Uke 46: Eksperten svarer
Avholdt 15. November 2018

Uke 46: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Dumt å betale ned boliglånet tidligere?

  Innsendt av: Skeptisk

  Jeg har vokst opp med at mine foreldre alltid har sagt at man ikke burde betale ned boliglånet fordi da får man formueskatt. «Det lønner seg å ha boliglån» er en setning jeg har hørt utallige ganger. Men jeg klarer ikke helt å forstå det. Er virkelig formueskatten så høy? La oss si at man betaler ca 10 000 kr ned på boliglånet hver måned. Er virkelig formueskatten og eventuelle andre skatter på mer enn 120 000 kr i året?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flytting av aksjer i ASK

  Innsendt av: Mann 27

  Hei Hallgeir. I statsbudsjettforslaget så så jeg at regjeringen hadde lagt frem muligheten for å kunne flytte fond og aksjer mellom ulike ASK. Dette er en funksjon jeg i alle fall lenge har ønsket meg fordi det vil gjøre det mye enklere å kunne kun forholde seg til to ASK, en for gevinst og en ASK for tap som vil legges ned i slutten av hvert år. Da kommer spørsmålet mitt til deg: Vet du noe om bankene vil rekke å ha dette klart relativt snarlig etter nyttår? Og vet du om de vil ha noen gebyrer etc. for å flytte fond og aksjer mellom ulike ASK?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spørsmål om BSU

  Innsendt av: Ukjent

  Hei jeg er abonnent på Dinepenger og lurer på en ting vedrørende BSU. Jeg eier en enebolig som ikke er belånt og min kone har en BSU konto hun ønsker å realisere inn i boligen. Jeg kjøpte boligen i 2004, lenge før kona var inn i bildet. Jeg og min kona giftet oss i 2010. I utgangspunktet tenkte vi å benytte pengene fra konas BSU på en betydelig oppgradering i 2017, der vi etterisolerte, skiftet utvendig panel, vinduer og bygget på noen kvadratmeter. Vi fikk imidlertid forståelse for at dette kunne bli problematisk, og valgte derfor å avstå fra å bruke BSU inn i oppgraderingsprosjektet, i frykt for at det ville bli tull med skattefuten. Nå her jeg grublet litt og lest lignings abc og lurer på hva dere tenker om følgende resonnement? Bakgrunnen for resonnementet er at hun hadde bsu konto før hun flyttet inn i min bolig, som da er ny for henne og etter mitt syn da fyller kravet til uttak av bsu. Kona betaler meg sin BSU mot at det blir tinglyst nytt skjøte, som gir henne en eierandel i boligen. Jeg går ut ifra at det ikke holder med en privat kontrakt mellom meg og henne? Er det noen krav til at kona tar opp et lån og kjøper seg inn med større sum enn hva som faktisk står på bsu kontoen? Hvis over nevnte framgangsmåte ikke støttes, lurer jeg på om dere har tips til metode for bruk av bsu, som tilfredsstiller kravene satt av skatteetaten?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investering og AS

  Innsendt av: Gått i fella?

  Hei, jeg har startet eget AS for investeringer. Jeg har gjennom dette selskapet investert i ikke-børsnotert selskaper og gründere. Spørsmålet mitt er; var det egentlig nødvendig for meg å starte eget AS for dette? har jeg misforstått/gått meg vill i regler og lover og ikke minst skatteetatens informasjon? Kanskje et komplekst spørsmål men setter pris på all svar. Takk.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spesiell sparing

  Innsendt av: Ole

  Hei! Mine venner anbefaler meg å makse rammelånet mitt (200.000 pluss) og sette i fond, for å så betale tilbake på lånet igjen om noen år - og i tillegg sitte igjen med et overskudd. Er dette noe du anbefaler?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bør man satse på ett eller flere fond?

  Innsendt av: Gjermund

  Det generelle rådet dere (du) gir er at man bør satse på å spare i globale indeksfond, men man sier aldri noe om evt. antall. Har det noe å si om man sparer i ett eller flere fond? Hva vil du evt. anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan investere 150 000kr med 1 års tidshorisont?

  Innsendt av: Fredrik

  Hei Jeg har kjøpt en leilighet i et nybygg og skal ta over den om 1 år. Jeg er 22 år gammel så mye av pengene jeg har er pr. nå ikke investert noe sted ettersom mye har kommet i løpet av det siste året. Jeg lurer da på hvordan jeg best mulig tar hånd om disse pengene på 1 år? Er en vanlig høyrente konto den beste måten?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing til barnebarn

  Innsendt av: Bestefar

  Har tenkt å opprette et.fond/aksjekonto med innsats 100.000. Dette blir jo da stående i ca. 15 år. Hva mener du er mest fornuftig, å satse på. Indexfond-aksjefond- annet ??

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Betale ned studielån før sparing til egenkapital?

  Innsendt av: Nysgjerrigper

  Jeg og min samboer har en bruttoinntekt på ca 660 000 kr og en gjeld på 699 107 kr til sammen. 142 622 kr av disse er billån på våre to biler, resten er studielån. Vi har satt oss et mål om å betale ned begge billånene innen juni. Noe som vi skal klare om det ikke dukker opp noen store uventede utgifter. Under denne perioden så skal vi kun betale minste beløpet inn til lånekassen. Så om alt går etter planen så kommer vi til å sitte igjen med et studielån på ca 540.849,32 i juli 2019. Vi er heldige å leier leilighet av mine svigerforeldre nå, men vi ønsker å kjøpe oss et hus / en leilighet etterhvert. Vi har foreløpig kun spart opp 50 000 kr i BSU, noe som er skammelig lite (We know). Men etter å ha sett en del på Dave Ramsey på Youtube, Luksusfellen og hørt på Pengerådet sin podcast, så har vi lært utrolig mye. Så vi har bestemt oss for å virkelig ta hånd om økonomien fremover. Det jeg lurer på er hva vi burde gjøre etter vi har betalt ned bilene? Burde vi betale ned studielånet før vi sparer opp til egenkapital? Eventuelt hvorfor ikke? Jeg vet ikke om du kjenner til Dave Ramsey og hans "7 baby steps", men han råder sine seere/lyttere til å betale ned all gjeld inkludert studielånet før man eventuelt sparer opp til egenkapital. Men igjen så er jo rentene på studielånene i USA helt ville.. Så jeg er veldig nysgjerrig på hva du tenker i forhold til det? Er det like relevant for oss i Norge i og med at studielånrenten er mye lavere?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Faktorfond

  Innsendt av: Sindre

  Om en skal spare i aksjer. Er det da lurt å spare i faktorfond i tillegg til indeksfond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ips

  Innsendt av: Samson

  Har et spørsmål ang IPS pensjons sparing med skatte fradrag. Hvilken aktør/Bank har fondsutvalg som en selv kan velge til dette formålet, og rimligste kostnader? Siden jeg er over 62 år, har jeg heller ingen bindings tid, men får man skattefradrag på pensjons inntekt?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Spare vs. nedbetale gjeld

  Innsendt av: Mann, snart 50

  Hei Hallgeir, Lurer på om det lønner seg å nedbetale så mye som mulig av gjeld (unntatt fellesgjeld i BBL) eller øke sparing? Pr i dag er verdi på leilighet ca. 4,9 mill. Fellesgjeld ca. 1,6 mill. og rammelån (1,25 mill.), hvorav brukt ca. 1,17 mill. Har også et billån på ca. 180 000. Renter er hhv. 2,3%, 2,5% og 2,3% Har en sparekonto på ca. 250 000 og en bufferkonto på ca. 50 000. Spørsmålet er hvordan få best avkastning på det som står på sparekonto i dag? Ved nedbetaling av gjeld eller omdisponering av sparemetode? Hvis du skulle anbefale en sparing, hva ville du da anbefale?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.