Uke 47: Eksperten svarer
Avholdt 24. November 2017

Uke 47: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Hva blir riktig å gjøre ift. renters rente effekt...?

  Innsendt av: Jan

  Hei, Jeg har spart i aksjefond i 10- -15 år og det meste av dette er spart i Skagenfondene. Registrerer at Skagen har havnet litt bakpå de senere årene og ikke gitt avkastning som tidligere år. Samtidig opplever jeg at renters renteeffekt gir god avkastning på mine aksjefond. Jeg er ingen økonom og forstår ikke helt dette… Vil jeg miste denne effekten ved å løse inn mine aksjer i Skagen til fordel for andre fond, eksempelvis KLP aksje global indeks? Håper på svar innen jeg oppretter AKS slik at jeg får trygghet for mine valg. På forhånd takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flytte Aksjefond til IPS via ASK?

  Innsendt av: Hilsen abonnent

  Jeg har aksjefond og har nå opprettet både ASK og IPS men er usikker på hvordan jeg skal «flytte» aksjefond for å optimalisere gevinst. Et av aksjefondene som har noe urealisert gevinst som jeg kan tenke å overføre til ASK er Holberg Rurik A. Dette for så å selge det og bruke pengene på IPS. Jeg forstår det ikke er mulig å overføre til ASK da dette fonded har mindre enn 80% av aksjene investert i Europa? Et annet aksjeond med god avkastning er Nordnet Superfondet Norge. Dette fondet har DP terning 6 og er i utgangspunktet et aksjefond som bør beholdes. Kan det være lurt å gjøre følgende: 1) Overføre fondet til ASK. 2) Selge opprinnelig sparebeløp i ASK.. 3) Overføre disse penger til IPS (men det kanskje uvesentlig hvor pengene for kjøp av IPS kommer fra?). 4) Evt. kjøpe nytt tilsvarende type fond som f.eks Alfred Berg Gambak (også DP 6).

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fond

  Innsendt av: Ukjent

  Har invistert Ca 1,2 milioner i div fond. Er det stor sjanse for korreksjon i markedet da aksjer kanskje er overpriset

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Ny IPS

  Innsendt av: Hilde, 55

  Hei, jeg har lest en del om den nye IPS og hadde bestemt meg for å starte sparing til pensjon i en slik konto. Blir usikker igjen når forbrukerrådet skriver "Ikke bli skattelette av IPS selgere". Kan dere kommentere dette.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bufferkonto

  Innsendt av: Vegard

  Et generelt råd er å ha en bufferkonto på 2 - 3 ganger netto månedslønn. Men gjelder egentlig dette rådet for mennesker i min livssituasjon? Jeg er ung voksen, har ikke barn, har ikke bil, bor i borettslag (har derfor ingen uforutsette utgifter ifm. et hus) og har trygg jobb med lønn rundt gjennomsnittet. Jeg har en bufferkonto på 10 000 kroner, og sparer nå kun på fond (sparer 3 500i måneden), samt at jeg betaler ned boliglån. Dette synes mer fornuftig enn å spare enda mer på høyrentekonto gitt prisutviklingen i samfunnet? Gitt prisutviklingen synes det so

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglån som student

  Innsendt av: Hennig

  Hei, hvordan er det å få boliglån som student uten tilstrekkelig med egenkapital? Vi studerer begge medisin, vil dette hjelpe på?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • aksjer

  Innsendt av: Ukjent

  Hei. Har du noen gode aksje anbefalinger?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing

  Innsendt av: Rolf

  Mitt spørsmål går hva jeg bør bruke ledige midler til. Jeg har passert 50. Lånet på leilighet er nebetalt og ønsker ikke å kjøpe en ny eiendom eller hytte. Jeg har fire milloner i banken i tillegg til ca. 300.000 i i fond (Nordnet - zerokonto). Jeg ønsker å spare pengene på en smart måte, blant annet til pensjon. Jeg vil opprette en IPS-konto og også ASK. Imiidlertid er ikke aksjemarkedet lavt priset. Hvordan vil du spart de ledige midlene? Hvordan bør jeg forholde meg til timing og aksjemarkedet? Og hvor mye bør jeg ha igjen på bankkontoen. Ellers jeg takke for fine podcaster.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparepenger til 17 åring

  Innsendt av: Laila

  Min sønn har ca 160 000 på sparekonto og vurderer å sette i fond/aksjer i stedet. Som mor sparer jeg i tillegg 1500 PR måned til han og tanken er at alt dette skal være til egenkapital til boloug. Tipper han bor hjemme i 3-5 år til. Hva anbefaler dere å gjøre?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing på kort og lang sikt

  Innsendt av: J B Ø

  Hei Hallgeir! Først og fremst takk for usedvanlige mange kloke og gode råd. Jeg er en mann på 26 år som bor sammen med min samboer på 29 og en datter på et år. Vi sparer idag (alle tre) i aksjefond, globale brede fond med lang sparehorisont (pensjonsalder) og for vår datter til hun blir myndig slik at hun har egenkapital til bolig og til evt andre kostbare ting som for eks førerkort. Jeg og min samboer eier i dag en leilighet på 70 kvadrat med et lån på 1,8 mill. Vi er begge i 100 % turnusstilling som utgjør en samlet bruttoinntekt på 900,000 i året. Vi skal igang med å bygge et helt nytt hus som vil stå ferdig om ca et år, med en forventet lån på 3,7 mill ved ferdigstillelse når leilighet er solgt og byggeperioden er ferdig. Kommer til å bruke den første tiden til å opparbeide en solid buffer før annen form for sparing. Det jeg lurer på er hva som lønner seg å fokusere på fremover på kort (5 år) og lang sikt (15 - 20) år. 1. Betale ned med høye avdrag på boliglånet. 2. Kombinere sparing i aksjefond/ IPS (betale "vanlig" avdrag på lån) 3. KUN spare i IPS eller fond? (betale "vanlig" avdrag på lån). 4. Andre forslag som jeg sikkert har oversett? Hører fra deg og på forhånd takk for hjelpen!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvor lenge bør jeg vente med boligkjøpet?

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Jeg har det siste året fulgt med i boligmarkedet og etter fullførte studier var jeg i sommer klar for å begynne å se på leilighet i Oslo. Jeg har forholdsvis høy inntekt og derfor relativt høyt budsjett (3-4 mill) og ser at jeg stadig kan få mer for pengene i markedet. Når jeg følger med i media derimot kommer den ene dommedagsprofetien etter den andre. Nylig leste jeg at trenden i andre land hadde vært boligprisfall i opptil 3-4 år etter lignende eksplosjon som vi har sett i Oslo i det siste. Utifra et personlig økonomisk perspektiv, hvor jeg i dag står utenfor markedet (leier), bør en vente eller er disse profetiene litt i overkant ekstreme til å planlegge fremtiden med?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • ASK og IPS

  Innsendt av: Spørsmålsstilleren om sparing

  1.) ASK-kontoen må bestå av minst 80% av akjser. Er det slik at den balansen mellom aksjer og rentepapirer må gjelde til enhver tid eller holder det at balansen er riktig til en gitt dato? 2.) Hva bør man vektlegge mest ved valg av leverandør for IPS? (kostnader?, bredden på utvalget, soliditeten til finansinstitusjonen). Jeg har forstått det slik at du mister verdiene dine iIPS hvis finansinsitusjonen går konkurs, mens du beholder aksjer osv. uansett under ASK. Stemmer det?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • ASK nuller ut tidligere fortjeneste

  Innsendt av: Svein

  Hei, Jeg og en kollega har diskutert aksjesparekonto. Han mener at tidligere fortjeneste (og tap) blir nullet ut om man overfører det nå, slik at det ikke skattes av i hele tatt. eksempel - Gitt man setter inn 100k i en aksje og denne går opp 100% til 200k over mange år. Så flytter man denne posten over til ASK i år og unngår realisering. Ifølge min kollega kan man da etterpå ta ut 200k fra ASK og ikke betale noe skatt i det hele tatt siden 200k var inngangsummen på ASK kontoen og det er dette som teller. Stemmer dette? Min oppfatning var at ved flytting nå så unngår man realisering, men at man må uansett skatte av de 100k i fortjeneste på et senere tidspunkt.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Aksjesalg

  Innsendt av: Gunnar

  Hei. Jeg (som en god amatør) kjøpte noen aksjer i fjor og har hatt stor avkastning på de frem til nå. Jeg vurdere å selge mine aksjer, sette til side gevinsten for så å reinvestere med likegyldende beløp som da jeg først kjøpte ifjor i samme selskap (som jeg forstsatt har tro på) .Er dette lurt? Hvilke type selskaper er det lurt å investere i nå for tiden?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kortsiktig sparing

  Innsendt av: Øystein

  Jeg bor idag en leilighet som er akkurat passe stor, men litt for liten om 2-3 år. Av den grunn sparer jeg til hus, og ønsker tips til langsiktig sparing. Etter å lest meg opp på indeksfond osv så synes jeg det er litt "kjedelig" å bare ha pengene i banken til rundt 1% rente. Hva kan jeg gjøre? Vet ikke om jeg tør risikere å ha de i fond, med fare for krakk. Bør jeg finne meg en bank ala. Bluestep som kan gi opp mot 2% rente, eller finnes det bedre alternativer?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.