Uke 50: Eksperten svarer
Avholdt 14. Desember 2016

Uke 50: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Annenhver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer)

 • Sparing i fond i dagens marked

  Innsendt av: Tove

  Hei, jeg har spart 500-1000 kr månedlig i fond de siste 10 årene. Dette er penger jeg har en langsiktig horisont på. Ser jo nå at jeg "taper" penger på dette i forhold til å la de stå på konto. Jeg kommer til å la de pengene som står i fondet fortsatt stå, men skal jeg fortsette å spare månedlig i dette fondet, eller skal jeg flytte den månedlige sparingen over til en høyrentekonto eller lignende?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • BSU

  Innsendt av: Ukjent

  Dere snakket mye om BSU i podcasten. Jeg er 31 år gammel. Kan enda spare i et par år i BSU. Vil totalt ha spart 250.000 når jeg fyller 33 år. Har ingen behov for å bruke disse pengene, da jeg har bolig uten spesielt stort lån. Hva burde jeg gjøre med disse pengene om 2-3 år? Burde jeg bare la de stå på BSU i årene fremover som en buffer eller burde jeg gjøre noe annet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon

  Innsendt av: Odd

  Hei Har en god venninne som var jordmor hun fikk halv uførepensjon inntil 1.August 2015. Fikk da innvilget pensjon fra NAV og KLP. Fikk netopp brev fra NAV om at de hadde betalt ut for mye I 2015 p.g.a. at hun hadde tent for mye tok noen ekstravakter etter uttak av pensjon. De krever henne å betale tilbake mer enn hun fikk fra NAV I perioden August – Desember 2015. Dette må vere helt feil. Hvordan er den beste måten å klage på. På forhand takk

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fondssparing

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg har ca 25% belåningsgrad på bolig og sparer 5000 i måneden i fond. Jeg føler jeg har mulighet til å øke sparingen til 10 000. Men hvor mye bør jeg spare i måneden? Det totale beløpet jeg har i fond nå er 250 000. Bør jeg legge inn store innskudd på for eksempel 200 000 eller legge inn små innskudd.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetaling av lån eller spare egenkapital

  Innsendt av: André

  Hei, jeg har boliglån med gjeldsgrad på ca 35%. Gjenstående beløp er på ca 2mill. Jeg har planer om å kjøpe ny bolig uten å selge den jeg har innen 3 år. Jeg har nå ca 400 000 på sparekonto og lurer på om jeg bør nedbetale lånet eller ha de liggende på konto som egenkapital til neste boligkjøp? Er det mulig å bruke boligformue som egenkapital når man tar opp nytt boliglån?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Forsikringspenger

  Innsendt av: Annie

  Hei. Jeg er en jente på 31 år. Har en samboer og er snart 2 barnsmor. Har en enebolig i Bergen med samboeren. Lån er på ca. 2.800.000. Boligens Verdi 3.500.000. Han har en årsinntekt på 500.000. Jeg hat vært syk lenge(2007) Jeg fikk i mai utbetalt en engangssum av forsikringsselskapet på 1.600.000 kr( uføreforsikring, går selv på AAP gjennom NAV) Jeg har månedtlige utbetalinger av Nav på ca. 11.000kr. Siden jeg kommer mestsannsynlig resten av mitt liv ha en så lav utbetaling er viktig at jeg forvalter disse pengene riktig så de kan strekkes lengst mulig. Jeg er avhengig av ha min. 4000kr av disse pengene i måneden for at det skal gå rundt. Hverken meg eller samboeren har fylt opp BSU. Kan det være lurt å plassere de der? Aksjer virker mer utrygt da man kan tape disse pengene eller tar jeg feil? Bør man betale ned på lån? Investerer i boligprosjekt? Man nærmer seg 31.12. Hvordan er det med formueskatt? Jeg er redd for for eksempel banken anbefaler noe som gjerne ikke er det beste for meg men en god løsning for de. Hvor kan man få god råd uten at de skal ha en eventuell baktanke med det? Jeg håper du kan hjelpe meg litt. Det er tross alt min økonomiske situasjon for resten av livet og jeg vil gi meg og mine barn det beste utgangspunktet med det vi har!

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetale boliggjeld eller spare i fond

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, Alenepappa til to barn i barneskjolen, har selveier leilighet i Oslo i et såkalt aktraktivt område med totalt ca. 1.6 mill i lån og det ugjør omtrent 30% av boligens verdi. Langsiktig sparing er i indexfond og jeg har ca. 150.000 der. I tillegg har jeg ca. 150.000 i «buffer» i bank. Etternedbetalingsplanen skal jeg være gjeldfri innen jeg er 60 år. Så til spørsmålet - hva er best av å ha full fokus på nedbetaling av gjelden (og dermed løse inn fondsandelen for å nedbetale gjeld) eller å fortsette som i dag og spare i fond ved siden av gjeldsnedbetaling? Leser at noen mener det gir bedre avkastning og totalt sett er bedre/t tryggere å nedbetale på gjeld så lenge man bor i et område med bra verdistigning og heller begynne sparing når (omtrent) gjeldfri.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.