VIL KOMME I MÅL: EUs sjefforhandler Michel Barnier sier det skal jobbes intensivt med å få i land en brexit-avtale den neste tiden.
VIL KOMME I MÅL: EUs sjefforhandler Michel Barnier sier det skal jobbes intensivt med å få i land en brexit-avtale den neste tiden.
Foto: Francisco Seco AP

Barnier håper på brexit-gjennombrudd neste uke

EUs sjefforhandler Michel Barnier vil presse på dag og natt for at enighet skal være «innen rekkevidde» når europeiske ledere samles i Brussel om en uke.

– Forhandlingene med Storbritannia fortsetter denne uken intensivt, dag og natt, med mål om at enighet skal være innen rekkevidde før EU-toppmøtet 17. oktober, sa Barnier i en tale onsdag ettermiddag.

Det overordnede målet er å gjøre skilsmissen så velordnet som mulig og å minimere kostnadene, forsikret Barnier.

Men brexit får kostnader.

– Jeg syns ikke brexit gir noen tilleggsverdi overhodet. Dette er negative forhandlinger. Det er et tap-tap-spill der ingen vinner, sa Barnier i talen, som ble holdt i forbindelse med et arrangement i EU-parlamentet.

Tidligere onsdag brifet han EU-kommisjonen om status i forhandlingene. Der gjorde Barnier det klart at det trengs «avgjørende framskritt» i samtalene før toppmøtet neste uke.

– Men vi er ikke i mål ennå, sa EU-kommissær Dimitris Avramopoulos etter møtet.

Anonymt har diplomatkilder på EU-siden fortalt om framskritt og bevegelse i forhandlingene i løpet av de siste dagene. Også britene har uttalt at forhandlerne er kommet nærmere enighet.

Den nye optimismen skal ha blitt utløst til nye forslag fra britisk side til hvordan spørsmålet om irskegrensa kan løses.