Uke 45: Eksperten svarer
Avholdt 9. November 2017

Uke 45: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Kinderegg ASK/IPS

  Innsendt av: Kjersti

  Hei. I siste Podcast, nevner dere på slutten et kinderegg ved kombinasjon ASK og IPS: å ta ut innskutt beløp på ASK skattefritt og plasserer det på IPS og få skattefradrag for beløpet. Det høres jo lurt ut. Men vil ikke et slikt årlig uttak fra ASK påvirke skjermingsfradraget? Og slik jeg har forstått det,er det ikke skjermingsfradrag på IPS, så der vil ikke ordningene utligne hverandre?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Overføre fond fra ASK til barn?

  Innsendt av: Kristoffer Hagevik

  Hei. Hallgeir har tidligere nevnt at man kan overføre fond til barn når de har lav inntekt slik at gevinst kan bli skattefri hvis de tjener mindre enn fribeløpet. Mitt spørsmål er da følgende: kan man overføre fond til barn fra ASK? Og kan man overføre deler av fondsandelene? for da å strekke det ut over en årrekke slik at gevinst blir fordelt på fler frikort? Mvh Kristoffer Hagevik

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS - for alle?

  Innsendt av: Kjakan

  Hei, min kone er i 30-årene, og under utredning for leddgikt. Er for tiden uten jobb, og får arbeidsavklaringspenger fra NAV. Målsetningen er selvfølgelig å få en diagnose, bli medisinert, og forhåpentligvis returnere til arbeidslivet. Men selvfølgelig, det er jo en viss risiko at hun blir ufør i ung alder. Bør hun investere i IPS uansett, eller bør hun ta visse forhåndsregler?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skagen Global, Selge eller sitte med vidre?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei Jeg har ett spørsmål om et konkret fond, Skagen Global A. Jeg har spart i det regelmessig over en ganske lang periode, og den siste ca 15 måneder har jeg spart hver uke i fondet. Jeg har sett at det ikke har gått særlig i den senere tiden, og vurdert lenge å bytte til et annet fond. Jeg har ventet på aksje sparekonto muligheten siden jeg er 187% opp. Hva skal jeg gjøre? selge nå eller sitte med videre? Mvh Einar

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fltytte fond til ASK

  Innsendt av: Daniel

  Hei Hallgeir, Jeg satt i fjor ca. 310.000 kr i et Odin flex fond anbefalt av min bank, som er et kominasjonsfond 50/50 aksje/rente. Jeg synes jeg har hatt god avkastning det første året på ca 13%, men nå som ASK har kommet vurderer jeg å flytte dette fondet. Jeg har skjønt det sånn at jeg ikke får flyttet dette rett inn på ASK, og at jeg da må selge det for så å kjøpe nye fond som er 80/20, jeg regner da med at jeg må skatte av gevinsten jeg har hatt det siste året? Hvis jeg velger å flytte pengene, hvordan ville du fordelt dem? Jeg kan legge til at jeg kan ha behov for å ta ut inntil 50.000 om ganske kort tid. Ellers er dette penger tenkt til neste bolig, med tidshorisont 5-10år. På forhånd takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Salg av arvet hus

  Innsendt av: JP

  Min mann som er enearving har arvet svigermors hus. Svigermor ble innlagt på sykehus/sykehjem i sep/okt 2014. Huset hennes legges ut for salg i nov 2015 med prisantydning på 6.5 Mill. Det kommer inn et bud på 5.5 Mill i jan 2016. Dette blir avslått. Svigermor dør i mai 2016. Kom inn bud nå i november 2017 (første bud siden jan 2016) på 5.3 Mill og dette ble akseptert. Hvordan blir den skattemessige biten av dette? Har det noen betydning at huset fremdeles er i dødsboet (min mann er som sagt enearving) og kan det overføres direkte til kjøper? Det er ikke satt frist for overtakelse men antar dette blir siste halvdel av desember el januar 2018. Noe vi bør tenke på her? Tusen takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.