Uke 44: Eksperten svarer
Avholdt 3. November 2016

Uke 44: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Aksjetilbud i min egen firma

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Hallgeir, Jeg har fått tilbud til å kjøpe aksjer i et stort olje service selskap med ansatte over 20000 i hele verden. Kort sagt ansattene får kjøpt aksjer for prisen som er 25% under markedsverdi og får en rabatt rundt 2000 i tillegg, Aksjene kan ikke selges i 3 år. Man kan kjøpe aksjer for ca. opp til 50000. Summen skal betales hver månd i løpet av 1 år ved hjelp rentefritt lån fra selskapet. Har du noen råd rundt hvordan skal jeg vurdere dette tilbudet? Hva skal jeg spesielt legge merke på? På forhånd takk.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investere i eiendom

  Innsendt av: Hans

  Heisann! Er veldig interessert i å få kjøpt meg leilighet/hus så fort som mulig! Har du noen gode sparetips og gode tips for å overtale bankene til å gi meg lån?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • lån nedbetaling

  Innsendt av: Mathias

  Hei, får ny leilighet snart og i den forbindelse også mitt første boliglån. Jeg tror lånet har to ulike renter da ca ca 100 000 skal garanteres i annen bolig mens jeg har spart opp egenkapital for resten. Er det da lurt av meg å betale ned på boliglånet før jeg begynner å spare i fond utenom? Jeg er 24 år. Ellers har jeg ingen forbruksgjeld, kun ett studielån på 80 000. Jeg tror jeg må ta opp noe betalingsutsettelse / 1 år nedbetaling på eventuelle møbler da jeg har brukt alle pengene til egenkapital. Har også ett kjapt spørsmål til overtidsjobbing, vil overtid med regnes på feriepengegrunnlaget?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hytte vs pensjonssparing

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg er heldig eier av hytte på fjellet og enebolig. Det er ca 20 år til jeg blir pensjonist. Samlet lån er ca 2 millioner. Verdien på hytta ca 3 millioner. Jeg vurderer å selge hytta. Hva vil være best i et pensjonssparingsperspektiv? Ett alternativ er å beholde hytta og spare i form av nedbetaling på lånet. Risikoen er at markedet er dårlig når hytta da må selges for å gi pensjonsutbetaling. Et salg nå gir utfordringer med alternativ plassering av kapitalen i noe som gir positiv avkastning. Fravær av avdrag gir mulighet for økt forbruk eller sparing i f.eks fond til fremtidig pensjon. Historisk har plassering i fast eiendom vært gunstig, men ingen vet hva fremtiden bringer. Har du noen gode råd å gi?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Optimal bruk av BSU-kontoen

  Innsendt av: Torbjørn

  Så lenge BSU-renta er høyere enn lånerenta så lønner det seg vel å beholde kontoen så lenge som mulig? Er da å nedbetale hele lånet når lånet er lik summen på BSU-kontoen det optimale man kan gjøre, dersom man har mulighet til å vente så lenge?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utleieleilighet vs aksjer

  Innsendt av: Mvh Tittentei

  Hei, Jeg registrerer at det skrives om investering i bolig vs aksjer. Her blir det dokumentert at all historikk tilsier at investering i aksjer gir best avkastning. Jeg savner derimot en uttalelse vedrørende investering i utleiebolig vs aksjer. Dersom man ser isolert på prosentvis stigning - da er aksjer best historisk sett. Men dersom man legger inn i regnestykket at man hver måned får inntekter ved utleie - så må vel utleiebolig vinne med hestelengder? (Man får jo naturligvis ikke noen månedlig inntekter ved investering i aksjer)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøp av mors bolig

  Innsendt av: En av arvingene.

  Vi er 3 søsken og en av oss skal kjøpe mors bolig. Vi 3 søsken og mor er enige om pris. Vi har fylt ut skjema for skjøte og skal snart sende den inn for tinglysing. Den av oss som kjøper boligen kjøper de andre 2 ut ved at forskuddsarven betales ut til alle 3 og vedkommende overtar dagens lån på boligen. Mor skal ha borett i boligen. Hvilken type avtale/kjøpekontrakt bør vi utarbeide. Vi ønsker en enkel avtale i og med at vi er enige om pris.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjonskapitalbevis

  Innsendt av: Jo

  Jeg byttet nylig arbeidsgiver, og fikk konvertert pensjonsinnskudd til et Pensjonskapitalbevis hos DNB. Jeg er 37 år, og har tro på 100% i aksjer. Standard investeringsprofil for pensjonskapital beviset var "Dnb Pensjonsprofil 100" med forvaltningsgebyr på 1,2% belastet kvartalsvis. Jeg byttet til 20% DNB SMB (1.75% forv.) og 80% DNB Global Indeks (0.3% forv.) som begge har terningkast 6 hos Dine Penger, for å få lavere gebyrer, og litt bedre avkastning. Siden jeg byttet har DnB Pensjonsprofil 100% gått ned -1,74%, mens den nye sammensettningen har gått opp 0,38% Var det lurt, eller burde jeg bruke Pensjonsprofil produktet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Primærbolig?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Jeg skal flytte inn sammen med kjæresten min. Der skal jeg betale en liten husleie. Samtidig skal jeg leie ut min nåværende bolig, som jeg eier. Hva blir da min primærbolig? Der jeg flytter inn hos kjæresten min, eller min nåværende bolig? Jeg tenker da spesielt på skatt.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.