Uke 38: Eksperten svarer
Avholdt 18. September 2019

Uke 38: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Spare i fond eller betale ned på bil.

  Innsendt av: Undrende

  Hei! Dere sier at man alltid skal betale ned kortsiktig gjeld før man skal spare i fond. Jeg har billån, og det skal betales ned på 7 år. Når den er nedbetalt er det snart på tide med ny bil igjen. Da må jeg ta opp nytt lån. Når skal jeg da få til å spare i fond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Prioriteringer fremover?

  Innsendt av: Julie

  VI eier en bolig med ca. 50% belåningsgrad, og jeg har litt over 5* inntekt i samlet gjeld (min andel boliglån, samt studielån). Ingen annen gjeld, ikke bil, ikke barn foreløpig. Jeg er i slutten av 20-årene og er litt usikker på om jeg skal prioritere å nedbetale lån eller spare i aksjefond. Belåningsgraden tilsier at jeg kan prioritere aksjefond, men forholdet mellom gjeld og inntekt er litt ubehagelig høyt. Jeg har en trygg jobb med gode utsikter til lønnsøkninger fremover. Boligen er stor og dyr nok til at vi antagelig ikke kommer til å øke noe særlig på boliglånet når vi flytter, som vi antar blir om en 5-7 år. Vi er dessuten gift, så store utgifter til bryllup er et tilbakelagt kapittel. Hvordan ville du prioritert fremover?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Obos

  Innsendt av: Lene

  Er det noe poeng å betale obos medlemskap? Vi har 3 barn som vi har betalt for i ca 5 år. Vi benytter oss sjelden av med medlemstilbud. Vi har aldri vært medlemmer selv. Bor på landet. Motivasjon vår for å være medlem er for å eventuelt hjelpe barna til leilighet i by når de blir voksne. Men er det nødvendig med obos?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Japanske tilstander

  Innsendt av: Ola Normann

  Får vi «Japanske tilstander» i Norge? Hva vil det si for Ola Normann?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Negativ avkastning?

  Innsendt av: Fond-nybegynner

  Hei! Jeg har nettopp begynt å spare i aksjefond, og skal spare fast 50/50 i et aktivt forvaltet fond og et globalt indeksfond. Det jeg lurer på, er hva vil negativ avkastning egentlig si praksis? Hvis jeg nå har nettopp begynt å spare, og har 1000 kroner i et fond, og det er negativ avkastning en periode - må jeg da betale inn mer til fondet? Jeg skjønner at in the long run, så vil det mest sannsynlig jevne seg ut, men kan jeg få en trangere økonomi i en periode på grunn av negativ avkastning? Eller er fondet avgrenset til det jeg velger å spytte inn?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan spare når man skal kjøpe ny bolig om 2-3 år?

  Innsendt av: Kristian Moen

  Hei. Jeg og samboeren eier i dag et rekkehus til ca 5,3 mill. Vi har 3,7 mill i lån på dette. Vi planlegger å kjøpe en ny bolig om 2-3 år. Vi har ca 200 000 i sparepenger og er det da fornuftig å bruke dette på å nedbetale mer på boliglånet eller spare pengene slik at man sitter med «fri egenkapital»? Har det egentlig noe å si at man har penger i banken/fond vs mindre i boliglån mtp hva man vil få tilbud om å låne i bankene? Altså, ser det bedre ut med penger på bok enn mindre i boliglån? Jeg vet at denne type spørsmål er blant de vanligste du svarer på, men jeg har ennå ikke funnet et svar på akkurat denne problemstillingen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • "Slik bør du spare" fond spalte

  Innsendt av: Robin

  Hei, Vil det lønne seg på sikt å følge deres spalte "Slik bør du spare" fra magasinet deres med tanke på kurtasje utgifter osv. Tatt i betraktning at en har 100.000kr, og månedlig bytte fond i takt med nye anbefaling fra deres magasin? Eller er det bedre å bare følge "Lettvint spareløsning"? Er redd for at kurtasjespøkelset skal stjele all fortjenesten. Bruker Nordnet.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing i aksjefond hos profesjonelle formueforvaltere

  Innsendt av: Birthe

  Jeg har store deler av mine sparemidler i en aksjefondsportefølje hos en profesjonell formueforvalter, samt månedlig spareavtale. Per i dag har dette gitt en positiv avkastning langt bedre enn sparing i bank, til tross for de høye gebyrene som tas i slike aksjefond. Jeg vil også påstå at råd og oppfølging har vært veldig god. Hva tenker du om slike spareformer sammenlignet med enkel månedlig sparing i f.eks. indeksfond ? Da tenker jeg hvis man er middels interessert i aksjefondsmarkedet og kan foreta justeringer selv etter behov.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.