Ny undersøkelse: Nordmenn lyver og hemmeligholder pengebruken

Vi skjuler og lyver om pengebruken vår til partnerne våre, viser en undersøkelse – som også avslører at unge kvinner mye oftere bruker penger på impuls enn godt voksne menn.

600 000 nordmenn – 15 prosent av befolkningen – lyver til sine nærmeste om egen økonomi, mens drøyt 900 000 (23 prosent) hemmeligholder utgifter for partneren sin, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1.

– Helt som forventet, sier psykolog Peder Kjøs.

HØSTTILBUD: Prøv Dine Penger+ i 3 månder for 69 kroner

– Mange har en sosial ambisjon som gjør at de må bruke mye penger. De må ha klær av bestemte merker, fine biler, og dra på golftur til Sør-Afrika, som jeg har skjønt har blitt en greie hos en del.

Noen lyver og skjuler oftere enn andre. Tre prosent sier de lyver ofte eller har gjort det flere ganger, mens fem prosent ofte holder utgifter skjult for partneren sin. Det er ingen forskjell mellom menn og kvinner. Begge kjønn lyver og skjuler like mye.

Undersøkelsen, som er gjort blant 1042 personer over 18 år, viser en klar sammenheng: De som skjuler og lyver om privatøkonomien sin gjør gjennomgående dårligere økonomiske valg enn andre. De tar opp mer kreditt og låner mer, og de handler selv om de ikke har råd.

– Det er harmløst å skjule at en kveld på byen, nye klær eller felger til bilen ble litt dyrere. Men det er mye verre å skjule gjeld som man ikke klarer å dekke, sier Kjøs.

Undersøkelsen viser at halvparten av oss – 49 prosent – har kjøpt noe selv om vi visste at vi ikke hadde råd. 17 prosent av oss – 700 000 nordmenn – har økt sin kortsiktige gjeld eller kreditt det siste året.

– Det å ta dumme eller dårlige økonomiske valg er ikke noe bare et lite mindretall driver med, sier Magne Gundersen, programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i Sparebank 1.

Hele ni prosent av de spurte bekrefter at de har opplevd store negative konsekvenser av sine økonomiske valg. Mange av dem sier de sliter med psykiske plager.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Godt voksne menn er mye mer fornuftige med privatøkonomien enn spesielt unge kvinner.

Svarfordelingen viser til dels store forskjeller mellom kvinner og menn og mellom aldersgrupper. Klart flere menn enn kvinner oppgir at de tenker seg godt om og sjelden handler på impuls. Klart flere unge enn eldre oppgir at de er mindre gjennomtenkte og fornuftige med pengene sine.

Magne Gundersen mener unge voksne er blitt preget av å ha lån og kreditt lett tilgjengelig, sammen med en oppvekst i et rikt land med fokus på forbruk.

– Når foreldrene deres har vært langt rausere med å gi penger enn å formidle gode råd og sunne holdninger, aner vi noe av forklaringen på at de unge ser ut til å gjøre dummere og dårligere valg enn tidligere generasjoner. Det er også et paradoks at en generasjon som aldri har gått lenger på skole og tatt høyere utdanning likevel gjør mindre fornuftige valg, sier Luksusfellen-programlederen og forbrukerøkonomen.

Psykolog og professor Frode Thuen ved Høgskolen på Vestlandet synes kjønns- og aldersforskjellene ikke er overraskende.

– Bare se på kjøpesentrene. De impulsive kjøpene er typisk for kvinner, mens spillavhengighet er typisk for menn, sier Thuen, som i flere år har hatt en ukentlig samlivsspalte i Aftenposten og de andre regionavisene.

Han oppfordrer par til å snakke mer om penger med hverandre.

– Når økonomi blir tema i terapitimene mine er det ofte på grunn av dårlig kommunikasjon i forholdet. Noen sier de ikke orker å involvere partneren i økonomiproblemer. Men ofte kommer det for en dag, og da blir sjokket hos den andre bare så mye større, sier Thuen.

– Hva synes du om at halvparten av oss handler selv om vi ikke har penger?

– Det er et forventningspress i samfunnet om å kjøpe de riktige tingene, kombinert med manglende impulskontroll, og det å sette grenser, sier Thuen – som mener undersøkelsen om folks privatøkonomi gir grunnlag for refleksjon.

Peder Kjøs understreker at de som lyver og skjuler pengebruk kan gjøre det i beste mening.

– De har en intensjon om å gi familien sin ting og opplevelser. Mange tar forventningene fra sine nærmeste alvorlig, sier Kjøs.

Prøv Dine Penger+ i 3 måneder for 69 kroner!  Trykk her for å gå til tilbud.


Derfor bør du gå av med tidligpensjon

Foto: Shutterstock

Eller vente. Her er 10 argumenter for tidlig uttak, og 10 argumenter for å vente til du slutter å jobbe. Les saken

Slik blir du millionær på bonuspoeng

Foto: Patrick da Silva Sæther

I «gullstua» på Oslo Lufthavn Gardermoen koser Christian Jostad og Tore Dyrseth seg med gratis mat og drikke før avreisen til Miami, med billetter på forretningsklasse foran i kabinen. De er millionærer på bonuspoeng. Les saken

Lise (31) sparer 350.000 kroner i året

Foto: Siv Dolmen

Lise Vermelid Kristoffersen skal bli økonomisk uavhengig før hun er 40 år. For Eivind Berg ble en Playstation en dyrekjøpt erfaring, mens for Kjersti Grønseth har det gått sport i å spise billig. Møt de tre pengebloggerne her. Les saken