Uke 47: Eksperten svarer
Avholdt 21. November 2019

Uke 47: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Spare i BSU med boliglån

  Innsendt av: Marian

  Hei Hallgeir, elsker hva du gjør! Jeg har fått masse gode ideer fra deg for å forbedre økonomien min. Jeg har akkurat kjøpt leilighet sammen med kjæresten. Leiligheten blir ferdigstilt 2021. Det betyr at vi må nå betale 10%, resten når vi flytte inn. Vi har begge 2 BSU (4 totalt) med BSU og BSU 2. Nå lurer vi på om det er best å beholde alle BSUene fram til vi er 34 (fylle de opp så mye som mulig), slik at vi kan bruke alle BSU pengene når vi er 34 til å nedbetale en stor del av lånet/fellesgjeld. Syns du det gir mening eller burde vi heller bruke BSU pengene nå? Mvh, Marian

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU-konto

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg og min kone bor i en leilighet som står i mitt navn, og der lånet er nedbetalt. Vi har ingen flytteplaner, men min kone har fra tidligere en BSU-konto med oppsparte midler på. Så hvordan kan vi omfordele disse pengene hvis vi ikke lenger har noe bolig å kjøpe som hun skal bruke BSU-pengene på? Kan vi som ektepar ta opp et nytt lån på boligen tilsvarende størrelsen på BSU-kontoen, og løse dette inn umiddelbart og dermed få flyttet pengene ut av kontoen uten at dette medfører problemer med hensyn til tidligere skattefradrag som er gitt ?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Betaling av gjeld vs. annen sparing

  Innsendt av: Jonas

  Hei! Jeg er 30 år og jobber i staten. Jeg har samboer og en datter på fire mnd. Min økonomiske situasjonen er som følger: jeg har en inntekt på rundt 700 000kr i året brutto, i tillegg til en utleieleilighet jeg leier ut. Utleien er på 13 500kr i mnd. Jeg eier 65% av leiligheten, så dvs. i underkant av 9000 til meg. Faren min eier resten. Verdien er i underkant av 4 millioner. Lånet er på 250 000. Leiligheten jeg bor i har en verdi på litt over 3 millioner. Den eier jeg 50% av, og min samboer resten. Lånet mitt på den leiligheten er på 750 000. I tillegg har vi en bil uten lån på. Jeg har i tillegg studielån på 200 000. Vi har tenkt til å kjøpe oss opp i boligmarkedet i løpet av noen år. Spørsmålet mitt er som følger: bør jeg satse alt på å få cashet ut det minste boliglånet raskest mulig? Når vi skal kjøpe oss opp i boligmarkedet vil jeg trenge mellomfinansiering, så jeg kan jo da bli sittende med tre boliglån hvis jeg ikke blir ferdig med det minste lånet. Eller bør jeg velge enn annen strategi/annen sparing? Jeg sparer fra før av 1000 kr i mnd. i to ulike fond.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Innskuddsbasert pensjonssparing

  Innsendt av: Marthe

  Hei, Det er utallige leverandører på innskuddsbasert pensjonsordninger og i mitt enkeltmannsforetak ønsker jeg å spare med størst mulig gevinst uten å tape titusener på gebyrer. Når næringsinntekten går ned taper man også penger i statens pensjonskasse. Hvilke leverandør har best betingelser? (Selv under lønn på 7G)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan finne riktig fond og aksjer

  Innsendt av: Janne

  Hei. Jeg er helt fersk i forhold til fondssparing og snakker ikke akkurat fagspråket for å si det sånn. Det jeg lurer på er hva man skal se etter når man velger fond og aksjer? Har vært inne å sett på fondsoversikten til Dine Penger, her loser jeg etter terningkastene. Hva ligger bak de? Så ett fond hadde over 40% avkastning, men kun terningkast 2... Hva mer jeg burde jeg se etter? På forhånd takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS sparing

  Innsendt av: Anonym

  Etter å ha brukt en kalkulator på sparebanken sine sider kommer det fram at jeg potensielt kan spare oppimot to millioner kroner til jeg er i pensjonsalder, gjennom IPS. Så det jeg lurer på er om denne summer er etter betalt skatt på den mulige avkastningen jeg får opparbeidet gjennom fondssparingen? Takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Lojalitet mot banken

  Innsendt av: Vidar

  Hei! Jeg ser at du tidligere har anbefalt at man konsekvent skal gå etter det billigste tilbudet når man velger bank. Hva mener du er det rikitge å gjøre dersom besparelsen er minimal? La oss si at man har hatt en mindre lokal bank hele livet, og vil spare rundt 150-200 kr i mnd på låneutgifter + forsikringer på å bytte til en større bank, ville du fremdeles byttet bank? Evt hvor går grensen (om du mener det er noen grense). Jeg tenker da på om man lettere vil kunne få et større lån i fremtiden hos den lokale banken.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe fond nå eller vente?

  Innsendt av: Oko

  Har spart en større sum på en bankkonto, men tenker det er lurere å kjøpe fond for pengene. Men hører at markedet er høyt nå og at jeg bør vente til markedet "er på bunn". Hva vill du anbefalt å gjøre nå? (vente og se, kjøpe nå, eller se etter andre alternativer). Takk for tips!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Investere i fond eller betale ned ekstra på boliglån?

  Innsendt av: Grimnisse

  Hei Hallgeir. Du er en stor inspirasjon her i gården! Samboer og jeg har blitt kraftig bitt av sparebasillen. Vi betaler ekstra avdrag på billånet, fyller opp BSU og har nå 20 000kr på buffer. I tillegg sparer vi iherdig til bryllup i september og er godt på vei her. Jeg er 30 år med en inntekt på rundt 500 000kr, og ønsker snart å investere litt i globale indeksfond for langsiktig sparing (30 år). Vi eier en leilighet, men ønsker å kjøpe enebolig om rundt 3 år. Burde vi prioritert å få betalt ned boliglånet til 75% belåningsgrad før vi eventuelt begynner å legge inn penger i indeksfond? På forhånd takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bytte av fond

  Innsendt av: Kjetil

  Hei -Hvor ofte burde man bytte fond, hvis man ønsker å være litt aktiv? -Burde man til en hver tid følge fondslisten deres på minepenger.no? -hvor mange fond burde man fordele investeringene sine ut over?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Forskudd på arv

  Innsendt av: Trude

  Hei! Jeg er nyutdannet lektor og har for øyeblikket en 100- prosentstilling i et vikariat på ungdomsskole. Jeg har en samboer som eier 100 prosent av leilighet vi bor i. Han har fast stilling i sin jobb. Jeg har vært så heldig å mottatt 500.000 kr i arv nå. For øyeblikket er den på en konto med dårlig rente. Hva ville du gjort med pengene? Sette dem inn i bsu 2.0 kontoer i ulike banker (har vanlig bsu som er fylt opp i år)? Eller kjøpe meg inn i leiligheten til kjæresten min? (Egentlig har jeg tenkt å vente med å kjøpe meg inn til jeg får 100 prosent fast stilling på en skole). Vi tenker forøvrig å kjøpe oss noe større om ca. 3 år hvis vi har mulighet til det. På forhånd tusen takk for svar.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Flytte aksjer

  Innsendt av: Anonym

  Hei! Jeg har aksjer på en aksjesparekonto i nordnet. Hvordan går jeg fram hvis jeg vil flytte disse aksjene over på en ask bankkonto i KLP? Må jeg skatte for gevinst hvis jeg flytter over til ask bankkonto? Tenker igjen å investere disse pengene i KLP fond.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.