Uke 8: Eksperten svarer
Avholdt 22. Februar 2019

Uke 8: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Nedbetale topplånet først?

  Innsendt av: :-)

  Hei Hallgeir! Vi har 2 lån på leiligheten vår, et hovedlån og et topplån. Effektiv rente er ca 0,4% høyere på topplånet. Begge lån skal betales ned over 25/30 år og det er annuitetslån. Vi betaler også 55 kr i terminomkostninger pr lån pr mnd. Vil det lønne seg å bare betale renter på hovedlånet for å betale topplånet ned fortest mulig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Strøm

  Innsendt av: Ukjent

  Hvor ofte bytter du strømleverandør?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • DP-indeks og ratingen av fond

  Innsendt av: Lene Johansen

  Kan du forklare meg hva som ligger bak tallet DP-indeks og hva det betyr? Jeg har lyst til å ha noen av sparepangene mine i eiendom. Så vidt jeg har forstått så er det kun Odin eiendom som tilbyr dette? Den er har fått en veldig lav score hos dere, men jeg har hatt svært god avkastning på dette fondet siden jeg startet sparingen. Forstår det kanskje slik at de har en lav score fordi de ikke presterer bedre/så mye bedre enn indeksen de følger og at de har høye avgifte?. Men finnes det egentlig noen alternativer? F.eks et indeks fond som følger indeksen Odin eiendom samenlikner seg med?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fradrag ved utleiebolig

  Innsendt av: Finnmarking

  Hva kan føres som fradrag for skatt ved utleie av sekundærbolig?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pengeplassering

  Innsendt av: Tord

  Jeg har bolig, sekundærbolig, 1,5 mill i fond, ikke gjeld og 5 mill i kontanter. Er langsiktig, ca 15 år. Hvordan bør pengene plasseres? Dersom fond, hvor mye? Bør innskuddene fordeles over f.eks. 3 år?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Pensjon

  Innsendt av: Ukjent

  Hvilke av disse to pensjonsløsningene vil du anbefalt til meg, jeg vil ha høy risiko og har 28 år igjen til pensjon. Utgjør det stor forskjell at det i den ene løsningen har plassert pengene med høy risiko til 57 år mens den andre løsningen frem til bare 53 år? KLP Optimal Livsfase Dette er den løsningen som gir deg best forventet pensjon, og spareprofilen er derfor satt som standard for nye kunder. Forholdet mellom aksjer og renter tilpasses alderen din. Det vil si at pensjonssparingen plasseres i 100% aksjefond frem til du fyller 53 år. Etter hvert som du blir eldre reduseres aksjeandelen ned til 25% mot pensjonsalder. KLP 90 Passer for deg som ønsker mulighet for høy avkastning og som aksepterer store svingninger i pensjonsmidlene underveis i spareperioden. Du bør ha mer enn 15 år igjen til pensjonsalder. Sparingen plasseres i 90% aksjefond frem til du fyller 57 år. Deretter reduseres aksjeandelen ned til 30% mot pensjonsalder.

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fond

  Innsendt av: Ukjent

  Om jeg skal sette penger i et av KLP sine indeksfond har det noe å si om jeg kjøper direkte fra KLP eller om jeg går via egen bank? Er oversikten over de beste fondene fra nummer 6 i 2018 den nyeste lista dere har laget?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Sparing i fond i barnas navn

  Innsendt av: Ronnie

  Kjære Hallgeir! (Og Andreas!) Fantastisk Podkast, til og med jeg har blitt inspirert og tilegnet meg litt kunnskap om den viktige privatøkonomien! Et tema jeg ikke har hørt dere har snakket om, er sparing i fond i barnas navn. Hostorien: For 15 år siden fikk vi vårt første barn Kaja og bestemte oss for å spare kr 1000,- i mnd hvor vi fordelte 500 til bankonto og 500 til fond. Dengang ble vi fortalt om fordeler og ulemper med bankkontosparing i barns navn i fobindelse med overformynderi samt lånekasse etc, det som ingen noengang har nevnt, er at det er plent umulig for oss (fja, vi er fortsatt sammen) foreldre å gjøre noe som helst endringer på disse fondene. Vi er alle 3 kunder i DNB, og deres løsning i nettbanken er ikke laget for at vi skal kunne gjøre noe som helst av endringer! Jada, vi har fylt inn alt av papirer og dokumenter og snakket med et titalls kundekonsulemter, men fortsatt har vi et DNB fond som koster 1.95 i adm/ forv.kostnader... Håper dere kan opplyse folk i podkasten deres om at de aldri må spare i fond i barnas navn da dette ikke er klargjort for endringer av noe slag! Så endelig, etter en lang tirade ønsker jeg deres eminente råd om netopp dette fondet/saken: vi ønsker ( hvis mulig da) å endre dette DNB Miljøinvestfondet med en kostnad på nærmere 2% til et indexfond, globalt eller en kombinasjon med en tidshorisont på ca5-10 år. Og hva har vi egentlig betalt i gebyrer over snart 16 år? hilsen fra Ronnie

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Bytte til ny fondsmodell i DNB

  Innsendt av: Lene Johansen

  Hei, jeg har aksjesparekontoen min i Sparebank 1. Der har jeg tre fond, bla et aktivt forvaltet fond fra DNB. Jeg ønsker nå å bytte til den nye modellen med lavere gebyrer, men Sparebank 1 tilbyr de ikke i sitt utvalg. Jeg må da opprette en ny aksjesparekonto hos en annen forvalter. 1) Hvilke forvaltere/banker tilbyr de nye fondene 2) Kan jeg overføre eksisterende fond mellom forskjellige fondskontoer eller må jeg da i realiteten realisere fondet?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvordan bruke ekstra penger - på best måte?

  Innsendt av: Eline

  Hei! Jeg har 100.000 på sparekonto pr idag. Jeg har ett huslån på 1,750 000 og en ny el bil kjøpt i fjor, 2017 modell som skaffer meg ett billån på 255 000,- Med denne bilen får jeg goder via jobben som gjør at jeg kjører "gratis" foruten forsikring og halvparten av det lånet egentlig hadde kostet meg. Nå til spørsmålet: Bør jeg sette de 100 000 inn på billånet mtp rentekost på lån vs sparekonto ? Eventuelt kun 50% og beholde resten på konto som en "buffer" i tilfelle hva som helst ? Andre forslag/poster jeg bør dele denne potten inn i - og spare videre på ? Tusen takk for en kjempe flott og nyttig nettside og podcast :)

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.