Uke 42: Eksperten svarer
Avholdt 20. Oktober 2016

Uke 42: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Sparekonto

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Jeg er en student på 23 år som har arvet penger fra min bestefar. Har pr nå rundt 1 million kr på min sparekonto, men ønsker å gjøre noe mer med pengene. Hva/hvor ville du investert pengene om tanken var en 10-års-periode? Fond med lav/høy risiko? Eiendom? Begge deler?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utleiebolig

  Innsendt av: Susan

  Hei. Jeg har 2 utleieleilighet. Den første har jeg nesten ikke lån på mens den andre er fullt lån finansiert med pant I den første leiligheten. Jeg lurer på hva er fordeler og ulemper ved dette? Jeg ønsker at leilighetene skal stå hver for seg uten pant I hverandre. Hva er ditt råd?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing til barn

  Innsendt av: Lars-Erik

  Hei, vi har et barn på 3 år som vi har spart 5000kr per måned til siden fødsel. Sparer også litt ekstra til jul og bursdag slik at hun nå har ca. 250 000kr. Målet er at hun skal bruke pengene som egenkapital til bolig når den tid kommer og da er det viktig for oss er at pengene er øremerket barnet og at pengene ikke forsvinner eller gambles bort på børsen. Vi har derfor valgt å spare i barnet vårt sitt navn og spare konservativt med 20 000 per år i DNB Barnas Boligkonto og resten på en ordinær sparekonto. Siden renten på sparekontoen er så lav så ønsker vi nå å flytte pengene til indeksfond og ser for oss følgende: 1) Fortsette med 20 000kr per år i DNB Barnas Boligkonto. 2) For de resterende pengene sette 70% i DNB Global Indeks og 30% i DNB Norge Indeks. Har valgt disse fondene da de har grei forvaltningskost samtidig som de er lett tilgjengelig siden vi er DNB Kunder. Noen spørsmål: 1) DNB Barnas Boligkonto har i dag rente på 3.05%. Er det fornuftig å fortsette med sparing der? 2) Er 70/30 fordeling mellom Globalt og Norge en grei fordeling? 3) Er det noe poeng å gå for andre fondsleverandører som tilbyr f.eks. indeksfond i Asia når målet vårt er enklest mulig sparing med minst mulig risiko? 4) Bør vi velge valutasikrede indeksfond for å minimere risiko? 5) Vi har nå flyttet 50 000 til indeksfond og tenker å flytte litt hver måned i et år fremover i tillegg til den månedlige sparingen. Dette for å forhindre at vi kjøper på topp. Er det noe poeng når horisonten vår uansett er 20 år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Eie utleieleieleilighet privat eller i et AS?

  Innsendt av: Trond

  Hei! Jeg har en utleie leilighet i et AS. Ser at det er det er store kostander med regnskap i forhold til inntjening. Er det bedre økonomi å eid den privat?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Firmabilskatt

  Innsendt av: Knut IJ

  Er det utsikter til at Hybridbiler kan få firmabilbeskatning som El-biler fra 2017

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arv - sparing

  Innsendt av: 4026 Stavanger

  Hei, jeg har arvet kr. 650.000,- som er satt på høyrentekonto. Pengene ønskes plassert lurest mulig i et langsiktig perspektiv (>10år). Jeg er gjeldfri. Er det smartest å følge Dine Pengers spareråd og fordele pengen i de fondene som er anbefalt? Bør alt plasseres på én gang eller bør det spres over tid? Eventuelt - hvor lang tid?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Vedlikehold av utleiebolig

  Innsendt av: Knut

  Hei! Har planer om å kjøpe et utleiehus som trengs en del oppgradering. Er det slik at egeninnsats kan brukes som en del av fradrag? Vet at det er viktig at oppussingen går under vedlikehold for å kunne føre det opp som fradrag. Om dette går hva setter man en timeprisen til? Er det slik at man kjøpe huset på forhånd og pusse det opp for deretter å leie det ut? Eller må de som leier bo der under oppussingen? Hvis man kan kjøpe på forhånd hva er tidsperspektivet før man må begynne å leie ut for samtidig å kunne føre opp vedlikeholdet som fradrag?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utleie av rom i pendlerbolig

  Innsendt av: Pendleren

  Hei, jeg hørte på pengerådet om boligutleie, men en ting som ikke ble nevnt er utleie av pendlerbolig. Jeg og kona eier en leilighet i Oslo. Denne brukes 2-3 dager i uka av meg ifm. pendling . Det andre soverommet leies ut til en annen pendler. Leiligheten er kategorisert som sekundærbolig. Vi eier ikke annen bolig, men leier bolig for en symbolsk pris et annet sted i landet der vi bor og har folkeregistrert adresse. Siden dette er en sekundærbolig må jeg vel skatte av husleien? Hvordan blir det ved et eventuelt salg av leiligheten, kan jeg slippe skatt på verdistigning? Vi har eid leiligheten i 6 år og bodd der / hatt folkeregistrert adresse der i 5 av de.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.