har begge særkullsbarn fra tidligere forhold. Samboeren min er (naturlig nok) veldig opptatt av å sikre arven til sine barn, og er skeptisk til om jeg skal kjøpe en eierandel i huset. Jeg på min side ønsker å investere i boligen for å sikre meg et sted å bo hvis det skulle skje noe. Vi er altså veldig usikre på hva som er best og lurt ift om jeg skal kjøpe en andel av huset, alternativt selge hytta og ta opp litt lån for å kjøpe en bedre hytte (med fortsatt særeie). Vi har også snakket om å evt kjøpe en sekundærbolig for utleie, som vi evt eier sammen i en eller annen eierbrøk-fordeling basert på betalingsevne. Forutsetningen vi har satt oss på det siste alternativet er at det skal være en bolig vi kunne tenke oss å flytte inn i, tidligst når samboeren min er gjeldfri og alle barna har flyttet ut. Hva slags råd kan du gi om dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bytte aksjefond

  Innsendt av: Mulle

  Hei Hallgeir! Jeg har i mange år spart i diverse Odin Fond etter råd fra banken min. Ser at flere av disse fondene får terningkast 1,2 og 3 hos dere. Jeg har vært dårlig på å følge med i 'gamet', men har begynt å interessere meg nå. Alle unntatt ett av fondene går i pluss hos meg, men etterhvert som jeg leser meg opp har jeg ikke særlig god følelse. Er i midten av 40-åra, med familie og god lønn. Har boliglån innenfor 30% (ferdig i boligmarkedet), ikke annen gjeld, og sparer i IPS i tillegg. Er villig til å ta ganske høy risiko. Bør jeg bytte ut dårlige og dyre Odin-fond, og heller kjøpe meg inn i et globalt indexfond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • dåpsgave aksjer/fond

  Innsendt av: anja tiram

  Hei hva lønner seg å gi dåpsbarnet. Aksjer eller fond? og hvilke aksjer og fond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.