Uke 43: Eksperten svarer
Avholdt 26. Oktober 2017

Uke 43: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Seniorlån

  Innsendt av: Sissel

  Bankene reklamerer med seniorlån, som er både rente- og avdragsfrie. Samtidig blir det sagt at du får fradrag for rentene. Jeg regner med at rentefradraget gjelder fradrag i formuesbeskatningen, siden ubetalte renter blir lagt til lånet, og at du ikke får fradrag i inntekten for renter du ikke har betalt? Er det riktig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investering for student med kort horisont

  Innsendt av: Tore

  Hei, Er student og er ferdig uteksaminert enten våren eller høsten 2018, altså om et halvt eller helt år. Etter endt studie tenker jeg og kjøpe bolig så fort som mulig, forutsatt at jeg får jobb, men arbeidsmarkedet det skal være forholdvis greit. Har deler av sparepengene i aksjer og fond nå. Disse tenker jeg å la stå. Har derimot også en del på en sparekonto med 1,75% rente (ser jeg kan få 2,2% hvis jeg bytter bank). BSU er også fylt opp. Hva vil du anbefale å gjøre med disse sparepengene når tidshorisonten er såpass kort? 2,2% er jo ikke veldig mye. Aksjefond, både passivt og indeks er vel uaktuelt på grunn av tidshorisonten. Men er det noen andre fond jeg burde vurdere? Når synes du jeg bør satse på å ta ut midlene for å "sikre" de til boligkjøp? Eller så lurer jeg på hvorfor ikke den anbefalte fondsporteføljen deres er med i Fondsoversikten på nettsiden, men kun i bladet? Hadde satt stor pris på om dere la i den der også- På forhånd takk for svar

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flere ASK-kontoer

  Innsendt av: Bør Børsen

  Jeg har 2 fond i en bank der jeg ikke har ASK-konto. Denne banken har rimelige gebyrer på sine fond. Verdi på fond er ca 150 000. Jeg har aksjer/fond også et annet sted og da plassert på en ASK - konto. Bør jeg samle alt på EN Ask-konto? Fordeler/ulemper?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU-sparing mot slutten av året

  Innsendt av: Mats Petterson

  Situasjon: Alder: 30 Innestående BSU: 0kr Huslån: Ja, eier leilighet i Oslo. Anbefales det at man setter inn maks sparebeløp (25.000kr) på BSU nå før utgangen av 2017? Man får skattefradrag på kr 5.000, men samtidig er det kun 3 ganger man kan sette inn penger på BSU totalt sett (samlet 75.000kr) før man når maks alder (33 år). Er dette å anbefale, eller er man såpass sent ute at andre spareformer anbefales? (eksempelvis heller sette inn i fond). Skattefradraget på 5.000kr er ganske vesentlig og 100% garantert ved å spare BSU, men man er jo samtidig ganske sent ute med å starte spareformen og har begrenset med muligheter i fremtiden. Pengene er tilgjengelig på vanlig sparekonto, men spørsmålet er om dette er noe man anbefaler. På forhånd takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skagenfond

  Innsendt av: Lene

  Hei, Har en del penger i Skagen Vekst og Skagen Global. Bør de byttes ut kun fordi det er høye forvaltningskostnader eller fordi de er dårlige? Har ASK i Storebrand. Har tenkt å bytte ut Skagen med andre fond (Indeks), men de tilbyr ikke de fondene (KLP) jeg har tenkt på. Noen tips til hva jeg bør bytte til?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetaling av lån og sparing/fondssparing

  Innsendt av: Truls

  Hei, Jeg har noen spørsmål som gjelder nedbetaling av lån og sparing/fondssparing. Vet at dette er noe du blir spurt mye om, men hadde satt veldig pris på tilbakemelding på følgende: Sammen med min samboer eier vi en leilighet (eier 50% hver) hvor vi betaler ned på hvert vårt lån (begge i full jobb). Etter nåværende nedbetalingsplan vil jeg ha betalt ned min gjeld i 2030 (lånet er nå på 55% av verdien). Når det gjelder sparing fyller jeg hvert år BSU og BSU+. Hvis jeg ikke tar «hull» på disse vil jeg ha fylt opp BSU, men ikke BSU + (startet litt sent), når jeg har fylt 34. I tillegg til å betale ned gjeld og spare i BSU vurderer jeg å spare i fond. Horisonten her vil være nokså lang (minst 10 år) siden eventuelt boligbytte før slutten av 30-årene forhåpentligvis kan finansieres ved hjelp av kapital fra salg av nåværende bolig og BSU/BSU+. Siden horisonten er såpass lang tenker jeg at jeg kan tillate noe høyere risiko (hva nå enn det vil si). Jeg tenker et sted mellom 500 og 1000 kr til fondssparing per måned (altså ikke så mye). Tanken med denne fondssparingen er senere boligkjøp, annen investering, barn, pensjon e.l. Spørsmålene mine er følgende: høres dette generelt sett ut som en god plan? Bør jeg forlenge/forkorte nedbetalingstiden på lånet og henholdsvis prioritere/nedprioritere fondssparing (regner med at full BSU sparing er smart uansett?)? Er 500-1000 kr for lite med tanke på fondssparing? Og, gitt at planen høres god ut, har du noen gode tips til fond (med «riktig» risiko)? Hvis planen ikke høres noe særlig ut, har du noen andre gode råd? Tusen takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetale lån eller investere

  Innsendt av: Tonje

  Hei! Jeg har solgt utleieleilighet og skal sitte igjen med ca 1,8 mln etter skatt. Har et felles gjeld 50/50 med samboeren på 3,4 mln, med rente 2,2% (boligverdi ca 5,5). Vi er begge over 35 år, planlegger barn etter hvert. Skal jeg nedbetale min del av lånet fult eller delvis eller skal jeg satse på å plassere pengene annet sted. I så fall hvor mye og hvor? I bank? fond? IPS? ASK? Takk på forhånd!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare i IPS etter å ha vært uten arbeid en stund

  Innsendt av: På Etterskudd

  Hei Hallgeir. Jeg har nylig flyttet tilbake til Norge og kommet meg i arbeid etter en del år uten pensjonsgivende inntekt. Jeg vil derfor ha vanskelig med å oppnå full opptjening. Jeg sparer i aksjefond og enkeltaksjer nå (ca. 400.000) og har lite gjeld (netto formue ca. 3,5 mill). Vil f.eks. full sparing i IPS (40 tusen pr år) veie litt opp for disse årene jeg ikke tjente opp pensjon? Hva burde jeg gjøre?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS, noe for meg på 63 ?

  Innsendt av: ED

  Selgere av IPS er pågående for tiden , og mener produktet passer for meg ( de har vel provisjon av salget, så objektiviteten er vel kanskje så som så). Men hva mener dere ? Jeg blir 64 i mai 2018, er i full jobb, betaler formuesskatt og har nedbetalt bolig. Ingen gjeld. Har ca 5 mill plassert i aksjer og bankinnskudd. Kan pensjonere meg idag, men planlegger å jobbe frem til 65år. Takker for et velmenende, og objektiv svar

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS i 2017

  Innsendt av: Snart rik 39-åring

  Hei. Vurderer å investere 40000 kr i IPS i år, for å få utnyttet skattefradraget maks.(og for å ha midler til pensjon naturligvis) Men synes egentlig det er litt "usmart" å måke inn 40000 kr inn i aksjefond nå når Oslo Børs er på all time high. Dersom en kraftig korreksjon kommer nå, så kan jo de 24% i spart skatt raskt være tapt i aksjemarkedet. Da er det kanskje bedre å satse på fast månedlig sparing i IPS fra og med neste år og fordele de 40000 kronene over 12 mnd? Hva ville du gjort ? En annen ting: dersom jeg havner på sykehjem etter å ha begynt uttak av IPS, vil uttak av IPS kunne stanses, slik at arvingene kan arve IPS-kontoen ved min død, eller må uttak fortsettes med den konsekvensen at sykehjemmet tar 85% av IPS-inntekten betaling for sykehjemsplassen.(slik reglene er i dag)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Storebrand og oppkjøp

  Innsendt av: Marianne

  Hei. Jeg bare lurer på hvilke konsekvenser som skjer for oss "småsparerere" i Storebrand Norge sitt fond, nå som de har kjøpt opp skagen og Silver. Vil dette påvirke våres fond i noen grad?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.