Uke 42: Eksperten svarer
Avholdt 18. Oktober 2019

Uke 42: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Pensjonssparing i fond

  Innsendt av: Haakon

  Hei Hallgeir. Jeg er en veldig stor fan Dine Penger - podcasten, og gleder meg alltid til ny episode! Jeg er 26 år, og jobben min sparer 7% av årsinntekten min til pensjon, og da jeg logget inn på pensjonskontoen så jeg at det var ulike fondstyper. Forventet årlig utbetaling ved 67 år var veldig varierende ut i fra hvilken fondstype jeg valgte, med over 30% høyere ved 100% aksjer sammenlignet med andre fondstyper. Med en tidshorisont på over 40 år - er det noen som helst grunn til ikke å velge 100% aksjer i hvert fall 10-15 år fremover?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Folkefinansiering

  Innsendt av: Valgfritt

  Hva er deres syn på å investere penger man har råd til å tape i f. Eks firma via https://folkeinvest.no/ og lignende plattformer? Når man kjenner risikoen og synes det er interessant at pengene brukes i faktiske selskap som man vet noe om så må jo det være bra?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Buffer i BSU 2

  Innsendt av: Ukjent

  Hva tenker du om å plassere bufferpengene sine i en boligsparekonto hvor man ikke har årlig innskuddsgrense og pengene ikke blir bundet til boligformål før årsskifte? Da kan man vel putte bufferpengene der i januar, og ta de ut igjen i desember og få BSU-rente på bufferpengene sine gjennom året, for å så ta de ut derfra før årsskiftet slik at de ikke bindes til boligformål, og sette de inn igjen neste januar. Ser OBOS-banken har slike vilkår på sin BSU 2.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglånsrente - SPK

  Innsendt av: Stian

  Hei. Jeg og min kone har i dag lån på 7 mill i Handelsbanken. De har satt opp renten to ganger siden vi ble kunde i juni. Begge kan få lån i Statens pensjonskasse som betyr effektiv rente på 2,472 %, i motsetning til 2,9%. Belåningsgraden er på 85%. Spørsmålet blir da om Handelsbanken kan komme til å endre vår rente hvis vi tar 4 mill av lånet i SPK? Hva vil begrunnelsen eventuelt være? Tusen takk for eventuelle svar. Forrøvrig, meget godt fornøyd med blad og podcast. Mvh. Stian

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skatt på salg av bolig

  Innsendt av: Ukjent

  I 2013 kjøpte jeg en leilighet i et nyetablert sameie. Jeg har ikke bodd i leiligheten selv, og den har heller aldri vært utleid. Jeg har ikke hatt folkeregistrert adresse her, og leiligheten har derfor blitt beskattet som sekundærbolig. Jeg solgte leiligheten nå i høst. Må jeg betale skatt av fortjenesten ved salget, all den tid jeg ikke har hatt adresse her og leiligheten er blitt beskattet som sekundærbolig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Indeks fond - sitte rolig eller vurdere salg

  Innsendt av: Joar A

  Har selv nylig satt litt sparemidler i ett av de indeks fondene som har hatt høy avkastning siste året. Selv om en bør ha langsiktig perspektiv med fond, så er det vel ikke uklokt å følge med, evt trekke pengene ut av fondet, henge litt på gjerdet for så å reinvestere på lav kurs. På den måten er en jo selv en aktiv forvalter, istedenfor å bare la investeringen passivt gå gjennom alle konjunkturene? Historisk sett så er det vel tegn som tyder på en korrigering dvs fallende verdi av en rekke høyavkastningsfond i nær fremtid. Det er vel ingen begrensninger i hvor mange ganger en kan bytte fond, trekke seg ut av fond og gå inn igjen ved senere tidspunkt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjonssparing i norske obligasjonsfond

  Innsendt av: Nicole

  Hei Hallgeir! Takk for meget edukative innspill på nettmøtene! Jeg fant et gammelt oversikt over norske obligasjonsfond i Dine Penger ved Ø.Røst fra 21.01.2015 i artikkelen "Passer sparing i rentefond deg?. Jeg lurer på om du har en liste som er mer oppdatert eller om listen fra 2015 fortsatt brukelig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • innvestering

  Innsendt av: Grubleren

  Hei. Jeg er 32 år og solgt mitt firma. sitter nå igjen med cash på ca 20 mill, i tillegg til hus og hytte (verdi ca 4 mill). Jeg har ca 1 mill i lån med rente 2,7. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre med pengene. Per dags dato har jeg puttet 1,5 mill i dnb teknologi, 1,5 mill i dnb healt care, 1,5 mill i dnb global index og 1,5 mill i norge index. alle går med overskudd, med unntak av norge index som er ca -3%. Jeg har 12 mill i rentefornd dnb, med en avkastning på ca 4% de siste 1,5 år. Jeg har ellers kjøpt en liten leilighet i lørenskog som skal være ferdig om 2år. tenker å leie ut denne. Spørsmålet er hva skal jeg innvestere pengene mine i? jeg leser ulike artikler og siden jeg ikke trenger pengene nå.. kan de stå der i 20 år-- Tenker mer på mine 2 barn og pensjonisttilværelsen. Hva burde jeg gjøre med pengene mine for å få de til å øke mest mulig uten å risikere å tape alt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjonssparing og skilsmisse

  Innsendt av: JAS

  Hei! Jeg lurer på hva som skjer med personlig pensjonssparings produkter (som feks IPS) for ektefeller ved skilsmisse? Må det deles 50/50 slik at det bør nevnes i en Ektepakt? Eller er det noe som blir holdt utenfor? Er det ellers andre ting mtp Pensjon som bør nevnes i en ektepakt? (Jeg vet at IPS arves av egne barn under 21 år og ellers til ektefelle ved dødsfall.)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare penger ved raskere nedbetaling av huslån?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei og takk for interessante temaer. Jeg har fått forlenget avdragstiden min på huslånet for å få kontroll på økonomien etter samlivsbrudd og nedgang i inntekter. Jeg har forhandlet renter med banken flere ganger. Etter denne siste renteoppgangen får jeg nå 2,75% nominell rente videre+ 60 kr gebyr/mnd. Rest av boliglån er 1,25 mill og det er ca 25% av verditakst på huset. Skal etter ny renteheving betale 7650 pr mnd frem til des.2036. Jeg har etter forlengelsen av lånet fått mulighet til å nedbetale 500 kr mer pr mnd i huslån. Er dette en lur måte å omgås bankens rentehevinger? De får jo ikke renter av det jeg betaler ned raskere enn låneavtalen tilsier, og samtidig korter jeg inn antall måneder/år jeg har igjen før lånet er innfridd (før pensjonsalder)?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan sikre BankID

  Innsendt av: Ivar Nesje

  Jeg ser med skrekk på historiene om folk som blir lurt i nettbutikker til å logge inn med BankID, og blir svindlet for opp mot 500 000 kroner. Bankene mine mener det ikke finnes noen rettningslinjer for hvordan en bruker kan unngå slik svindel (utenom et uspesifisert vær forsiktig). PSD2 gjør at BankID pålogging etter hvert blir påkrevd i alle nettbutikker og Politiet i Vest gir følgende råd om BankID: Jeg tenker at vi alle sammen må utvise forsiktighet og være påpasselige når vi legitimerer oss med bankID. Utvis skepsis og ikke vær naiv. BankID er personlig, ikke utgi den til enhver nettside, presiserer Ekeland. Kilde: https://www.tv2.no/nyheter/10893013 Hvordan skal vi som pengebevisste folk sikre oss mot en slik privatøkonomisk katastrofe?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Låne til BSU

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, er 23 år og har kjøpt min første leilighet for 1,5 år siden. Ligger an til å tjene ca 750.000 i år innkludert 132.000 i skattefrie utleieinntekter. Har en belåningsgrad på 81% nå på boliglånet og ca 300.000 på BSU, BSU pluss og Nordea sin boligsparekonto. Har sett litt på muligheten for å ta opp ett boliglån på ca 250.000 med 10 år nedbetalingstid til å fylle opp Nordea sin boligsparekonto. Hva tenker du om det?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.