Uke 39 Eksperten svarer
Avholdt 27. September 2017

Uke 39 Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Fond

  Innsendt av: Kristian

  Hei, Du nevnte i en tidligere podcast at du ser på muligheten på å bytte fond fra Skagen til noe annet. Har du gjort det, og hvilke fond flyttet du det til?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Studielån

  Innsendt av: SP

  Heisann. Jeg var ferdig å studere i sommer og har fått meg jobb. Pga turnusordning har jeg meldt meg på nettstudier for å ha noe å gjøre på i fri perioden. Jobben gjør at jeg må betale ned på mitt opprinnelige studielån, og gjør at jeg ikke kan få stipend av Lånkekassen. Jeg har tidligere sett at du har anbefalt å ta fult stipend og lån selv om man ikke har «behov» for det. Gjelder det også i dette tilfellet når jeg bare får lån og i realiteten bare utvider studielånet mitt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nordnet Zero/Investeringskonto

  Innsendt av: Jon

  Hei Det spekuleres mye i hva som skjer med zerokonto/investeringskonto og slik jeg forstår er det et høringsforslag ute på dette nå (temaet var diskutert i Pengepodden episoden angående ASK) Dersom man har satt inn et beløp på zerokonto hos Nordnet som allerede er skattet for (eller som er mottatt skattefritt fra f. eks primærboligsalg), er det en fare for at med de nye reglene som er foreslått at man blir dobbelbeskattet av disse? At man ikke kan ta ut disse uten å betale skatt på de igjen (eller betale skatt dersom de er skattefritt mottatt fra tidligere)? Vil eventuelt de nye reglene som blir innført bli innført fra den datoen de blir lansert, eller vil man få tid til å omorganisere seg og eventuelt ta ut pengene fra kontoen før reglene blir innført?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjesparekonto

  Innsendt av: GAG

  Bakkafrost er på Norsk børs.men et selskap fra Færøyene.Kan det settes inn på aksjesparekonto ? Mvh

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nødvendig med kombinasjonsfond?

  Innsendt av: Jon L.

  Hei Jeg har det man vel kan kalle et luksusproblem. Var så heldig å vinne en andel på nær kr 600.000,- i tippelaget mitt. Etter at fornøyelsene er unnagjort, skal jeg spare kr 500.000 langsiktig (min 10 år). I banken ble jeg anbefalt et kombinasjonsfornd hvor ca 20% er i rentebærende papirer. Jeg vurderer det slik at de pengene jeg allerede har på sparekonto, kan anses som en kontantandel i min totale spareportefølje - Slik at jeg bør gå fullt inn i rene aksjefond med disse nyervervede midler. Er det noe jeg overser, er det åpenbare fordeler med å velge et kombinasjonsfond, fremfor et fond med 100% aksjeinvesteringer?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjefond

  Innsendt av: Ukjent

  Opprettet for en del år tilbake en såkalt sparekonto I 2 aksjefond i Odin Norden. C og Odin Sverige C er nå 65 år og lurer på om det er gunstig å flytte til det "nye" aksjesparing med skattefradrag eller hva det måtte være og hva det innebærer og om det er noen forskjell på dette? Er såkalt småsparer, ufør så dette var ment å være et ekstratilskudd til alderspensjon. Hvilket råd vil dere gi her. Hver gang jeg sjekker porteføljen som det så fint heter svinger den voldsomt 1-3000.- vsiste jeg måtte tenke langsiktig, men nå har jeg ikke så mange år igjen til å spare! Hva bør jeg gjøre? Sum men det er snakk om er ikke stor den er under 100.000.- så egentlig bare småpenger å regne I den store sammenhengen, På forhånd takk for svar! Mvh Hilde

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Andel norske fond

  Innsendt av: Anders

  Hei Hallgeir. Jeg sparer månedlig i aksjefond obligasjoner (70/30 fordeling), hvorav mesteparten av aksjeandelen går inn i et globalt indeksfond som investerer i utviklede markeder og 15-20 % går inn i et globalt indeksfond som investerer i vekstmarkeder. Jeg lurer på om jeg også bør investere i et norsk (indeks)fond og i så fall hvor stor andel en bør ha i det norske markedet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon

  Innsendt av: Ukjent

  Hvordan velger man beste pensjonstilbyder med fritt investeringsvalg for å øke sin beholdning i aksjer fremfor rentefond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU eller nedbetaling av lån

  Innsendt av: Student 23 år

  Hei, Jeg har et spørsmål angående sparing. Jeg er 23 år gammel, eier bolig samt. en BSU konto. Renten på boliglånet er 2,15 prosent, mens renten på BSU-kontoen er 3,4 %. Jeg har kun spart 25 000 kr på den ordinære BSU-kontoen pluss renter. Grunnen til dette er at jeg som student ikke har skattegivende inntekt. Likevel innser jeg at renten er bedre på BSU kontoen vs ekstra innbetaling på lånet, og nå som jeg har blitt 23 år så innser jeg også at jeg kun rekker å fylle opp BSU kontoen dersom jeg gjenopptar sparingen nå på tross av at jeg ikke får dratt nytte av skattefradraget. På grunn av den høyere renten så taler vel dette for å spare i BSU. Men samtidig så ønsker jeg dersom det er mulig å beholde BSU-kontoen til jeg er 34 år, men vet allerede nå at jeg kommer til å kjøpe ny, dyrere (større) bolig før den tid. Mitt spørsmål er derfor om det er best for meg å spare i BSU eller om det er smartest å betale ned ekstra på lånet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Driver du med personlig økonomi rådgivning?

  Innsendt av: Eirik

  Hei, Jeg lurer på om du driver med personlig økonomi rådgivning? Kunne veldig gjerne tenkt meg tilbakemeldinger på økonomien min, hva jeg burde bruke og hva jeg burde investere i. Og om planene jeg har fremover er fornuftig eller ikke. Nesten litt som i luksusfellen, men med et bra utgangspunkt og vekstmål istedenfor gjeldsfrimål.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.