Uke 4: Eksperten svarer
Avholdt 25. Januar 2019

Uke 4: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Fast rente eller flytende?

  Innsendt av: Mayya

  Hei. Vi tenker å kjøpe bolig om ett par år. Hvilken rente er det lurt å ha da?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aktiv eller indeks forvaltning

  Innsendt av: Arild

  Hei, jeg vurderer å spare langsiktig i fond. Ser det finnes flere typer fond med forskjellige egenskaper. Hva anbefaler du av indeks fond eller aktive fond? Takk på forhånd

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ips eller kombinasjonsfond

  Innsendt av: Kjell

  Hei. Har to mill i huslån og verdi på huset ca 6-7mill. 43 år, og ferdig på boligmarkedet. Ønsker å avsette noen midler med tanke på to ting: 1.Sparing med bedre avkastning enn bank. 2.Sparing til pensjon. Hvilken spareløsning bør jeg velge? Takk for svar

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS

  Innsendt av: Ukjent

  Det skal minimum utbetales 0,2G hvert år fra en IPS-konto i utbetalingsperioden. Hvis man sparer IPS hos flere tilbydere slik at regelen slår inn, vil man få en kortere utbetalingsperiode på totalbeløpet enn om all sparingen foregår hos en tilbyder. Vil hver enkelt IPS-avtale behandles individuelt m.h.p. minimumsutbetaling?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Betale tilbake studielån?

  Innsendt av: Aleksander

  Hei Hallgeir. Jeg er nyutdannet i fulltidsjobb i Oslo som tok fullt studielån i studietiden, og har ikke brukt noe av det (alt sitter på sparekonto på rundt 1.2% rente). Jeg har ingen andre lån, har ikke planer om å kjøpe bolig ennå (men kanskje om noen år), og har mulighet til å betale ned hele studielånet på dagen. I dag har studielånet rundt 2.1% rente, og jeg kan få lån i banken på 1.9% effektiv rente. Det er ofte snakk om at man bør beholde studielånet, men jeg har ingen annen gjeld å betale. I tillegg gjør boliglånsforskriften at det er et tak på 5x lønnsinntekt i totalt boliglån. Derfor lurer jeg på noen ting: - Burde jeg dumpe en stor andel av studielånet i indeksfond i stedet for å betale det tilbake? - siden det uansett er et tak på 5x inntekt for lån og studielån ikke teller som egenkapital, bør jeg nedbetale alt og satse på at banken gir meg fulle 5x når jeg trenger det?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe tomannsbolig for utleie av ene halvpart

  Innsendt av: AnonyM

  Hei, vi vurderer å kjøpe en horisontaldelt tomannsbolig for å bo i underetasjen og leie ut overetasjen, der overetasjen er ca 10m2 mindre enn underetasjen. Begge leiligheter har 3 soverom, og vil slik jeg forstår det regnes som to separate familieenheter. Jeg har ikke helt skjønt reglene, må vi dermed skatte av utleien siden vi ikke leier ut en del av «vår» halvpart, eller blir det skattefritt siden leilighen i overetasjen for utleie er mindre enn den vi selv tenker å bo i?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjer

  Innsendt av: Aksjeamatør

  Hei Hallgeir og tusen takk for informative artikler og podcaster. Jeg er ganske ny i aksjegamet, har spart i fond en stund, men interesserer meg også for enkeltaksjer. Hva vil du anbefale at man lærer seg før man hopper inn i aksjemarkedet? Hvilke tall er det viktig å finne, hvordan sammenligner man med andre aksjer og hvordan bør man gjennomføre analyser? Teknisk analyse, fundamental analyse osv, hva bør gjennomføres? Jeg er klar over at man bør ha en edge i forhold til bransjen, og kjenne både bransjen og selskapet ut og inn før man kaster seg i det, men det er interessant å høre dine tanker om dette, slik at man får en pekepinn på hva man bør mestre og hvor man kan starte.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Økonomiråd

  Innsendt av: Olsen

  Hei, vi er et par i slutten av 30-årene. Vi har nedbetalt bolig, gjeldsfri, og ingen planer om å flytte/kjøpe noe nytt. Vi har idag oppsparte midler på 1 million kroner som står på fondssparing. Vi har valgt følgende portefølje: Forte Trønder KLP AksjeEuropa Indeks III DNB Global Indeks KLP AksjeNorden Indeks I tillegg til dette har vi IPS begge to, hos Skandiabanken, med høy risiko. Spørsmålet mitt er, hva vil råde oss til å gjøre videre for å sitte igjen med størst avkastning de neste årene? - Fortsette jevnlig sparing i fondsporteføljen? Evt bytte ut fond? Hvilke evt? - Kjøpe aksjer? Tenker evt da å følge aksjerådene dere publiserer med jevne mellomrom. Jeg er typen som liker å følge med å aksjekurser daglig, men har ikke noe videre kunnskap om aksjehandel.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Samboeren vil kjøpe studielånet mitt til 2% fastrente

  Innsendt av: Ingrid

  Jeg har ca 375 000 kr i studielån som eneste lån og ca 130 000 kr i oppsparing til bolig. Min samboer har betydelig høyere egenandel og ingen gjeld. Han har foreslått å kjøpe studielånet mitt (!) til en fast rente på f eks 1,5-2% og med de samme betingelsene som lånekassen gir. Vi bor i utlandet og en rente på 2% for en (relativt) sikker plassering er veldig høy (sparekonto ligger på 0.1-0.2 %). Det ser altså ut til å være en vinn-vinn situasjon. Han mener at det også er i hans interesse å få nedbetalt min gjeld, f eks ved søknad om lån til kjøp av bolig. Kan dette være lurt? Vil vi samlet sett stille bedre til f eks kjøp av bolig med studiegjeld + høyere egenandel eller mindre egenandel + 0 gjeld? På forhånd takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare hvor? Og i hva?

  Innsendt av: NN

  Endelig gjeldfri og i praksis 20 k i mnd kan fra nå av gå til langsiktig sparing. Luksusproblem, men rekker likevell å gå meg vill i jungelen av ASK og fond. Globale indeksfond blir anbefalt, men hvilket? ASK, men hvor? Har det egentlig så mye å si? Og ER det realistisk at jeg kan tape alt eller er det bare noe jeg har ‘fått for meg’.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.