Unge og boligmarkedet
Avholdt 22. August 2012

Unge og boligmarkedet

Boligprisene stiger og stiger, bankene har strammet inn på sin utlånspraksis, du må skaffe mer egenkapital selv: Hvordan skal unge greie seg i boligmarkedet? Nå kan du spørre Dine Pengers eksperter om unge og boligøkonomi: - Hvordan skaffer jeg egenkapital? - Kan mine foreldre hjelpe og hvordan? - Er det lurt å kjøpe bolig eller leie? - Hva med Startlån? Bør jeg starte BSU-sparing? Disse og mange andre spørsmål kan du fyre av i retning Dine Penger.

 • Husbanklån/startlån

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, jeg er enslig forsørger til et barn med fast jobb og inntekt. Da jeg prøver å komme meg inn på boligmarkedet, fikk jeg beskjed om å søke startlån fra kommunen da jeg mangler egenkapital. Hvordan fungerer dette? Er det andre betingelser for et slikt lån?

  Hei, ja du bør vurdere startlån. Slike lån gis på litt andre betingelser, og enslige forsørgere er blant de som det kan gis lån til. Renten er også gunstig, men også Husbanken i din kommune (som gir startlån) skal vurdere betjeningsevne.

  Snakk med Husbanken i din kommune. Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

  DA MÅ VI DESSVERRE GI OSS! Vi takker så mye for gode spørsmål og håper svarene kan være til noe hjelp.

 • Binde renten?

  Innsendt av: Raymond

  Hei! Vi har akkurat kjøpt hus, og flytter inn i september. Det vi lurer på er om det er lurt å binde renten i dag? Vil renten gå opp eller ned det neste året? I dag kan vi få en rente på 3.65%. Binder vi renten i 3 år er renten kun 3.35 % og på fem år 3.65%. Med andre ord får vi renten enten billigere (ved 3 år) eller på samme nivå (ved 5 år) som den flytende renten vi får i dag. Er det lurest da å kanskje binde den til 3 år da vi vil spare på dette slik renten er i dag? Noen tips?

  Hei, hvordan renten utvikler seg det neste året og årene deretter vet vi ikke, men rentemarkedet vedder på dette. Og rentemarkedet tror ikke på særlig renteøkning.

  Forventet lavt rentenivå de neste årene tilsier at du bør vurdere å binde renten nå. Ikke fordi du nødvendigvis vil tjene på det, men fordi du sikrer deg en lav rente i mange år. Det er det viktigste poenget. 5 års binding fremstår som mest akutelt. Det gir relativt lang forutsigbarhet og du binder inne dagens lave rente. Det gjør økonomien din tryggere og mer fleksibel.

  Men igjen: Om du vil tjene på det i kroner og øre, er langt fra sikkert. Det er da heller ikke poenget akkurat nå.

  Hilsen Dine Penger

 • Husbanken-anbefaling og startlån

  Innsendt av: Fisken

  Jeg ser i svarene at dere kaster rundt dere med anbefalinger om både Husbanken og kommunenes startlån. Hvor er den kritiske sansen? Det er ikke noen menneskerett for en tass på 19-20 år å bo alene i en lånefinansiert drømmeleilighet.. Det er en tåpelig fremstilling. Det er ikke alle som har råd til bolig til et hvert tidspunkt. Sånn har det alltid vært, og bør være. Så voldsomt anderledes var det ikke for noen år siden da jeg kjøpte. Kjøpekraften tatt i betraktning - er norske boligpriser sjokkerende høye?

  Du har noen gode poenger her, men det er forskjell om å informere om de mulighetene som finnes pr idag, slik vi gjør i nettmøtet, og å si noe om hvordan reglene burde være.

  Tom Staavi, Dine Pengers redaktør har sagt sin mening om Startlån som system her:
  http://www.dinepenger.no/kommentarer/dine-penger-kommentatorer/subprime-paa-norsk/20261675

  Hilsen Dine Penger

 • Kjøpt hus

  Innsendt av: Janina

  Hei. Min samboer har nå kjøpt hus og vi har et barn sammen. Planen er at jeg skal kjøpe meg inn når jeg har økonomi til det. Inntekten min er ikke mye, men den går til oppussing eller mat. Vi bør vel skrive kontrakt å sånt? F.eks vis en av oss går bort eller vi går fra hverandre ?

  Svaret på spørsmålet om dere skal ha kontrakt? JA!! Uavhengig av hvor sikker man er på forholdet og hverandre, må man ha kontrakt og regulere de økonomiske og juridiske forholdene. Din situasjon er en klassisk kvinnefelle, der mannen betaler på hus og investeringer, mens du betaler i hverdagen som du ikke får noe igjen for.

  Les mer her: http://www.dinepenger.no/regler/slik-unngaar-du-samboerfellene/20265349


  Hilsen Dine Penger

 • Maks lån

  Innsendt av: Evald

  Hei, hvordan finner man ut hvor mye man kan låne med inntekten sin? Har en inntekt på 600 000,- før skatt hva vil være maks jeg kan låne til en bolig?

  Hei, det kommer veldig an på andre utgifter og eventuell gjeld. Bruker du kalkulatoren «Hvor mye kan jeg låne» på www.penger.no, https://www.penger.no/boliglan/lanekalkulatorer/hvor-mye-kan-jeg-lane.html, får du et bilde av hva Dine Penger mener du kan låne. Husk at dette ikke nødvendigvis er det samme som bankene vil låne deg.

  Lek litt med tallene og utgiftene i kalkulatoren, og se effekten.

  Hilsen Dine Penger

 • Startlån

  Innsendt av: United!!!!

  Hei, jeg er en gutt på 19 som ønsker å kjøpe leilighet, egenkapital for jeg dekket av min far. Problemet er at jeg ikke får nok lån av banken pga brutto inntekten min er rett i underkant av 300000,- hva kan jeg gjøre ?

  Hei, du kan sjekke ut startlån i kommunene, slik tittelen på spørsmålet ditt indikerer. Men også Husbanken har krav om å vurdere inntekten i forhold til lånet. Viktig er det å sette opp et realistisk budsjett som viser at du faktisk kan betjene lånet.

  Hilsen Dine Penger

 • Egenkapital

  Innsendt av: CokaColikarn

  Er det et absolutt krav om 15% egenkapital/kausjon? Finnes det andre omveier, om en f.eks har god inntekt?

  Hei. Nei, det er ikke et absolutt krav, men et sterkt krav. Finanstilsynet sier at kravet kan fravikes, men da etter en særskilt vurdering, og den vurderingen kan ikke tas av den vanlig saksbehandleren.

  Høy inntekt kan være en vurdering som kan fravike kravet, men da vil bankene også se på hvor sikker inntekten er og hvor store dine andre utgifter er.

  Hilsen Dine Penger

 • BSU

  Innsendt av: Ukjent

  Bør man beholde BSU sparingen når man kjøper ett sted og bo eller bør man fylle den helt opp først??

  Hei. BSU-sparingen bør du beholde så lenge som mulig, i hvert fall til du har fylt den opp. Har du annen kapital å bruke til boligkjøpet, bør du bruke den. BSU-skattefradraget er ekstremt gunstig. Men også rentebetingelsene på BSU-kontoer er svært gode, renten over ofte høyere enn lånerenten. Så ja, behold BSU-kontoen så lenge som mulig. Husk at du kan bruke BSU-penger til å nedbetale lån også.

  Hilsen Dine Penger

 • Boligpris nedgang

  Innsendt av: Morten

  Så for noen minutter siden en artikkel i Aftenpostens nettutgave at boligprisene vil synke om 3 år ifølge DNB, selv om det er på marginale 0,5%. Burde jeg ha is i magen å vente til å kjøpe om 3 år, eller bare kaste meg på boligvogna med en gang jeg har sjangsen?

  Hei, når det gjelder boligmarkedet er det både vanskelig og lite hensiktsmessig å spekulere på riktig kjøpstidspunkt. Kjøp heller når du har behov for bolig og mulighet til å kjøpe.

  Hilsen Dine Penger

 • kjøp av bolig

  Innsendt av: Annette

  Hva bør man tenke på når man setter opp et budsjett for kjøp av bolig nå? burde man kjøpe i sentrum? burde man kjøpe 2 roms eller 3 roms? hva er risikoen for kjøp av bolig som student?

  Hei!

  Du bør først og fremst vurdere hvilken bolig du skal investere i ut fra ditt behov.

  Dersom du ikke er avhengig av å bo midt i sentrum, får du en del mer plass for pengene. Du må vurdere ditt behov for sentrumsnærhet opp mot behovet for en større plass å boltre deg på (som du gjerne får ved å kjøpe deg en bolig litt mindre sentralt).

  Mange, spesielt førstegangsetablere kjemper om små boliger, noe som bidrar til å presse prisene på små objekter opp. Dersom du har mulighet til å kjøpe en 3-roms og eventuelt leie ut et rom til en kamerat/venninne kan det synes som et gunstig alternativ.

  En risiko ved å kjøpe bolig som student er den korte horisonten. Dersom du ikke har planer om å bli boende på studiestedet, eler at du treffer en partner du vil slå deg sammen med, kan du bli tvunget til å selge på et ugunstig tidspunkt. Andre former for risiko er dine jobbutsikter, samt din nåværende og fremtidige betjeningsevne.

  Hilsen
  Dine Penger

 • Eiendom

  Innsendt av: Lilly

  Hei. Hele livet blir ødelagt når prisene er så høye. På meg virker det slik at eiendomsmeglere og takstmenn eier bransjen. Fins det noen form for priskontroll i det hele tatt ?

  Hei. Det vanlige boligmarkedet er i utgangspunktet fritt, selv om det finnes noen få unntak (sosialboliger mv.). Prisene settes ut fra tilbud og etterspørsel. Mange etterlyser strengere priskontroll, men dette har vært prøvd mange ganger før, og gir egentlig ikke et bedre marked, tvert imot er erfaringen at penger under bordet, svart betaling og andre trikserier florerer. Det viktigste myndighetene bør prioritere er å tilrettelegge for mer bygging, slik at tilbud og etterspørsel kommer mer i balanse. Det vil gi mer edruelig prisutvikling over tid.

  Hilsen Dine Penger

 • Hjelp av foreldre til førstegangskjøp?

  Innsendt av: Yvonne

  Jeg lurer på hvordan kausjonistordningen fungerer? Må jeg selv ha egenkapital om en av mine foreldre er kausjonist? Hva er startlån, hvor gis det og til hvem? Er det smartere å ta startlån enn å få hjelp av foreldre med en kausjonistordning? Er det lurest å kjøpe eller å leie bolig i dagens marked?

  Foreldre kan kausjonere for barnas boliglån, med sikkerhet i egen bolig, men misligholdes lånet, stilles foreldrene til ansvar. Derfor bør kausjonen begrenses til et kronebeløp.

  For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør låntager forsikre seg mot død og uførhet.

  Dine Penger mener at dette ikke er det beste alternativet, for arbeidsledighet og sykdom kan utløse betalingsproblemer.

  Egenkapital må du uansett ha, men foreldre kan gi barna for eksemple gave eller forskudd på arv.

  Startlån bør du absolutt sjekke ut, det er bedre enn at foreldrene kausjonerer. Om det er bedre å leie eller å eie, henviser vi til andre svar om dette.
  Hilsen Dine Penger

 • Ang. boligkjøp

  Innsendt av: Mårten

  Hei! Jeg er en kar på 24 (25 senere i år) som nå bor i leilighet med 2 venner (leier). Vår leiekontrakt går ut om 1år. Jeg har ikke fastjobb, nå har jeg ett års engasjement, uten noe særlig håp om fast jobb). Jeg lurer veldig på fremtiden da jeg burde ha en fast jobb innen leiekontrakten min går ut. Vil si jeg har god personlig økonomi for øyeblikket (100k på BSU, 280k på sparekonto). Burde jeg kjøpe eller leie leilighet neste år? Selvfølgelig med tanke på ett scenario hvor jeg har fastjobb eller ikke.

  Med en egenkapital på 380.000 kroner, stiller du ikke så verst. I følge retningslinjene fra Finanstilsynet vil du da kunne kjøpe en leilighet til omlag 2,5 millioner kroner. Men det avhenger også av din inntektssituasjon. Dersom den er usikker, vil du for det første ha problemer med å få lån, og for det andre tar du stor risiko. Hva om inntektene uteblir? Hvordan skal du betjene lånet? Må du plutselig selge boligen? I slike tilfeller bør du kanskje vurdere å fortsatt leie. Dersom du har fast inntekt og ikke har tenkt å flytte mye og ofte på deg, har du behov for bolig, og kan kjøpe.

  Hilsen Dine Penger

 • Fattige studenter

  Innsendt av: Camilla

  Jeg og min kjæreste er begge i begynnelsen av 20-årene, studenter med deltidsjobb og begge har BSU konto. Han er ferdigutdannet om 2 år, jeg om 6. Er det fullstendig urealistisk å håpe på at vi to kan kjøpe bolig sammen i nærmeste framtid? Hvordan går vi frem? Inntektene våre fra deltidsjobbene er ca 7000 mnd netto hver, og lånekassens lån og stipend på 6800 hver.

  Det er nok dessverre ikke veldig sannsynlig at dere får kjøpt bolig med det første. Inntektsgrunnlaget deres er ikke veldig solid når dere begge er studenter. Noe annet blir det når du kommer i jobb, da vil situasjonen endre seg. Banken er likevel forpliktet til å vurdere både egenkapitalkravet på 15 prosent og inntekten deres. Så lenge dere er studenter begge to, kan det nok bli vanskelig.

  Hilsen Dine Penger

 • Eie og leie ut

  Innsendt av: Atle

  Hei! Vi har en bolig kjøpt for 3 år siden med 1,490.000 i gjeld og verdi på 1,850.000. Vi har begge stabil og god inntekt med en samlet bruttoinntekt på ca 800000. Vi ønsker å bytte boligen vi bor i til noe større, men leker med tanken på å leie ut den boligen vi allerede eier. Er det en god plan om vi får banken med på det? Boligen vår ligger nært tilknyttet blant annet høyskole og sentrumsnære fasiliteter, og vi ser tilsvarende boliger blir leid ut for ca 10.000 pr mnd.

  Hei, dette er egentlig et regnestykke som dere må presentere for bankene. Dere må jo da låne mye mer penger, og det må bankene vurdere om de kan og får lov til å gi dere. Finanstilsynets retningslinjer tilsier at man normalt ikke skal få låne mer enn tre ganger inntekten. Men dette kan fravikes i spesielle tilfeller.

  Sette opp et budsjett med inntekter og utgifter og presenter det for aktuelle banker. Men husk; det er risiko forbundet med å leie ut: Dårlige betalere, boligen kan stå tom, økende vedlikehold osv. Ta med det i vurderingen.

  Hilsen Dine Penger

 • Egenkapital og sparing

  Innsendt av: Benedicte

  hva menes med egenkapital? kan du være så snill å forklare? :) og hva synes du er lurest av å spare på en BSU-sparekonto eller en vanlig sparekonto? Takk for svar!! :)

  Hei,

  Egenkapital er din egne kapital. Det er dine penger som du kan fritt disponere og som ikke er låst opp i eiendeler.

  I sammenheng med boligkjøp, krever banken at du har et mimimumsnivå av egen kapital (egne midler) for å bli vurdert. Det betyr at du ikke kan få lån av banken dersom du ikke har egne midler til overs/eventuelt foreldre som kan hjelpe deg.

  Om du bør spare på BSU-konto, avhenger av om du ser for deg å investere i en bolig i fremtiden. Dersom det er ditt mål, vil vi anbefale at du sparer i BSU. Renten på BSU er gunstigere enn på vanlig sparekonto. "Ulempen" er at pengene lånes til boligkjøp. Men dersom det er sikkert at du skal kjøpe bolig på et fremtidig tidspunkt, synes dette som det lureste alternativet.

  Hilsen
  Dine Penger

 • Kjøpe bolig som student

  Innsendt av: Økonom to bee

  Er økonomisk og ønsker å kjøpe min egen bolig der jeg studerer. Det svært sentralt rett utenfor Oslo, med forventet togtid fra Oslo på ca 20 min når jernbanen bygges ut som planlagt. Jeg har spart 100 000, og kan evt ta opp full studielån nå mens jeg bor hjemme et år til. Dersom jeg får kjøpt en leilighet vil det ikke koste meg mye mer pr måned enn å leie. Vil dere fraråde det? Er det uansett lurt av meg å ta opp fult lån det året jeg bor hjemme? Jeg vet at jeg klarer å spare det. Men er mer bekymret om jeg endrer studeretning underveis. At jeg da har brukt for mye av de 8 årene lånekassen gir støtte. Jeg studerer nå førsteåret med tanke på å bli siviløkonom.

  Hei,

  Dersom du skal investere i bolig, bør du ha en viss tidshorisont, minst fem år. Dersom du er veldig usikker på fremtiden kan det synes noe risikabelt å investere i en bolig nå.

  Du må også vurdere din betjeningsevne nå og fremover. Renten er lav nå, men vil du klare å betjene lånet dersom den øker?

  Det er lurt å ta opp fullt lån i Lånekassen dersom du har behov for det, siden du ikke finner gunstigere rentebetingelser enn hos Lånekassen.

  For å finne ut mer om du bør leie eller eie - kan du teste ut Dine Pengers kalkulator:

  http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/eie-eller-leie-bolig/20228760

 • Singel 25 student og på boligjakt

  Innsendt av: Ukjent

  Hvilke muligheter har en singel student som ønsker å kjøpe leilighet slik som det er i dag? Med liten egenkapital virker dette veldig uoverkommelig. Er 15% kravet om egenkapital kommet for å bli?

  Hei,

  Du sier ikke noe om når studiet er ferdig, og hvor gode jobbutsikter du har.

  Dersom du har lite/ingen egenkapital, er student og har en usikker jobbfremtid kan det synes vanskelig for deg å få etablert deg i boligmarkedet på nåværende tidspunkt.

  Dersom du har svært gavmilde foreldre, kan det hende at du har mulighet til å få lån, men vi vil ikke uten videre anbefale deg å kjøpe bolig dersom din inntektsituasjon fremover er usikker, som jo ofte er tilfellet når man er student.

  Det er lite som tyder på at Finanstilsynets kapitalkrav vil forsvinne med det første. Bankene har strammet betraktelig inn på sin utlånspraksis, noe som gjør det ekstra vanskelig for unge å få etablert seg i boligmarkedet.


  Dersom du har mulighet til å spare noen penger i BSU vil det være et gunstig alternativ, frem til du får en sikker jobb - og er sikker på hvor du vil/skal bo fremover.


  Hilsen
  Dine Penger

 • Alenemor og startlån?

  Innsendt av: Ukjent

  Vil det være fornuftig av meg som alenemor å ta opp startlån til egenkaptial? Eie eller leie?

  Hei, du kan gjerne søke om startlån. Spørsmålet er om banken din vil godta dette som egenkapital dersom du trenger mer lån enn det du får hos Husbanken for å kjøpe deg bolig.

  For å vurdere om du bør eie eller leie, sjekk Dine Pengers "eie-eller-leie-kalkulator" som du finner her: http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/eie-eller-leie-bolig/20228760

  Hilsen Dine Penger

 • Boligkjøp eller leie på 10.000 kr/mnd?

  Innsendt av: Kristian

  F.o.m. januar vil min og min samboers leie være 10.000 kr/mnd (50 kvm2, Trondheim). Jeg er student, hun er nylig lektoransatt - burde vi heller satse på å kjøpe? Hvor dyrt bør man tørre å satse som førstegangskjøpende?

  Hei Kristian, Dine Penger har en flott kalkulator som kan hjelpe deg med å regne på dette. Kalkulatoren finner du her: http://www.dinepenger.no/kalkulatorer/eie-eller-leie-bolig/20228760

  Hilsen Dine Penger

 • Er minimumsgrensen på 15% i egenkapital absolutt?

  Innsendt av: Tone

  Hei, Vi er et samboerpar som er ferdig utdannet neste vår. Under studietiden har vi klart å spare ca. 200 000 til sammen, men frykter at vi skal slite med å få en leilighet i Stavanger med denne egenkapitalen. Er minimumsgrensen på 15% i egenskapital absolutt, eller har bankene mulighet til å gi oss mer enn 85% av boligens verdi i lån, hvis vi samlet får ei lønn som gjør at vi kan betjene lånet?

  Hei, i utgangspunktet er egenkapitalkravet på 15 prosent absolutt. Før denne regelen trådte i kraft hadde bankene mulighet til å gi lån dersom man så at fremtidig inntekt ville tilsi at man klarer å betjene et større lån. 15 prosent-regelen har strammet inn dette, slik at bankene ikke lenger har anledning til å gjøre dette. I retningslinjene fra Finanstilsynet heter det imidlertid at bankene kan gjøre unntak etter en "særskilt" vurdering av kunden.

  Hilsen Dine Penger

 • Bør jeg kjøpe bolig bare for å ha kjøpt?

  Innsendt av: StudentGeir

  Heisann. Jeg er blant studenter i den heldige posisjonen at jeg har mulighet for å få boliglån, er ferdig med studiene om to år og er nærmest sikret jobb når jeg er ferdig. I øyeblikket føler jeg meg som en stor idiot som ikke kjøper leilighet, da boutgiftene mine ville bli lavere og jeg på grunn av den ville prisveksten "taper" 150.000 skattefrie kroner i året på å leie. Men jeg er redd for risikoen for boligprisfall. Bosituasjonen min ellers er god; har ingen personlige grunner til å flytte. Ville dere råde meg til å kjøpe leilighet ut fra en ren økonomisk vurdering?

  Hei!

  Det avhenger litt av hvor lenge du ser for deg å bo på studiestedet. Dersom din plan er å bli boende der du studerer, du har mulighet til å få lån, men ikke minst å betjene det, kan det synes lurt å slå til nå.

  Dersom du imidlertid er mer kortsiktig, og vil bli avhengig av å selge boligen i løpet av noen år, er det imidlertid en betydelig risiko for at du kan bli tvunget til å selge på et ugunstig tidspunkt. Da vil det ikke være særlig smart å investere i en bolig nå.

  Hilsen
  Dine Penger

 • Lån til huskjøp

  Innsendt av: CamillA

  Hei! Jeg skal kjøpe hus, prisen jeg skal betale er ca 1 mill, har ingen egenkapital. Men gjennom fokus bank kan man låne 100% av kjøpesummen med sikkerhet i en av foreldrene, hva vil det si?

  Det betyr at foreldrene dine sår som garantister for (deler av) lånet. Dersom du ikke klarer å betjene lnet, går da banken til dine foreldre. De kan også bare kausjonere (garantere) for de 15 prosentene egenkapital du normalt må ha.

  En bedre løsning er kanskje at foreldrene hjelper deg med egenkapital på annen måte, for eksempel via forskudd på arv. Det er en ryddigere måte å gjøre det på, dersom det er mulig.

  Hilsen Dine Penger

 • Egenkapital pga arv

  Innsendt av: Kari S.

  Jeg og kjæresten min skal kjøpe bolig sammen denne høsten. Jeg har 700 000 i EK fra arv. Hvis jeg da skal, som dere anbefaler, eie en større prosentandel av boligen enn min kjæreste, er det da "riktig" at jeg også vil tape mer penger om vi da senere selger boligen til en pris som er lavere enn det vi kjøpte den for? Og hvordan bør vi evt ha fordeling på månedlige avdrag?

  Hei, ja, dette er en naturlig konsekvens av at man eier en større prosentandel, på samme måte som du også vil få en større andel av overskuddet dersom dere selger med gevinst. Lånet dere tar opp betales ned uavhengig av hva dere har i egenkapital, og bør derfor fordeles likt.

  Hilsen Dine Penger

 • Hjelp til kjøp av bolig

  Innsendt av: Lise

  Mine, og min samboers foreldre og besteforeldre sitter ikke med nok penger på konto til å kunne hjelpe oss direkte enten ved forskudd på arv, eller et lån. Er det noen annen måte de kan hjelpe på? Er det eventuelt en mulighet å ta opp lån i husbanken?

  Hei, dersom deres foreldre/besteforeldre har bolig/hytte etc. som er noenlunde gjeldsfritt kan kausjon være et alternativ (selvfølgelig om de selv ønsker det). Husk at dersom lånet misligholdes, stilles foreldrene til ansvar.

  Dere kan også søke om å få lån hos husbanken.

  Hilsen Dine Penger

 • Ungt par med 2 barn, kjøpe bolig

  Innsendt av: Marielle

  Heisann ! Min mann er ferdig utdannet tømrer til våren, og jeg går foreløpig på AAP med utsikt mot jobb. Når han er ferdig så vil han sitte på en gjeld på mellom 100 og 200 tusen (spørs på hvor mye som blir omgjort). Vi har ingen egenkapital, men han er jo tømrer og kan gjøre mye selv. Hva vil dere anbefale oss ? Huseieren vår har spurt oss sånn halvveis om vi kunne tenkt oss dette huset etterhvert, og det er jo gunstig mtp beliggenhet, størrelse og 1 utleiedel (muligheter for 2), som da ville skaffet oss minst 13.000 i utleieinntekter. Huset i seg selv vil ligge på rundt 3,5mill. Per idag har vi utgifter på 17.500kr (6500kr går til husleie) som vi fint klarer, og vil vil jo da tjene enda mer når han er ferdig til våren og jeg kommer ut i arbeid. Noen fornuftige råd til oss ?

  Hei, problemet deres i forhold til bankene er at dere vil ha gjeld og ingen egenkapital. Da skal bankene normalt si nei.

  To tips:

  Hør med kommunen om startlån, det kan være at dere får lån der, familiesituasjonen bør bidra til positiv behandling der.

  Snakk med bankene. Sett opp et fornuftig budsjett og overslag. Vis med tall at dere har mulighter til å betjene et lån og boligkjøp. Vær edruelig, spør banken om hva som skal til for å få lån.

  Lykke til!

  Hilsen Dine Penger

 • Hvor mye hjelper BSU når man skal kjøpe bolig?

  Innsendt av: Lisa

  Hvor mye hjelper det egentlig å spare gjennom BSU? Må jeg likevel stille med det resterende beløpet utenom det som har blitt spart på BSU-kontoen?

  BSU-kontoen er først og fremst en svært gunstig spareform. Du får god rente på det du har innestående, og 20 prosent skattefradrag på det du har spart i løpet av året. Forutsetningen for å få så gode betingelser, er at du må bruke pengene på kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån.

  Hilsen Dine Penger

 • Hvordan kan jeg presse bankene?

  Innsendt av: Fritz

  Hei! Jeg er helt ny på markedet. Jeg har gått på mange visninger, og til nå prøvd meg på to budrunder - og naturligvis tapt med glans, fordi jeg ikke klarer å toppe prisene i Oslo. Mamma har måttet refinansiere sitt eget boliglån, for å kunne gi meg en egenkapital (forskudd på arv) til å kunne tilfredsstille kravet. Jeg har kun en foreldre og en bestemor. Jeg klarer ikke å nå like høyt opp, som de med sterkere midler i bakhånd. Banken vil på bakgrunn av opplysninger om min inntekt og generelle økonomi, som for ordens skyld, er god, gi meg 1,3 millioner i lån. Hvordan går jeg enklest frem for å presse bankene, dersom jeg mangler 50'-100'000,- på et boligkjøp, i en budrunde? Tips?

  Hei! Det er nok vanskelig å «presse» bankene, du må heller overbevise dem om at du har mulighet til å betjene et større lån, og at de dermed skal gi deg en særskilt vurdering. Men husk at bankene er pålagt å være nøkterne, de har ikke noe ansvar for å «hjelpe» folk.

  OBS! Har du snakket med Husbanken i kommunen din om startlån? Hvis ikke - gjør det!

  Hilsen Dine Penger

 • kausjon

  Innsendt av: eva kemi

  kan foreldre stille som kausjonister for egenkapitalen på 15%?

  Ja, det kan de. Foreldre kan kausjonere for barnas boliglån, med sikkerhet i egen bolig, men misligholdes lånet, stilles foreldrene til ansvar. Derfor bør kausjonen begrenses til et kronebeløp. For å sikre beløpet det kausjoneres for, bør låntager forsikre seg mot død og uførhet. Dine Penger mener at dette ikke er det beste alternativet, for arbeidsledighet og sykdom kan utløse betalingsproblemer.
  Hilsen Dine Penger

 • Når er det mest gunstig å kjøpe bolig?

  Innsendt av: Stephanie

  Hei! Jeg har nå startet mitt aller første boligprosjekt i Oslo, med min mor som kausjonist. Når er det mest gunstig å kjøpe på året for oss unge som helst vil gi "minst for mest"?

  Hei!

  Det er ikke noe fasitsvar på dette. Du er nok ikke den eneste boligkjøperen på jakt etter å gi "minst for mest".

  Når det er lurt å kjøpe avhenger av hvilken type bolig du er på jakt etter.

  Boligprisene øker vanligvis mest på vårparten, spesielt i januar. Om sommeren faller gjerne prisene, eller det er ingen prisvekst, men pågrunn av lavt tilbud, vil en i enkelte budrunder kunne oppleve at små boliger likevel går unna til priser langt over takst.

  Dersom du vet at du skal kjøpe bolig, er det lite hensiktsmessig å vente altfor lenge. Mange er på jakt etter små boliger, spesielt i storbyene, og lite tyder på prisene på denne type objekter vil flate ut/synke med det første.

  Dersom du er på jakt etter en liten bolig i storbyen, eksempelvis Oslo er nok vår anbefaling at du følger med i markedet, at du er klar på hva du vil ha/hva du ikke vil betale for og slår til når muligheten på din ideelle bolig byr seg, istedet for å forsøke å "time" markedet.

  Hilsen
  Dine Penger

 • Jobber offshore, skal kjøpe hus....

  Innsendt av: Yasir Akdeniz

  Hei, jeg jobber i Nordsjøen. Jeg har en schedule. Det er veldig dyrt med bolig her i Stavanger. Men jeg er mer bekymret for at ting kommer til å skje som det gjorde i USA. Jeg vil ikke bli en gjeldsslave... Er det lurere for meg å kjøpe bolig i utlandet? Sverige for eksempel? Deretter kjøpe i Norge når krisen har inntruffet...? Mvh

  Hei,

  Det er ikke noe fasitsvar på dette. Det avhenger av ditt behov, om du har behov for en bolig i Norge og eventuelt hvor lenge du har behov for en bolig.
  Dersom du har et kortsiktig tidsperspektiv, kan det være risikabelt å investere i en bolig i Stavanger nå.

  De fleste prognoser tilsier at boligprisene skal fortsette oppover i Norge. Det er imidlertid aldri noen garanti for at man vil få en fortsatt prisvekt. Mye taler for at vi i fremtiden ikke vil se en såpass sterk årlig prisvekst som har vært tilfelle de siste årene. Stavanger er dyrt, men det er fortsatt høy tilflytning til regionen. Dersom du skal sitte å vente på å kjøpe bolig til et eventuelt boligprisfall, risikerer du å måtte vente lenge.

  I Sverige har prisene falt, men også her kan du risikere at prisene vil synke mer.

  En boliginvestering både i Stavanger og Sverige vil aldri være helt risikofritt, spesielt dersom du ikke har tenkt å eie så lenge. Dersom du derimot har planer om å eie lenge, høres det ikke ut som noen dum idé å investere i en bolig dersom du har mulighet og egenkapital til det. Spesielt hvis alternativet er å leie en bolig.

  Lykke til!
  Hilsen Dine Penger

 • EGENKAPITAL

  Innsendt av: Ukjent

  Hei, hvis man ikke har noen som kan hjelpe til med egenkapital, hva gjør man da? Er det ikke mulig å låne 100%, eller gjelder det bare i husbanken?

  Hei!

  Dersom du ikke har egenkapital, og ingen til å hjelpe deg kan du forsøke å få lån i Husbanken.

  Det er opp til den enkelte kommune å vurdere om du kan få startlån og eventuelt hvor mye du kan få.

  Forutsetningen er at du har tilstrekkelig inntekt til å dekke de utgiftene du har til lån og livsopphold, og eventuelt andre økonomiske utgifter.

  Lykke til.

  Les mer her: http://www.husbanken.no/lan/startlaan-hvem-kan-faa/

  mvh
  Dine Penger

 • Gi leilighet til barnet

  Innsendt av: Onkel Skrue

  Om man ønsker å kjøpe en 3 roms leilighet som barnet skal få eie når det blir 18 år, hvordan vil det være best å overføre eierskapet?

  Det enkleste er å overføre eiendommen som forskudd på arv, men det finnes andre muligheter - men også feller. Det tar for lang tid å gå inn på alle her, men i denne artikkelen på dinepenger.no gis svarene p ådet aller meste, både fordeler og feller ved forskjellige overføringsalternativer.

  http://www.dinepenger.no/bruke/kjoep-bolig-til-barna/20251485

  Hilsen Dine Penger

 • Slutt med samboer

  Innsendt av: Steinar

  Min samboer og jeg har valgt å gå fra hverandre. Vi gikk til innkjøp av leilighet sammen i mai 2011, og fikk et veldig bra tilbud av min søster som tilbød oss å kjøpe hennes leilighet til takst. Har vist seg å være en meget gunstig pris, siden naboer i bygården med tilsvarende leiligheter har solgt til omkring 200000 mer enn vi kjøpte for i samme tidsrom. Taksten, og det vi kjøpte leiligheten for var på kr. 2.450.000.- Kjøpet ble gjennomført ved at jeg stilte med all egenkapital (1 million kr som jeg har arvet). Resten ble finansiert ved et boliglån vi tok opp sammen på 1,6 mill kr. (Tok opp ekstra lån for innkjøp av møbler og liknende) Boliglånet har vi betalt halvparten av hver, og alle fellesutgifter har vi delt 50/50. Vi har kun betalt renter på lånet (avdragsfritt). Vi har skrevet samboerkontrakt hvor eierforholdet er fordelt ved at jeg eier 172,5/245 deler av leiligheten, og hun eier 72,5/245 deler. (Føles litt urettferdig nå, siden hun ikke bidro med noe egenkapital, og lånet har vært avdragsfritt). Jeg er fast bestemt på og beholde leiligheten, og vi må finne en løsning på hvordan jeg kan kjøpe henne ut. Hvordan bør vi gå frem? Takk for svar.

  Hei, dette er egentlig ganske rett frem. Oppgjøret må skje i forhold til eierbrøken, dvs at du får mest av overskuddet, mens hun får en mindre del. Avdragene har ikke noe i regnestykket å gjøre. Dere har betjent lånet 50/50 og du får tilbake egenkapital + avkastning. Dette er rettferdig og riktig i slike tilfeller.

  Hilsen Dine Penger

 • Samboeravtale.

  Innsendt av: Inlove

  Er det lurt å opprette en samboeravtale selv om det kun er snakk om å leie en leilighet sammen, eller bør man vente med det til man kjøper bolig?

  Hei. Samboeravtalen sier noe om hvem som eier hva, men også hvem som skal betale hva. Derfor kan det være nyttig - selv om man leier sammen. Særlig hvis man betaler leien med ulike brøker.

  Hilsen Dine Penger

 • Testament og livsforsikr

  Innsendt av: Ukjent

  Jeg og min samboer eier ett hus i lag med lik fordeling. Vi har to barn. Har felles økonomi. Er greit forsikret gjennom jobbene våre i forhold til død eller uførhet. Bør vi tegne en livsforsikr da? Hva med testamente,er det meget nødvendig? Det beste er vel å gifte seg?:)

  Hei! Som du antyder - det enkleste for å ordne seg er faktisk å gifte seg! Da faller man inn under alle reglene i arveloven og ekteskapsloven, og får fulle rettigheter til f.eks arv, uskifte mm.

  Som samboere vil man arve 4 G når man har felles barn (ca 330.000 kr). Eller man kan sitte i uskifte - dvs ikke dele opp dødsboet. Men arvesummen er litt liten i forhold til de flestes boligverdier. Vi i Dine Penger anbefaler derfor å tegne gjensidig testament, og sørge for at gjenlevende samboer kan arve mer.

 • Testament

  Innsendt av: Blomsten

  Jeg har samboer og to barn sammen. Men jeg har også ett barn fra tidligere. Jeg er for tiden hjemmeværende og han jobber i en litt risiko jobb der han tjener godt. Vi har ikke noe form for samboer kontrakt eller testament. Men hvis han faller bort, va skjer da med eventuelt huset vårt eller huslånet? Faller begge deler til meg?

  Hei. Du skriver ikke hvem som eier huset, men regner med dere eier det sammen.

  Hvis han faller bort, vil du da ha din del, og så arver du 4 G (ca 330.000) av hans del. Resten tilfaller barna. Eventuelt vil du kunne sitte i uskifte med dine barn.

  Derfor vil det lønne seg med både testament (for død) og samboeravtale (for brudd i livet).