Uke 40: Eksperten svarer
Avholdt 4. Oktober 2019

Uke 40: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Fond og aksjer i resesjon?

  Innsendt av: Fremtidspessimist

  Hei. Stor fan av podcastene deres! Kjør på! Jeg er meget interessert i aksjer/fond og følger jevnt med, noe som har gitt meg veldig god profitt så langt. Men føler stemningen i media/markedet går mot urolige tider, potensielt resesjon. Hvor lenge varer i snitt, og hvor mye vil man gjennom historien måtte estimer et tap på i en resesjonsperiode? Har sett tall rundt 12-24mnd, og ca. 40%, men tviler noe på kildene. Dette betyr det kan ta minst 4-5 år før nivået er tilbake der det var... Innspill? Ønsker være mentalt forberedt på worst case, men vil la pengene stå gjennom "alt" for å tjene på lang sikt. Takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Stipend/studielån med full inntekt

  Innsendt av: Jettum

  Hei Hallgeir. Syns Lånekassen sine sider er utydelige på reglene rundt stipend/studielån med full inntekt. Jobber fulltid og tar deltidsstudier på siden. Har dette studieåret mottatt fullt lån og stipend, men har skjønt at dette trolig er dumt da jeg kanskje sitter igjen med 0 kr i stipend og alt blir omgjort til lån pga. min inntekt. Har ca. 800 000 kr i årsinntekt før skatt. Om jeg ikke ønsker å forhøye studielånet mitt, kan jeg be om stipend med en slik årsinntekt eller har jeg ikke rett på noen form for stipend overhodet? Vil gradsomgjøringslån være aktuelt eller har jeg null rettigheter fordi jeg enkelt og greit "tjener for mye" sett opp mot reglene til Lånekassen? Om det har noe å si har jeg en del gjeld (ca. 1 MNOK) og ingen formue.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • låne ut penger via Kameo, Monner eller LeandingPartner vs DNB Global Indeks

  Innsendt av: Raymond

  Hei, jeg har 40k utlånt via Kameo som i snitt gir meg 10% rente pr år utbetalt hver mnd. har nå 70k til som jeg vurderer å låne ut på samme måte eller starte spareavtale i dnb global indeks med 10K i mnd. har en sparerate på 30% og 85% belåning på huset. ingen rentebærende forbruksgjeld. mine spm er: Betale ned gjeld, Låne ut mer penger via Kameo el.l. eller starte mnd sparing i dnb global indeks? superspent på ditt svar

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utgifter, fradrag på skattemelding

  Innsendt av: K

  Hei Jeg driver med aksjer i nokså stort omfang, setter meg grundig inn i markedet, lager analyser, osv. Jeg har forstått det slik at skatt på gevinst i 2019 har en oppjusteringsfaktor på 1,44. Og på samme måte kan fradrag ved tap oppjusteres med 1,44. Jeg har en del abonnementer, bla på DN og Financial Times, samt abonnement på ulike analyseverktøy jeg bruker, i tillegg til utgifter i forbindelse med VPS og aksjehandelløsningen jeg bruker. Siden alt dette er noe jeg aktivt bruker i forbindelse med aksjehandel, kan det ikke da argumenteres for at også disse utgiftene kan oppjusteres med 1,44?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Prute på rente

  Innsendt av: Nina

  God dag Hallgeir! Jeg har spørsmål om rente på boliglån og lurer på hvordan man går frem når man skal forespørre banken om bedre rente. Jeg er litt sjenert og er redd for å ringe og hva skal man si ? Jeg har DNB og vært fast kunde i alle år og aldri byttet bank heller. Min samboer og jeg har topplån og boliglån og lurer på om det går an å bytte bank selv om man har kausjonister og topplån? Kan man sende mail angående slikt om man har en rådgiver i banken? Vil det lønne seg å spørre en annen bank om et tilbud? Ha en fin dag.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatteposisjon for salg av bolig med tap

  Innsendt av: Arvid

  Hei Hallgeir. Vi har nylig kjøpt ny enebolig og planlegger å selge vår eksisterende tomannsbolig. Vi kjøpte tommansboligen i 2013. Etter flere besøk av eiendomsmeglere, forstår vi at dagens prissjikt for tomannsboligen ligger på 300-400 000,- kr under det vi betalte i 2013. Vi har nå på plass en avtale med banken der vi leier ut tomannsboligen i 1-2 år, før vi trenger å selger denne. Leietagere er på plass og vi er flyttet inn i nytt hus. Forstår det slik at vi kan få fradrag på tapet når vi selger dersom vi ikke har brukt tomannsboligen som egen bolig i mindre enn 12 av de siste 24 månedene. Vil det si at dersom vi flyttet ut av tomannsboligen 01.10.19, må vi selge innen 01.10.21 for å innfri kravet til fradrag? Eller kan vi leie ut i feks 4-5 år før vi selger og fremdeles står i fradragsposisjon? Kunne du også nevnt hvilke andre utgifter man kan inkludere i fradraget, dvs. det skatteetaten definerer som "påkostninger"? Tusen takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • ASK VS ZERO

  Innsendt av: Lille Ulv

  Hei Hallgeir, Når ASK ble introdusert satt jeg meg inn i forskjellene på ASK og det jeg hovedsaklig brukte før som hos Nordnet heter Investeringskonto Zero (evt. Unit Link produkt hos andre meglere tror jeg.) Jeg kom frem til at det mest lønnsomme er å ha aksjer som gir bra utbytte på investeringskontoen også ha alle andre på ASK. Ser bort fra at det er en del aksjer på Oslo Børs man ikke kan ha på ASK. Stemmer dette eller bør man ha mest mulig på ASK?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing til pensjon

  Innsendt av: Nicole

  Hei! Jeg er privatnæringsdrivende. Jeg har spart 7 mill. i aksjesparekonto i aksjefond i nordnet og danskebank. Fondene er aktivefond med høygebyr 2%. Jeg er 62 år og ønsker å pensjonere meg når jeg blir 67 år. Jeg har tjent mye i fondene særlig DNB Teknologi (207%), Trønder Forte (16%) og Dansk Invest Norge (12%). 1) Jeg lurer nå på om jeg burde bytte de aktive fond ut med indeksfond med lavere gebyr , innefor aksjesparekontoene? 2) Hva blir skattereglene på dette ? 3) Jeg sparer jevnt kr 20000,00 i fodnene jeg har og kan overføre sparingen til indeksfond uten å overføre pengene jeg har i de aktive fond men la de stå og fortsette sparing i indeksfond de neste 5 årene. Kan du anbefale dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Usikkerheten på ulike lån

  Innsendt av: Pedersen

  Hva er mest lønnsomt av annuitetslån og serielån? Jeg har nå 2.6 mil i lån og annuitetslån på 20 år med en rente på 2,3%. Men er det smartere å ta serielån, hvis man i fremtiden ønsker å investere i en sekundærbolig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Egenkapital i fond

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, jeg har mesteparten av egenkapitalen min (fra salg av tidligere leilighet) i et fond DI Hor 35, som idag står på 6,62% gevinst, litt ned fra i går. De har stått der i nesten to år nå, og jeg har ikke lagt til penger underveis. Det har jo gitt mer avkastning enn om jeg har latt de stå på høyrentekonto. Jeg tenker det blir kjøp av ny bolig iløpet av de neste 1-2 årene (jeg leier nå). Bør jeg bare la pengen stå der de er eller er det tryggere å flytte de over på høyrentekonto nå som d er mer uro i markede?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.