Uke 38: Eksperten svarer
Avholdt 20. September 2018

Uke 38: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Spare i buffer

  Innsendt av: Geir

  Hei, jeg vurderer å stressteste økonomien vår for en rente på 4 prosent. Vi vurderer derfor å betale inn mellomlegget mellom dagens rente og fire prosent. Hvordan lønner det seg å plassere disse pengene? Høyrentekonto (2,05 er dagens høyeste)? Fond? Nedbetaling av lånet? I utgangspunktet ønsker jeg å ha disse pengene tilgjengelig som en buffer for ytterligere økte rente når renten ligger rundt 4 %.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Angrefrist på fastrentelån

  Innsendt av: Gniern

  Hei, Vi sikret oss i forrige uke med å omstrukturere lånet vårt til et fastrentelån med 5 års binding til 2,86% eff pluss et rammelån på toppen til 2,03% eff. Jeg registrerer at rentebanen er justert noe ned i dagens presentasjon. Vi har fremdeles angrefrist på fastrentelånet (i 1 uke til). Bør vi benytte oss av den angrefristen?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pengemarkedsfond

  Innsendt av: Bjarne

  Hei Hallgeir. Angående en eventuell ny finanskrise. Antar at innskudd i pengemarkedsfond ikke er dekket slik som bankinnskudd av bankenes sikringsfond? Hvor trygt mener du innskudd i pengemarkedsfond er i forhold til bankinnskudd om en ser bort fra garantibeløpet i sikringsfondet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Datter studerer i Danmark

  Innsendt av: Far Jon

  Hei Min datter har startet å studere i Danmark. Det er virkelig omstendelig å få seg en dansk bankkonto, kanskje er det slik det var i Norge på 80 tallet! Hun spør nå om det er nødvendig med en konto i Danmark, eller om hun kanskje bare kan bruke sin norske konto. Jeg har ikke noe fornuftig svar på dette - er det noen åpenbare fordeler med å ha konto i Danmark når man studerer der? I første omgang er tidshorisonten 3 år, men det blir vel fort 5 år

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Innskuddsrente

  Innsendt av: Eva

  Hei Kan vi regne med høyere innskuddsrente fremover ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Inflasjon mot KPI

  Innsendt av: Mann 26

  Hei. Jeg ser i nyhetene i det siste at en del finansinsitusjoner, i denne sammenheng i hovedsak Nordea forventer en vekst i økonomien fremover selv om Norges Bank skrur opp renten. Dette begrunner de i at konsumprisindeksen (KPI) er relativt lav på 1,9% i forhold til lønnsveksten som i år ligger på ca. 2,8%, slik at de hevder at husholdningene kan bruke mer penger, noe som vil føre til økonomisk vekst. Det jeg ikke forstår er hvordan de kan komme med denne konklusjonen når inflasjonen år over år, august 2017 til august 2018 ligger på 3,4%, noe som da tilsier en reallønnsnedgang for den gjennomssnitlige arbeidstaker. Når man da får renteøkningen som i skrivende stund er vedtatt av norges bank, som sannsynligvis vil vidreføres på boliglånene og dermed øke utgiftene til husholdningene. Hvordan kan de (hovedsaklig Nordea) da hevde at vi får reallønnsvekst og at forbruket vil gå opp slik at økonomien vil fortsette å vokse? Er det noe her jeg har oversett?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetale boliglån eller pensjonsspraing

  Innsendt av: Magne

  Hei Hallgeir. Dette spørsmålet har du fått tusen ganger før, men jeg blir alikevel ikke klok på det; Vi er et par på 40 og 45 år. Vi har ikke barn. Vi har nedbetalt bolig til under 50% av verdivurdering, så ca 2 millioner gjenstår, og vi betaler ned mer enn hva nedbetalingsplan i fra bank tilsier. Vi har til sammen 300.000 i aksjer, 300.000 på bok (begge arv), og har begge spart inn maksbeløp i ips i 2 år. Det vi nå lurer på er om vi heller bør gå inn og bruke IPS-beløpet på å nedbetale bolig fremover.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • NORDNET SUPERFONDET NORGE

  Innsendt av: Student 22

  Hei! For omtrent 2 år siden begynte jeg å spare i aksjefond. Som DNB-kunde ble det hovedsakelig spart i DNB GLOBAL INDEKS og DNB NORGE INDEKS. I sommer begynte jeg å abonnere på Dine Penger. Da fant jeg en sideen i magasinet til Dine Penger hvor dere vurdere ulike aksjefond og rangerer dem fra 1-6, hvor 1 er dårligst og 6 er best. Jeg fant ut at dere vurderte DNB NORGE INDEKS til 3, mens NORDNET SUPERFONDET NORGE var et annet Norsk indeksfond som ble vurdert til 6. Valget var enkelt. Jeg sluttet å spare i DNB NORGE INDEKS og begynte å spare i NORDNET SUPERFONDET NORGE. Hvem vil ikke ha et indeksfond uten forvaltningskostnader! I det siste magasinet som har kommet i hus ser jeg derimot nå at NORDNET SUPERFONDET NORGE bare blir vurdert til 3, på en skala fra 1-6. Forvaltningskostnadene er fortsatt lik null. Så hva er det som gjør at deres vurdering av NORDNET SUPERFONDET NORGE er halvert fra 6 til 3? Siden også fondet er vurdert til 3, hva ville du anbefalt meg å gjøre med de pengene som står på dette fondet? Dette er penger som uansett skal brukes i en aksjesparekonto.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • verksted utgifter

  Innsendt av: Shiwan Adnan

  hei jeg fikk en elektronisk rattlås på en BMW e60 2006 som jeg har hatt kun i ca 5 måneder. når jeg tok jeg den inn på verksted sa de at jeg måtte bytte rattmodulen som ville koste meg ca 15-18 tusen kr. det er kun etter at jeg fikk bilen tilbake at jeg hørte at man kan bruke bruktbil garanti, jeg har fortsatt 3 uker igjen av min 6 måneder garanti som jeg fikk fra forhandleren. regningen kom til slutt på 21 400 kr. så det jeg lurer på er hvordan jeg går frem, jeg tror neppe forhandleren er positiv til dette. takk på forhånd

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.