Uke 44: Eksperten svarer
Avholdt 1. November 2019

Uke 44: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Arv

  Innsendt av: Voksen jente

  Jeg fikk en arv da jeg var liten jente. Nå er jeg 25 år og vurderer jeg å selge eiendommen som jeg har overtatt. 1. Hva må jeg skatte hvis jeg selger eiendommen? 2. Hvis jeg ønsker å selge til et nært familie medlem, bør man da bruke advokat i stede for megler? 3. Det er en større sum, ca 4 mill. Noen tanker om hva du ville invistert i hvis du fikk en slik sum? Jeg har allerede en liten leilighet i Oslo med gjeld på ca 2,4 mill.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skattespørsmål

  Innsendt av: Wenche Elise

  Et ektepar oppgir å bo på to ulike adresser, dvs. at den ene oppgir bosted på hjemmeadressen og den andre oppgir bosted på kontoradressen eller hos et annet familiemedlem, men begge bor i realiteten på den oppgitte hjemmeadressen. Har dette noen skattemessige fordeler, men er dette lovlig eller er det en form for skatteunndragelse ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan betale ned boliglånet?

  Innsendt av: Teo

  Hei! Har ca 100 000,- som jeg ønsker å betale ned boliglånet med. Hva er beste måten å gjøre det på for å spare mest mulig renter? Skal ha dette lånet i 2-3 år til før leiligheten blir solgt. Tusen takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøp av flere boliger

  Innsendt av: EH

  Hei Hvis man har langtidsutleie m/kontrakt og lån på en bolig, kan man da likevel kjøpe en ny bolig, selv om om låna, samlet, vil overstige max lånegrense på inntekt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglån løpetid

  Innsendt av: Kristine

  Hei, gir det mening å velge maksimal løpetid av boliglån (f.eks. 30 år) og bare betale mer enn man må hvert måneden. Slik betaler man vanligvis som for en lån på 20 år, men har mulighet å betale mindre når det kanskje går økonomisk litt dårlig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglån husbanken nyboligkjøp

  Innsendt av: Fredrik

  Hei! Jeg kjøpte meg i fjor inn i et nyboligprosjekt som er svanemerket og oppfylte kravene til å gå husbankfinansiering. Det jeg lurer på da er om det lønner seg å gå for Husbankfinansiering eller annen finansiering? Leiligheten koster 3,3 millioner + 250000,- for parkering og ca. 110000,- i tilvalg, altså totalt ca. 3,66 millioner. Parkering og tilvalg betaler jeg kontant uten lån og har 660000 i tillegg som egenkapital til leiligheten, som skal være 20% av selve leiligheten og jeg får da lån på 2,64 millioner. Renten hos Husbanken ligger nå på ca. 1,88 nominell og 2-2,1% effektiv. Renten gjennom LoFavør er på 2,49% nominell og 2,58% effektiv på 2 millioner (kan muligens få noe lavere gjennom jernbanebanken, men det har jeg ikke sjekket ut, kanskje 0,1% lavere). Jeg har også mulighet til å låne 2 millioner gjennom Statens Pensjonskasse, renten her er 2,47% fra 1. November. Jeg er også usikker på om husbanken tillater at jeg bruker BSU-en som sikkerhet uten å ta pengene ut og avslutte BSU-kontoen, slik at jeg ikke kan spare BSU lenger. Jeg er 27 år og har noen år igjen jeg kan fylle BSU-en og få skattefradrag. Inntekten er over 750000 i året om det er av betydning for regnestykket. Det er så mye å tenke på her angående hva som lønner seg både mtp. hvor jeg bør låne og hva som lønner seg å gjøre i forhold til BSU-kontoen. Så jeg trenger litt hjelp. Håper jeg gjorde meg forstått og har gitt tilstrekkelig informasjon. På forhånd takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon og redusert arbeidsmengde

  Innsendt av: Therese

  Hei! Dere har tidligere snakket om pensjon og redusert arbeidsmengde. Et eksempel var at pappa sparer til pensjon for mamma, dersom mamma jobber deltid med mer tid hjemme. Eksempel, jeg ønsker å gå ned til 80% for å få mer tid til sykt barn. For å dekke opp denne 20%'en med tapt inntekt, og derfor tapt pensjon, hvor mye bør jeg spare, i for eksempel IPS, for å dekke opp dette tapet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • "Giring" av ubenyttet låneramme?

  Innsendt av: Gunhild

  Jeg har et rammelån på en sekundærbolig/utleieleilighet. Der er det ca 400 000kr ubenyttet ramme igjen. Jeg funderer på å sette denne disse pengene inn i et globalt indeksfond på en ASK siden forventet avkastning overstiger lånerenten. Er det noen fallgruver som du vil advare mot i forbindelse med noe slik? Har ellers en primærbolig som er 55-60% belånt, og sekundærboligen er ca 60% belånt med fult utnyttet rammelån.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ideell verdensøkonomi

  Innsendt av: Haakon Aarholt

  Hei Hallgeir! Brexit, handelskrig mellom USA og Kina, samt lav fart i europeisk økonomi er uro-moment som preger verdensøkonomien i stor grad. Hvilke utfall i disse sakene vil gi det mest positive utslaget i verdensøkonomien? (les: best avkastning i gloable indeksfond). Altså, hvilke nyheter fremover vil styrke verdensøkonomien som helhet, og hvilke vil føre til en nærmest definitiv resesjon?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skattefritt uttak aksjesparekonto ved uttaksavtale

  Innsendt av: Ukjent

  På aksjesparekontoen er det spesifisert "tilgjengelig skattefritt uttak" og det er skrevet mye om at dette beløpet kan man ta ut i sin helhet uten å betale skatt før man evt. tar ut av overskytende gevinst. Men følgende problemstilling har jeg ikke funnet noe svar på: Gjelder dette også ved opprettelse av en uttaksavtale der man tar ut et fast månedlig beløp? Hvis man feks ved oppnådd pensjonsalder har en 1 million som "tilgjengelig skattefritt uttak" og oppretter en uttaksavtale på 10.000 kr i måneden for å spe på den vanlige pensjonen. Vil det da bli 8 år fremover uten skatt på uttaksbeløpet før man begynner å spise av gevinsten på aksjesparekontoen i det 9. året?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.