Uke 9: Eksperten svarer
Avholdt 1. Mars 2019

Uke 9: Eksperten svarer

SPESIALTILBUD TIL ABONNENTER AV DINE PENGER+ ABONNENTER: Hver uke kan du få svar på spørsmål i nettmøter med Hallgeir Kvadsheim. Du kan spørre om hva du vil innen privatøkonomi: sparing, skatt, aksjer, forsikring, fond, lån og renter, arv, boligjus, samlivsjus med mer. Det er bare abonnenter på DINE PENGER+ som kan lese svarene, men alle kan stille spørsmål. (PS: Husk at spørsmålene og svarene kan leses av flere, så ikke legg inn private detaljer).

 • Spredning av risiko samt sparing vs boliglån

  Innsendt av: Anonym

  Hei, så flott at det har blitt fokus på FI/FIRE i podcastene deres! Min amerikanske mann som har det meste av investeringene sine i USA (pensjon og annen sparing) sier at økonomene der anbefaler en firedeling for å spre risiko ved å ta månedlig sparebeløp og av det bruke 1/4 på nedbetaling av lån, 1/4 i rentefond, 1/4 på sparekonto og 1/4 i indeksfond. Hvorfor hører en aldri denne anbefalingen her? Skal sies at hans rentefond i USA stort sett gir avkastning større enn 6%, altså en del høyere enn hva jeg har inntrykk av at en får her. Selv eier jeg leilighet med ca 20% belåning (450kkr) i Danske Banks Akademikerne boligkreditt med 1,95% effektiv rente og har 25000 kr jeg kan bruke på sparing/lån i mnd. Ser imidlertid at sparekontoer kan gi opp i 2,2% rente, er det overhode noe som helst grunn for meg til å sette penger inn på boligkreditten i stedet for sparekonto? En får jo i tillegg til bedre rente på sparekonto og skattefratrekk på det en betaler i rente på lån. Eventuelt for eksempel sette halve tilgjengelige beløp i indeksfond og resten på sparekonto? Er 40 år med to små barn og vi tenker riktignok å kjøpe noe større sammen om 2-3 år, men jeg føler likviditeten min er såpass god at jeg ikke nødvendigvis trenger å frigjøre alt av investerte midler for å oppgradere bolig (eller kanskje jeg tar feil her?).

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Nedbetaling av boliglån eller utleieleilighet og større boliglån?

  Innsendt av: Lars

  Vi er en familie på 5 med ca. 1,2 millioner kroner i brutto i inntekt. Vi har en enebolig med en verdi på ca. 4,8 mill., en fritidsbolig med verdi på ca. 1,5 mill. Vi har til sammen 2,0 millioner i boliglån. Vi betaler ned 2000 kroner ekstra på boliglånet hver måned. Vi sparer 2500 kr per måned i diverse fond og har ca. 150000 kroner i verdier i fond. Vi sparer til ferie og har bufferkonto (med ganske lav rente) som per i dag er på ca. 110000 kroner. Vi har småbeløp investert i diverse aksjer, ca. 15000 til sammen. Omtrent det samme investert i 7-8 forskjellige kryptovalutaer. Vi sparer også ekstra til pensjon med 1500 per måned. Vi går ca. 11000 i pluss hver måned. Våre spørsmål til deg er: Bør vi betale ned på boliglånet vårt eller kjøpe utleieleilighet i Oslo? Eller har du andre idéer om hva vi bør gjøre?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Betale ned studielån og/eller spare i fond

  Innsendt av: Tore

  Hei Hallgeir! Først litt info om meg. Mann på 27 år. Jobber og har en fast inntekt (før skatt) på ca. 410.000 kr i året. Bonuser og overtid inkludert er inntekten på ca 450 - 460.000 kr. Utbetalt etter skatt per måned varierer derfor litt, men fra 23.000 - 28.000 kr ca. Leier til 5000 kr i måneden. Har ikke veldig mye faste utgifter, ingen bil eller lignende. Det eneste lånet jeg har er studielån. Det var opprinnelig på 499.000 kr, men er nå nedbetalt til 463.000 kr. Har 78.000 kr på BSU, og 77.000 kr på BSU start (DNB), begge er fylt opp med maks summen på 25.000 kr i år. Setter fast 100 kr i 5 forskjellige fond (totalt 500 kr) per måned, som nå er oppe i 12.500 kr. Har 8.000 kr på en vanlig sparekonto. Har planer om å kjøpe bolig om rundt 1 - 1,5 års tid. Først lurer jeg på om det er smart å betale ned mer enn det jeg må på studielånet. Den månedlige nedbetalingen til lånekassen var først satt til 2700 kr, men jeg har selv satt den opp til 4000 kr slik at nedbetalingen går raskere. Tanken min var at så lenge jeg har fylt opp BSU/BSU start, og ikke har boliglån, var dette smart. Hva tenker du om det? Jeg sparer vel mer inn på renter her, enn det jeg ville tjent på renter i f.eks enn vanlig sparekonto? Så har jeg et spørsmål angående fond. Jeg har i dag som nevnt 5 fond. DNB SMB, Teknologi, Health Care, Miljøinvest og Grønt Norden. Setter inn kr 100 i hver. Ville du anbefalt å sette inn mer enn dette i min situasjon? Er det forresten mulig å bruke fond som egenkapital ved kjøp av bolig? Vennlig hilsen Tore

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Hvor mye boliglån bør vi ta?

  Innsendt av: Christian

  Hei, vi er på utkikk etter første bolig og lurer på hvor mye lån vi maksimalt bør ta opp? Vi er begge nyutdannede til høsten med trygge jobber og får ca. 55 000 utbetalt per måned. Vi har i dag et samlet forbruk på 11 000,-/mnd + husleie på 8000,-/mnd. Det vi lurer på er hvor mye vi maksimalt bør ha i lånekostnader per måned og hvor lang nedbetalingstid lånet bør ha? Vi har mulighet til å ta opp 4,5 millioner i lån (5 ganger inntekt fratrukket ca. 500 000 i studielån) + 1 million i EK. Da vil vi ha ca. 20 000 i lånekostnader per måned med 25 år nedbetaling. Er det for mye?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.

 • Fond

  Innsendt av: Ukjent

  Dere har tidligere anbefalt en pakke av ulike aksjefond, blant annet KLP aksje global indeks 5, Storebrand global multifaktor og Handelsbanken Vekstmarked Tema. Er denne lista fortsatt aktuell? Jeg finner bare en megler/bank som tilbyr alle disse ulike fondene, Netfonds. Sbanken har nesten alle, men ikke fondet fra Eika. Har dere en bank å anbefale som er bedre enn andre? Er det noen som peker seg ut med tanke på service eller lave avgifter? Eller burde jeg bar gå for den som har flest fond?

  For å lese svaret må du ha et gyldig Dine Penger+ abonnement.