Uke 46: Eksperten svarer
Avholdt 15. November 2019

Uke 46: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Investering

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg har boliglån, tjener relativt greit ved siden av studiene og har lån fra lånekassen. Leker litt med tankene om å investere pengene fra lånekassa, etter at BSU er fylt opp. Hva vil du anbefale? Fond, aksjefond (?), bitcoins?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Valg av indeksfond

  Innsendt av: Fartein

  Hei! Eg ønsker å spare ein arvesum på ca 500 000. Sparinga vil skje over minst 5 år. Eg fyller opp BSU1 kvart år uansett, betjener eit huslån (ca 3 mill.) utan vanskar og har ikkje billån. Eg har lest meg opp på indeksfond og konkludert at det vil vere ein god måte å spare/investere på. Det eg lurer på: For ein som har lite kunnskap og engasjement for fondssparing, kva slags indeksfond ville du anbefalt? (Norske, globale, framveksande osv) Takk på førehand!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bli kvitt gammel gjeld

  Innsendt av: Oda

  Hei, Jeg er en 35 årig skilt kvinne med fast inntekt på ca 600 000 kr i året. Jeg har over tid klart å male meg opp i et gjelds-hjørne som jeg sliter med å komme meg ut av. Til sammen har jeg ca 270 000 kr i forbruks- og kredittkortgjeld. Dette prøver jeg å få styr på og ønsker å refinansiert alle de små lånene til et gjeldslån. Slik at jeg kan håndtere dette hver måneden uten å låne nye penger for å betale de høye månedlige avdragene. Etter at jeg skilte meg, kjøpte jeg et restaureringsobjekt til 400 000 kr hvor 200 000 var egne penger fra salget av vår felles bolig. Fordi jeg ikke fikk lån til egen bolig i Oslo, gjorde jeg det på denne måten og leier bolig i dag i tillegg. Jeg har fått midler fra kulturminnefaglige støtteordninger, slik at boligen vil stige noe i verdi på sikt. Her vil jeg innen et års tid kunne få gode leieinntekter fra turister. Spørsmålet mitt er hvor jeg skal henvende meg for å refinansiere forbruksgjelden siden jeg har fått høre at jeg ikke kan stille med sikkerhet i boligen? Kan den lokale banken hvor jeg har det lille boliglånet i dag, kunne gi meg et samlet lån på huset? Eller kan jeg evt klare å få en kreditorene til å låne meg hele beløpet og forhandle frem en gunstigere rente?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Egenkapitalbevis

  Innsendt av: Geir

  Hei. Ser Sparebanken Vest selger egenkapitalbevis. Hvorfor skal man kjøpe egenkapitalbevis istedenfor aksjer? Hvilke fordeler er det med egenkapitalbevis?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing på flexikonto?

  Innsendt av: Erling

  Fant noen tips på en side(https://www.smartepenger.no/lan/324-rammelan), kan dette stemme? "Kan brukes som sparekonto Dette betyr at du kan sette all overskuddslikviditet inn på lånekontoen, og få høyere rente enn du kunne fått på høyrentekonto. Hvis du har en reserve i form av en låneramme, trenger du heller ikke ha noe særlig reserve på en høyrentekonto." Det er vel ikke mulig å fylle opp en Flex/rammelånskonto som har eks 3,8% rente og bruke denne som sparekonto. spurte noen rådgivere i Sparebanken og de ble litt i villrede

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investering

  Innsendt av: Tankefull

  Hei! Jeg er 25 år og jeg tjener nærme 500 000 i året inkl. skatt, jeg eier leiligheten jeg bor i (verdi ca 4 mill, lån 3 mill), jeg har ca 50 000 kr investert i aksjer og BSUen er fylt opp hvert år (ca 200 000kr nå). Jeg skal selge en annen arvet tomt for ca 4,5 mill og lurer på om jeg bør investere i en ny leilighet for utleie? (Jeg har gjort endel utregninger her som er relativt positive) Eller burde jeg betale ned lån først og fremst? Kan man tjene gode penger på utleie av kontor lokaler? Syns summen er litt for stor for aksjer investeringer? Jeg ønsker hovedsakelig å investere pengene slik at jeg kan velge om jeg vil være i arbeid eller ikke fremover i tid. Har du noen forslag? Hvordan kan jeg utnytte pengene mest mulig? Hva hadde du vurdert og på hvilke grunnlag hadde du valgt de tingene du hadde vurdert?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gjeldsgrad på leilighet

  Innsendt av: Martin

  Hei Hallgeir! Sammen med Silje Sandmæl er du mitt store økonomiske forbilde. Dere er virkelig med på å hjelpe folk. Men nok smisking. Jeg og samboeren min har en to-romsleilighet i Oslo som i markedsverdi er verdt 3,100,000 kr idag. Vi har 690,000 kr igjen på lånet, med andre ord har vi en lav gjeldsgrad. Hvor lav gjeldsgrad bør man ha på leiligheten sin før "krysningspunktet" nås for å spare i andre formål (fond, aksjer osv.)? Finnes det et generisk svar på dette (60%?, 50%?, 40%?) Hver gang jeg spør om dette til økonomer sier de at det kommer anpå situasjonen og hva man sparer til. For våres del vil egenkapitalen som vi har i leiligheten vår brukes i neste bolig, som vil være innen 2-4 år frem i tid.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Vedr fondsparing og ASK.

  Innsendt av: John

  Hei Hallgeir Sparer i dag i både DI horisont rt og Norge vekst . Er det mere lønnsomt å flytte over til ASK ..? Ser at jeg har bra avkastning i begge fond hvert år. Får jeg større avkastning hvis jeg flytter over til ASK? Har ikke tenkt selge/ ta ut pengene før jeg har blitt pensjonist i 2034. I tillegg så setter jeg av kr 700,- hver måned på Danica Valg offensiv, pensjonsparing

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe Egenkapitalbevis i lokalbank, eller ikke?

  Innsendt av: Joggelars

  Hei Hallgeir! Vi er gjeldsfri, boligeier, oppsparte midler (i aksjer/fond), ca 1,7 mill. Skal ikke ut på boligmarkedet igjen. Min lokale bank tilbyr sine kunder å kjøpe Egenkapitalbevis. Jeg har tidligere gått inn med 100 000 kr, og vurderer å gå inn med 200 000 kr til (som jeg evt vil hente fra innskudd i DNB Global Indeks-fondet, hvor jeg har mesteparten av min kapital stående). Lokalbanken heter Haugesund Sparebank. Vil du anbefale å gjøre som beskrevet, eller er det mer fornuftig å spare i fond? Håper på et godt råd fra deg Hallgeir!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Gir BSU skattefradrag om man kun har kapitalinntekt?

  Innsendt av: SparFar

  Min sønn på 17 har ikke lønnsinntekt. Han vil følge ditt råd fra DP nr 5 om å selge sine aksjefond inntil det utgjør avkastning på kr 39270,- Om han selger fondsandeler med latent gevinst utover dette, vil han da kunne nyttiggjøre seg BSU? Gjelder BSU-fradraget når han kun har kapitalinntekt? Og i såfall: Hvor mye bør fond han realisere utover det som gir kr 39270,- i avkastning?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.