Uke 48: Eksperten svarer
Avholdt 30. November 2016

Uke 48: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Overføring av fond til barn, utløser det inntekt for meg

  Innsendt av: Sigurd

  Kan jeg overføre fond til barn/barnebarn uten at det utløser noen skatt for meg? Fondet ble kjøpt for ca 20 år side, og har steget ca 5 gangen, noe som er en stigning på rundt 500.000. Fondet ble kjøpt den gangen det var AMS. Hvilke skatter vil dette i såfall utløse? Idag er jeg på et omsorgshjem, og kommunen tar så godt som all inntekt jeg har (85%). Pensjon er en ting, men gevinst ved aksje/fond synes jeg er noe annet. Derfor ser jeg etter muligheter til å hjelpe den neste generasjonenene som virkelig kan trenge dette!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU

  Innsendt av: Jan

  Vi er ferdig å spare BSU neste år, fruen har siste innbetaling i 2017, jeg hadde siste innbetaling i år. Vi har da spart opp nesten fullt beløp hos begge. Vi har lån på ca. 2,5 mill til rente på 2 %. Siden renten på BSU-konto er høyere enn lånerenten har tanken vært å avvente med å innløse lånet og refinansiere til dette forandrer seg. Forrige uke fikk jeg en ide som å heller trekke den månedlige lånekostnaden direkte fra BSU-kontoen. Hva syns du om en slik bruk av BSU-pengene? Hvordan bør jeg da disponere pengene som normalt går til lånet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU uten å betale skatt

  Innsendt av: Henrik

  Heisann! Jeg er student og er usikker på om jeg kommer til å jobbe nok til å betale skatt neste år. Har tidligere år sutte av 25 000 i året på BSU samtidig som jeg har spart i indeksfond. Nå som jeg ikke vet om jeg skal betale skatt, hva anbefaler du, sette penger på BSU eller indeksfond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Er et boår det samme som et skatteår?

  Innsendt av: Ellen

  Kan du vennligst hjelpe oss med dette spørsmålet: Blir et boår i egen bolig regnet å være som et skatteår fa begynnelsen av januar til slutten av desember? Eller kan et boår som gir fritagelse av skattegevinst være eksempelvis fra 1 juli 2015 til 1 juli 2016 og med bosettelse på samme sted ett år i forkant av denne perioden dvs. fritt valg av måneder i løpet av en 2 års periode. Vi er ikke sikre på dette og jeg har gitt halvparten av min eiendom i arv til min sønn som nå står som eier av sin del av boligen. På grunn av alder tenker jeg på å kjøpe noe mindre og det er derfor viktig at vi får dette riktig. Jeg takker i forkant for din veiledning.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Utenlands valutahandel

  Innsendt av: Sigur

  Hei, jeg lurer på hvordan skatteprosedyren er ved valutahandel (forex trading)? skattesats osv. Syns det er lite info på skatteetatens hjemmesider.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Selge bolig, men bundet renten

  Innsendt av: Ung og uerfaren lånetaker

  Hei! Hvordan er det dersom man skal selge en leilighet og man har igjen 2 år med binding på renten. Kan man da innfri lånet på lik linje med flytende rente. Blir det annerledes dersom man selger og kjøper en ny bolig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Skagen fond

  Innsendt av: Per Olav

  Har hatt en del kroner stående i lang tid i Skagen Global og Kontiki med god avkastning. Nå legger jeg merke til at avkastningen ikke er så god lenger målt opp mot referanseindex, og andre fond, som også du har påpekt. Anbefaler du salg? Og evt hvilke alternative fond skal jeg putte pengene i? Kan legge til at jeg er 41 år, og planlegger å ha pengene stående i fond til pensjonisttilværelsen.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Kjøpe større bolig

  Innsendt av: Ukjent

  Hei! Vi eier en leilighet i Bergen. Neste år blir det familieforøkelse. Vi trenger ikke mer plass umiddelbart, men kommer til å trenge det på lang sikt. Vil det lønne seg å kjøpe større bolig med en gang? Antar at boligprisene vil stige, i hvert fall på nybygg. Har nesten ikke lån i dag. Hvis vi kjøper oss opp nå, vil vi få utnyttet at renten er lav i øyeblikket. Det som taler imot å kjøpe nå, er at bare en av oss har fast jobb, mens den andre er i vikariat så inntekten i fremtiden er litt usikker. Takk for svar!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparekonto – Alternativ plassering i fond

  Innsendt av: Pensjonist

  Penger som i dag står på en sparekonto med svært lav rente og derfor direkte tap, ønsker jeg å plassere i fond med et 5-10 års perspektiv. Enten indeksfond, aksjefond eller kombinasjonsfond. Er gjeldfri. Nordea hvor pengene er plassert, anbefaler deres kombinasjonsfond Plan 10/30 fordi jeg ikke ønsker å ta noen stor risiko. Alternativt deres kombinasjonsfond Aktiva 10/30 som krever at det åpnes Fondskonto (gunstigere skattemessig?). Er dette fond dere kan anbefale, eller burde jeg heller se på de fond dere anbefaler i "Dine Penger" under "Slik bør du spare"? Er det noen grunn til at man bør unngå Fondskonto? Pensjonist

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.