Uke 49: Eksperten svarer
Avholdt 7. Desember 2018

Uke 49: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Måtte sprette BSU

  Innsendt av: rådvill

  Hei. For noen år siden ble jeg tvunget til å ta hull på BSU-kontoen min, da jeg pga sykdom hadde behov for økonomisk hjelp av NAV. De ville ikke gi meg det så lenge jeg hadde penger på konto. Jeg sto da på bar bakke igjen. Har spart litt på vanlig sparekonto og litt i fond, men hvordan vil du anbefale en som ikke har mulighet til BSU i begynnelsen av 30 årene å spare til første bolig? Takk!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglånsrente

  Innsendt av: Felix

  Kunde i DnB og har pt 2,34% nominell (2,42% effektiv) rente på boliglån 1.4M. Kun ca 30% belåningsgrad på huset og ellers ordnet økonomi. Hvor langt ned burde jeg kunne klare å få prutet renten ned etter din mening?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU kapitalisering av rente

  Innsendt av: Ukjent

  Har det noe å si når på året man setter inn på BSU? Ettersom det kun kapitaliseres 1 gang i året.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Boliglån vs. billån

  Innsendt av: Kåre

  Hei, jeg lurer på hvordan praksisen til bankene er dersom jeg ønsker å ta opp lån til bil. Jeg har en belåningsgrad på boligen min på under 50%, er bankene vanligvis villig til å "bake inn" billånet i boliglånet uten videre? Eller vil de kun forsøke å tilby meg et egen billån med en rente som gjerne er 3-5 prosentpoeng høyere enn boliglånet? Jeg er klar over at billånet blir veldig dyrt dersom jeg betaler dette ned i samme takt som med boligen, altså over for eksempel 20 år. Men hvis jeg har disiplin og betaler inn ekstra slik at billån-delen som er innbakt i boliglånet betales ned over f.eks 5 år tilsvarende som for et separat billån, vil jo en innbakt variant av lånet være en bedre løsning. Vil en bank gå med på dette?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • IPS eller Investeringskonto Zero?

  Innsendt av: Jon

  Hei Hallgeir. Jeg har i flere år spart til pensjon i investeringskonto zero, og er veldig i tvil om jeg burde gå til anskaffelse av IPS eller ikke. Jeg er 29 år, relativt høyt boliglån (nytt hus), men grei betalingsevne. To barn. Betalt mye ekstra inn på boliglånet de siste årene, og betaler nå som om det er 4% rente. Sprettet BSU for noen år tilbake for å kjøpe min første bolig, så det er ikke lengre noen mulighet. Har buffer på høyrentekonto. Ingen annen gjeld i tillegg annet en lavt studielån. En stor del av meg ønsker å benytte med av årets lave skattesats på investeringskontoen for så å sette det inn på IPS, men er det lurt i disse tider hvor renten stiger? Føler jeg har hatt god kontroll over økonomien, men pensjonssparingen har alltid ligget i bakkant som noe å støtte seg på «if shit hits the fan”. Er litt redd for å binde pengene, men er veldig usikker på hva som er lurt.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bsu og lån

  Innsendt av: Steffen

  Hei. Hva skjer når BSU kontoen er høyere enn det man har igjen på lånet? Jeg har bundet renten, å ser at lånet vil være en del mindre enn det jeg har på BSU, etter at fastrenten er over. Jeg har i tillegg 1år ekstra jeg gjerne vil betale på BSU kontoen for å få skattefradraget, noe som gjør forskjellen enda større. På forhånd takk.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU

  Innsendt av: Marta

  Hei Hallgeir. Har en del spørsmål angående BSU. Æ har både BSU og BSU 2.0. Har rundt 260 k samla der. Skjønner at grensen på BSU er 400 k (uten renter) så det vil si ,at det lønner seg bedre i min situasjon å ikke fylle opp BSU 2.0, fordi da mister jeg tid til å nytte skattefradragen fra BSU kontoen? (50 k per år i 3 år og da jeg er over 400 k grensen) (Kjøpte leiligheten fra før og den er nesten nedbetalt, har ikke tenkt til å kjøpe andre før i 2021 kanskje 2022, så trenger ikke disse pengene nå). Andre spørsmål er at hvis grensen på BSU konto er 400 k (uten renter) betyr det at hvis jeg nå denne mål før æ blir 34 år gammel (er 27 år nå) skal pengene ligge på konto og få samme rente som jeg har nå (vet at det varierer litt fra bank til bank) uavhengig om de er over 400 k grensen? MVH

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Valg av indexfond

  Innsendt av: Henry

  Hvilke(t) globale indexfond anbefaler du. Vanskelig uten erfaring og innsikt. Bankene jeg har kontaktet viser liten int. Sparehorisont 10-15år

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Lån ved bruk av BSU

  Innsendt av: Viktor

  Hei Hvis man bruker de nye BSU reglene og stryker de som EK, vil man da den faktiske summen man låner bli høyere enn om man stiller med fri kapital som EK?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Korttidssparing

  Innsendt av: Hobbysparer

  Hei, Jeg sparer ofte opp en sum penger og de ligger gjerne litt på min konto på Nordnet mens jeg vurderer hvilke aksjer/fond de skal inviteres i. Her snakker vi om tidshorisont på 1-6 mnd. Hvilket produkt kan man bruke som "oppbevaring" av disse pengene? Jeg har sett på obligasjonsfond, men har forstått at de ofte går nedover mens renten går opp. Nå virker det så renten skal opp fremover. Hva vil du anbefale? Det samme spørsmålet gjelder også på "buffer" penger som sannsynligvis blir liggende lenge, men som er greit å kunne ta ut på noen dagers varsel.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • utleiebolig

  Innsendt av: Terra

  hei jeg skal bygge et enebolig over to plan. på den ene planen skal jeg bo selv. i den andre planen skal jeg lage tre utleieenheter. den ene skal være familieleilighet mens de to andre skal være hybler på ca 38 kvm. alle skal ha et eget bad, wc og egen inngang. den delen jeg selv skal bebo kan jeg bygge med litt større areal enn de tre utleie enhetene til sammen samtidig tenkte jeg å velge billige fliser, etc på utleieleilighetene. kann jeg få husleieinntektene fra de tre enhetene skattefritt. hvordan kan jeg gå fram for å få disse inntektene skattefritt. den delen jeg selv skal bebo skal ha en stor terasse mens utleieenhetene skal ikke ha det. det samme gjelder garasjen også. jeg skal ha garasjen mens utleieleilighetene skal ha uteparkering.hvordan kan jeg finne utleieverdien på den delen jeg selv bebor. Evt hvilken kritereier bruker skatteetaten når den fastsetter utleieverdien. hvor kan jeg finne utleieverdien på den delen jeg selv bebor. arealen av den delen jeg selv bebor inklusivt garasjen skal være større enn de tre utleiedelene til sammen. i tillegg skal jeg ha en terrasse som kan kanskje øke utleieverdien av den delen jeg selv bebor. hvordan kan jeg gå fram for få leieinntektene skattefritt

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Grønne fond

  Innsendt av: Alf R

  Min miljøvennlige sønn på 18 år har lyst å investere noen tusenlapper i aksjefond og helst i grønne fond. Men vi er så grønne begge to at vi ikke finner ut hvor vi finner slike fond. Dere har jo en god fondsoversikt i bladet, men jeg fant det ikke der heller. Hvor skal jeg lete, og hvilke grønne fond gjør det bra?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.