Uke 43: Eksperten svarer
Avholdt 25. Oktober 2019

Uke 43: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Prute på boligrenta?

  Innsendt av: Knut

  Hei! Eg er 21 år, student med lav inntekt og eige ein leilighet for ca 2.3 millioner. Dette medførte for meg et boliglån på 1.9 mill, som eg fekk i min lokale bank. Eg er heilt på grensa når det gjelder både EK og inntektskrav, og eg trur banken strekte seg langt for å gi meg dette lånet som eg fekk i 2018. Renta er i dag på 3,03% effektivt etter siste renteoppgang. Syntes du eg bør spørre om bedre rente? Eller burde eg heller ta den ekstra rentekostnaden i dag i håp om også fremtidig goodwill fra min lokalbank? Eg kan legge til at eg er medlem i ein fagorganisasjon der eg i teorien kan få ei boliglånsrente på under 2,5%

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetalingstid på boliglån

  Innsendt av: Mads

  Hei, Jeg leser ofte at man burde velge en kort nedbetalingstid på boliglånet hvis man har mulighet til det. Men hvis jeg skal ta opp lån til en bolig jeg ser for meg å bo i i cirka 6 år (pluss/minus), hvor mye har det da å si med en nedbetalingstid på feks 20 år kontra 30 år? Siden jeg kun skal ha lånet i cirka 6 år. Takk :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Vurderingskriterie(r) for valg av IPS profil/forvalter

  Innsendt av: Knut

  Hei. For min datter (30) som gjerne vil bruke 1000/mnd. a) Har lest meg til at indeksfond er billig og greit/klokt? b) Ser (norskpensjon nøkkeltall) feks. at Nordea Indeksforvaltning 80 viser en nettoavkastning på 8.6%. Er det ikke mer edrulig å forvente 5.5 brutto på aksjer? c) Hvilke parametere skal man vudere mot - IR, Sharp ratio eller rett ogslett avkasningstallet som nevnt under b)? Og evnt. hvilke verdier er ok for et indexfond 80/100?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • rente/obligasjonsfond eller sparekonto

  Innsendt av: Skorpionen

  Hei Hallgeir. Har en god del av sparepengene mine i aksjefond med månedlig spareavtale. Har også en del penger stående på bankkonto. Disse pengene har jeg tenkt å gå inn i aksjemarkedet, men vil vente til etter et børsfall før jeg går inn med disse pengene. Men siden man aldri vet når neste børsfall vil komme tenkte jeg å ha disse pengene stående en plass der jeg fikk litt avkastning på dem. Så da lurte på rente/obligasjonsfond eller sparekonto til litt over 2% i en forbruksbank. Hva ville du anbefale ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kredittkort

  Innsendt av: Åse

  Hei! Jeg trenger tips til hvordan jeg bruke kredittkort på en best mulig måte. Jeg har i dag to kredittkort, MasterCard og Bank Norwegian. Jeg skaffet meg de hovedsaklig for å bruke de når jeg er på ferie og ved bestilling av reiser, men det har sklidd litt ut og jeg føler at jeg alltid har noe å nedbetale på disse kortene, da det er litt for lett å bruke penger man ikke har. Jeg har derfor vurdert å kvitte meg med begge kortene, men aller helst vil jeg bruke de på en smart måte. Så jeg lurer på 1) Hvis jeg kun skal ha ett, hvilket bør jeg beholde? 2) Når jeg skal på feire, bør jeg heller overføre penger fra egen konto til kredittkort for kun å bruke penger jeg allerede har? Mvh Åse

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • bufferkonto når man har fleksilån

  Innsendt av: Sissel

  vi har i dag fleksilån og er er fornøyd med det, vi betaler jevnt og trutt ned på lånet. Vår enebolig har en verdi på ca 7,5 mill vi har lån på rett under 3 mill. må vi ha en bufferkonto da vi har denne typen lån? Vi har alltid litt penger på lønnskontoen og er ikke blakke når vi får lønn igjen om det skulle ha noe å bety

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Arv gift uten barn

  Innsendt av: Linn

  Hei. Vi er et gift par uten barn med en god del sparepenger. Vi har foreldre og brødre og nevøer. Når en av oss dør, skal den andre da arve hele potten, eller i det minste kunne bruke hele beløpet som lengstlevende? Eller er det nødvendig at vi skriver et testamente for å sikre at den lengstlevende kan bruke hele beløpet selv?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Jeg sparer fulle årsbeløp i BSU og BSU+, har ca 400 000 på sparekonto med 2% rente og 20 000 i globale indeksfond i tillegg til noen mindre beløp i bransjefond og obligasjonsfond. Dessuten bufferkonto på plass. Mine sparemål er bolig og « å leve». Det er fremdeles 4-5 år til jeg er i arbeid og 5+ år til jeg kan vurdere å kjøpe bolig. Har ikke gjeld, og omtrent ti BSU-år til gode. Spørsmålet mitt er hvor jeg bør plassere de pengene som i dag står på sparekonto med 2% rente. Jeg ser at tidshorisonten kan være noe knapp for fond, men ønsker å gå litt tyngre inn her. Ellers har jeg sett på Nordeas boligsparekonto med 3.75% rente, men ønsker ikke å binde for mye kapital til bolig mtp at jeg allerede fyller opp både BSU og BSU+ årlig. Føler likevel at jeg taper på å la det fulle beløpet stå på sparekonto med så lav rente. Tips?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Crowdfunding

  Innsendt av: Erik

  Hei. Ser det har begynt å dukke opp endel nye spare og investerings muligheter innen crowdfunding, nå kan enn fks spleise i lån til privatpersoner hos kredd, låne til bedrifter hos fundingpartner og finansiere oppstartsbedrifter hos folkeinvest. Kunne dere hatt crowdfunding som tema i en episode i pengerådet, gjerne fått med noen personer bak desse tjenestene.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • 34 år over nyttår og ferdig med BSU

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Jeg har et boliglån i underkant av 1 400 000. Boligens verdi er 1 500 000 og jeg har BSU-sparing på 240 000. Har sett at det anbefales å fortsette BSU-sparing hvis en beholder den gode renten etter fylte 34. Min rente er 3,5 på BSU. Alternativ plan: Løse inn BSU i bolig og låne opp til 85% av boligens verdi for å sette det i fondssparing da med tanke på pensjon. Hva tenkes om den planen? Takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.