Uke 37: Eksperten svarer
Avholdt 12. September 2019

Uke 37: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • BSU

  Innsendt av: Økonomen

  Hei, Jeg blir 33år i år og har ikke mulighet til å spare på BSU lenger. Jeg har to lån på til sammen 2,8mill og har ca 650 000kr til sammen på BSU og BSU pluss. Med en boliglånsrente på 2,55%, bør jeg cashe inn BSUen på lånet? Eller bør jeg skifte bank der jeg ikke mister renten når jeg fyller 34år. Hva er mest lønnsomt ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglån

  Innsendt av: Rentenisten

  Kan Finanstilsynets forslag om endringer i den såkalte boliglånsforskriften paavirke utlaansrentene hos bankene?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bruke BSU

  Innsendt av: Bondekone

  Veit du om det er mogleg å bruke BSU for å kjøpe seg inn i ektefellen sin bustad? Eg har eigentleg slutta å spare i BSU fordi mannen min arva ein familiegard som me no bur på utan lån, men så slo det meg at dette kanskje var ei løysing. Førebels er altså garden særeige då mannen min tok over før me blei gift. Eg er 30 år og har ingen eigedom eller formue sjølv, men eg har grei sparekapasitet.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Dnb teknologi

  Innsendt av: Are

  Hei! Jeg lurer på om jeg skal cashe ut fondet, Dnb teknologi. Siden jeg startet sparingen har gevinsten steget med 63 prosent. For meg en helt uvirkelig tall. Nesten for godt til å være sant. Bør jeg ta gevinsten og sette det i et «tryggere» fond, som KLP? Bruke det som nedbetaling av boliglån? Buffer (har allerede 150.000 kroner der, men har potensielt store utgifter med hus og sekundærbolig). Eller bør jeg bare la pengene stå? Det er ikke snakk om et stort beløp, cirka 40.000 kroner. Hva tenker du generelt om Dnb teknologi-fondet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge oppussingsobjekt

  Innsendt av: Boligsalg

  Hei! Er det lurt å legge ut oppussingsobjekt til salgs nå på slutten av året? Eller bør jeg vente til nærmere sommeren 2020? Har lån på boligen på underkant av 1,5mill og kan heller ikke leie den ut da den må renoveres. Takk for svar på forhånd! :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • flytte fra DNB til S banken?

  Innsendt av: ET

  Jeg har flere fond i DNB som nå alle er billigere hos S Banken, inkludert Alfred Berg Gambak. Bør jeg nå flytte alle fondene over til S banken eller avvente hva DNB og andre gjør? Hva skjer dersom jeg flytter fondene mine fra DNB til S Banken og DNB sine fond senere blir borte fra S Banken sin plattform pga at de ikke vil akseptere at deres fond tilbys billigere andre steder. Må jeg da flytte fondene over til DNB igjen? Inntrykket fra artikler jeg har lest på nordnet og hos dere tyder jo nettopp på at konkurrenter til S Banken heller ønsker å kutte dem ut framfor å tilby fondene til samme pris selv. Syntes egentlig det er ganske usmakelig. Hva tenker du?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Frikort - barn

  Innsendt av: Joggelars

  Hei, har et barn på 12 år (blir 13 i år). Han har fått seg en liten jobb, han dømmer for idrettslaget. Dette får han honorar for, og vi snakker i underkant av 3000 kr totalt dette lønnsåret. Bør han ha en egen konto der disse pengene blir satt, eller kan jeg bare få satt de på min koto (fond), har dette noen betydning? Bør han få seg et frikort i dette tilfellet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Negativ kapitalinntekt uten lønn

  Innsendt av: Andreas

  Hei, Jeg er student uten lønnet arbeid, men med kapital som jeg har investert i aksjemarkedet. Skatteetaten avkrever forskuddsskatt kvartalsvis. Jeg eier også bolig som er nedbetalt. I 2019 har jeg realisert en del tap i aksjemarkedet, slik at inntekten min for 2019 foreløpig er i minus. Jeg har også flere investeringer som har gått bra, men dette er urealisert gevinst. Vil det ha noen skattemessig fordel å realisere like mye gevinst som tap? Jeg spør fordi jeg ikke vet hvordan negativ total inntekt påvirker skatten, altså om jeg da mister fordelene man vanligvis har av å kunne trekke tapene fra en vanlig inntekt. Jeg har som sagt ingen annen inntekt enn eventuelle kapitalinntekter. Tusen takk for svar! Mvh Andreas

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge indeksfond for å betale ned boliglån?

  Innsendt av: Ivesnella

  Hei, takk for flott spalte! Så en episode med Dave Ramsey der han mener det er best å selge unna alt av fondsinvesteringer for å kvitte seg med boliglånet så fort som mulig (gitt at en ikke har andre lån). Ramsey hadde gjort en undersøkelse blant selvskapte millionærer som viste at de som kvittet seg raskt med boliglånet hadde bygd opp mye større formue etterpå gjennom å tørre å investere mye høyere summer, enn de som fortsatte å ha boliglån mens de investerte tilsvarende mindre beløp. Hva tenker du om dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fradrag sekundærbolig

  Innsendt av: Abonnent

  Hei Hallgeir Jeg har kjøpt en sekundærbolig fra 1984, hvor intet er gjort siden det var nytt, og der oppussingskostnadene iår vil overstige leieinntektene . Kan man da overføre de overstigende kostnadene til neste år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt av aksjefond

  Innsendt av: Aksjesparer

  Hei Hvis en har aksjefond verdt kr 534.000,-, hvor avkastning ifølge banken er kr 450.000,- og de første andeler ifølge banken er kjøpt i 1989. Er det virkelig slik at dette gir 31,68% skatt = kr 142.560,-? Så skjønner jeg det kommer noe skjermingsfradrag? Hvor mye blir skjermingsfradraget på disse årene, og er det banken eller skatteetaten som følger med/regner ut dette? Jeg ser jo også at navn på disse aksjefondene er endret underveis, uten at eier har foretatt noe aktivt. Er det mer lønnsomt om aksjefondene står på en aksjesparekonto? Kan en aksjesparekonto etterpå deles og gis til nye eiere?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pendle eller flytte?

  Innsendt av: Lars

  Hei Vi er et voksent ektepar som har bodd på Lillehammer i enebolig i >30 år. Nå har min hustru fra årsskiftet fått seg jobb i Oslo og kjøpt en mindre leilighet i nærheten. Hun eller jeg pendler mellom boligene, mest er vi sammen i Lillehammer. Vi har et tidsperspektiv på 4-5 år i denne situasjon. Vi har ikke lån i huset på Lillehammer, men i leiligheten, ca 2,5 mill. Vi skjønner at hun er pendler til sekundærbolig etter Skatteetatens definisjoner. Spørsmål: 1. Hvilke krav er det til dokumentasjon for reisene? Hun tar av og til tog og av og til el-bil. 2. Ville det være mere lurt hvis hun melder flytning til Oslo og dermed til primærbolig? Er det andre opplysninger dere trenger for å kunne svare?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjesparekonto

  Innsendt av: UA

  Undertegnede er ivrig leser, abonnet av Dine Penger og viser til "forbruker/SPØR HALLGEIR" på side 42 i nr 8/2019. Den 04,01.2018 åpnet undertegnede ASK konto i Nordea og plasserte Kr 500 000 på denne konto. Beløpet ble brukt til å innvestere i fem forskjellige selskap på Oslo Børs, blant annet Norsk Hydro A/S (NH). Resultatet av innvesteringene og spesielt NH har vært heller dårlig og det vurderes nå å ta tapet og selge samtlige aksjer innestående på ASK kontoen , da med tanke på å få fradrag for tapet på årets selvangivelse og spørsmålet blir derfor hvordan dette gjøres? Har blitt fortalt at for å få fradrag for tapet godkjent av skattemyndighetene så må hele ASK kontoen gjøres opp, det holder ikke å kun selge aksjene med negativt resultat. Medfører dette riktighet og kan aksjene bare selges på vanlig måte?? Planen er eventuelt å selge, få fradrag for tapet godkjent, (beløpet som event vil kreves fradrag for, tilsvarer det beløpet som vil bli trukket i skatt på lønnsinntekten for 2019) for deretter å kjøpe "nye" aksjer i blant annet NH til dagens kurs som pr.d.d. ligger ca 40% under hva prisen var i 01/2018. Høres dette fornuftig ut og hvordan sikre fradraget ?? Deres tilbakemelding imøtesees med spenning.:)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.