Foto: NTB/Scanpix

Slik rammer uroen på børsen deg

Den norske børsen preges av coronasjokk, oljepriskollaps og kronefall.  Her er de som vil rammes hardest – og minst, ifølge ekspertene.

Corona-epidemien som ble oppdag i Kina i januar, har smittet over på den norske og internasjonale børser. 

Som om det ikke var nok usikkerhet og kronefall fra før, bestemte oljekartellet Opec seg nylig for å gå til priskrig, noe som fikk oljeprisen til å falle med 28 prosent natt til mandag. Børsen åpnet som en konsekvens med et fall på hele 12 prosent mandag – det sterkest fallet siden 1987. 

Priskrigen som ble startet av Russland, som ikke ville kutte i oljeproduksjonen, og som deretter ble etterfulgt av Saudi-Arabia, gjorde at oljeprisen mandag morgen lå på 36,80 dollar fatet, skriver E24.

Det hele har skapt blodrøde tall. Hvem rammes hardest og hvordan skal du som småsparer forholde deg i hysteriet? Dine penger har snakket med tre sjeføkonomer. 

SPÅR RENTEKUTT: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank kan komme til å kutte styringsrenten neste torsdag. 
SPÅR RENTEKUTT: Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank kan komme til å kutte styringsrenten neste torsdag. 
Foto: Bård Gudim

Hittil har reiseliv og turisme vært blant sektorene som har vært økonomisk hardest rammet, som følge av Corona-epidemien. Med oljefallet mandag, falt kronen enda mer, noe som i praksis vil påvirke alle nordmenn ved at kjøpekraften forringes, sier sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen.

Importvarer og utenlandsreiser blir dyrere for oss, og den generelle prisveksten kan bli høyere, kan Due-Andresen fortelle. Oljefallet er dårlig for oljeselskapene og deres beslektede næringer. Det er de som vil bli rammet først. Men også hele den norske økonomien. 

Alt i alt blir oljefondet mindre verdt – det blir også rammet av børskursen, som betyr det blir litt mindre å rutte med for politikerne av de tre prosentene de årlig benytter seg av fra oljefondet, opplyser Frank Jullum i Danske Bank.

– Når det er sagt kan regjeringene velge å bruke mer penger av oljefondet for å stimulere samfunnet, forklarer han. 

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Bedriftene påvirkes av børsfallet fordi verdier går tapt, og det kan bli vanskeligere for dem å finansiere sin virksomhet, sier Due-Andresen videre, og legger til vi kan komme til å se at arbeidsledigheten går opp som følge av dette.

Fordi de fleste varene i Norge er importert, vil vi i tillegg oppleve at en del varer blir dyrere, og at vi får mindre for pengene og mindre å rutte med, forklarer Jullum i Danske Bank. Han trekker også fram at de som driver butikkene kan få problemer med å få ut varer i markedet og med inntjening.

For boligmarkedet bringer den nåværende krisen med seg en høy grad av usikkerhet og nedside-risiko, noe som gjør at flere kan komme til å sette seg på gjerdet for å se hva alt dette egentlig har å si for deres økonomi, og legge en demper på boligmarkedet fremover, sier Due-Andresen.

Jullum i Danske Bank mener på sin side det er lite sannsynlig det vil bli et stort krakk i boligmarkedet, fordi renten er så lav. 

– Selv om folk mister jobben, får de dagpenger i første runde, noe som gjør at vi ikke får tvangssalg og kraftig boligprisfall. Hvis Norske Bank må sette ned renten fordi de frykter at det blir verre, men så blir det ikke så ille, kan du får lavere rente uten at du får lavere arbeidsledighet.

GIR RÅD: Er det mer enn 15 år til pensjonsutbetaling, er det sannsynligvis for sent å gjøre noen omveltninger knyttet til aksjefond nå, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge.
GIR RÅD: Er det mer enn 15 år til pensjonsutbetaling, er det sannsynligvis for sent å gjøre noen omveltninger knyttet til aksjefond nå, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge.
Foto: FOTO: Danske Bank

For eksportører er er det imidlertid en trøst at kronen svekker seg, noe som styrker deres konkurranseevne. Corona-epidemien senker likevel den generelle etterspørselen, påpeker Due-Andresen. Kronekursen har svekket seg betydelig på oljeprisfallet og kan bli enda svakere hvis renten senkes.

Det spår Handelsbanken, Nordea og DNB at vil skje neste torsdag. Handelsbanken tror, ifølge Due-Andresen, at det kan avhjelpe norsk økonomi mye dersom sentralbanken kutter renten, men hun tror at også at politikerne må bruke mer penger i denne situasjonen.

– Spørsmålet er bare hvor mye renten nå må kuttes. Handelsbanken har ennå ikke landet sin prognose på hvor mye de tror sentralbanken senker renten, sier Due-Andresen.

De eneste som «vinner» enestående på den nåværende situasjonen, er de virksomhetene som leverer det som trengs i forbindelse med å dempe coronaviruset; som munnbind- og Antibac-produsenter, leveringstjenester for mat, samt hjemmetjenester som Netflix, forklarer Sjefsøkonom i Nordea Kjetil Olsen til Dine Penger. 

SPÅR OGSÅ VINNERE: Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen sier Netflix sannsynligvis vil ha en oppgang på børsen som følge av Corona-krisen. 
SPÅR OGSÅ VINNERE: Sjeføkonom i Nordea Kjetil Olsen sier Netflix sannsynligvis vil ha en oppgang på børsen som følge av Corona-krisen. 

Men hva betyr snøskredet på børsen for den gjengse småsparer? For småsparere betyr børskrisen at de oppsparte midlene deres er mindre verdt nå, fastslår sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum.

– De som påvirkes mest direkte er selvfølgelig de med mye aksjer. Samtidig påvirkes også flere indirekte fordi mange har pensjonsordninger gjennom jobben, der det sannsynligvis er en stor andel aksjer – så betydningen er at du vil få utbetalt en del mindre pensjon, sier han til Dine Penger.

Dette gjelder hovedsakelig dem med tjenestepensjon, ikke sysselsatte i offentlig sektor som har bruttopensjonssparekontoer, presiserer han. 

Les også: 5 smarte foreldrepermisjonstriks du bør sjekke ut

Både sjeføkonomen i Handelsbanken og Nordea fraråder småsparere å gjøre noe med aksjefondene sine, annet enn å lukke øynene, vente ut krisen og ikke selge. 

Markedet vil potensielt svinge mye fra dag til dag. Da er det farlig å prøve å time investeringene sine, forklarer sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Kari Due-Andresen.

– For småsparere er det ekstremt vanskelig å gå inn og ut av markedet. Jeg forstår det kan være fristende å selge, men i dag er markedet preget av panikk, tilføyer hun.

Sjeføkonomen råder derfor de som allerede sparer i aksjer eller aksjefond om å ha is i magen, og huske på at fondssparing tar sikte på en lang tidshorisont. Dersom du imidlertid ennå ikke har investert penger i markedet, men vurderer å gjøre det, bør du kanskje se an litt, ifølge Due-Andresen. Når aksjene faller så mye som de gjør nå, er det nemlig vanskelig å se gjennom svingningene, sier hun.

Fikk du med deg? Corona-viruset fikk Eivind til å selge aksjefondene – så kom børskrasjet

Hva småsparere nå bør gjøre, mener sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum avhenger av holdningen du selv har til risiko, hvor mye du tåler det, og ikke minst hvor langsiktig sparingen er. Er det mer enn 15 år til pensjonsutbetaling, er det sannsynligvis for sent å gjøre noen omveltninger nå, sier Jullum.

Videre sier hanat  folk må gjøre opp sine egne vurderinger om de tror sjokkene som har vært nå er midlertidig eller ikke:
«Tror du dette er en midlertidig effekt eller tror du Corona-viruset er noe som vil påvirke markedet i lang tid fremover?» og «Tror du oljeprisen blir liggende evig tid eller at det skyldes kortsiktige effekter, og at ting vil se bedre ut om noe tid?» er ifølge Jullum to spørsmål verdt å stille seg.

Aksjeråd fra DNB Markets: Satser på disse tre aksjene i børsstormen

Ingen av ekspertene vet hvor lenge børskrisen vil vare. Due-Andresen i Handelsbanken understreker at Corona-viruset er en helsemessig krise og at børseffekten av viruset derfor vil avta etter hvert. Hun tror ikke den røde sesongen vi er inne i nå, vil ha samme utvikling som finanskrisen i 2008 som varte i mange år.

– Etter hvert som man får kontroll på virus-spredningen tror man markedet vil gå opp igjen. Når folk blir friske og spredningene stopper, sier Due-Andresen som sier det i denne sammenheng er snakk om måneder, ikke år.

– Det er selvfølgelig vanskelig å si om aksjene vil komme like høyt opp som det var før det falt, men vi regner med at det blir en opptur, legger hun til.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea, sier all erfaring tilsier at kraftige fall også gir kraftige oppganger, men at å time bunnen er fryktelig vanskelig:

– Når du bestemmer deg for å selge er det for gjort at det er for sent. Skal du da kjøpe deg inn kan det hende du må kjøpe deg inn på en høyere kurs og du risikerer å tape enda mer penger, advarer han.

På spørsmål om det vil være lurt å flytte investeringene sine over på andre områder, som gull eller kryptovaluta, sier ekspertene i Handelsbanken og Nordea, nei. 

– Det kan være fristende å gå over i trygge aksjer, og det ser vi mange gjør, sier Due-Andresen i Handelsbanken. 

Hun mener det er mulig å finne sektorer som faktisk kan gjøre det bra, og peker på at helseaksjer generelt har hatt en svært god utvikling etter Corona-krisen utviklet seg. Dette til tross advarer sjeføkonomen småsparere mot å prøve å være smart i dette markedet. Det er rett og slett så uoversiktlig at det er vanskelig å si, ifølge Due-Andresen. 

Danske Bank gir ikke konkrete råd til småsparere. Sjeføkonom Frank Jullum sier svaret på om det vil være lurt å flytte investeringene sine over på andre områder, avhenger av om du tror dette er permanente effekter eller ikke. Selv sier han det er lite sannsynlig at cornoaeffekten vil påvirke verden i mange år. Han mener det samme til en viss grad gjelder den lave oljeprisen, og sier det er vanskelig å tenke at den nåværende oljeprisen er opprettholdbar. Problemet er at det kan bli veldig mye verre før det blir bedre, bemerker han. 

Derfor mislykkes amatører på børsen

Foto: Thomas Lohnes, Afp

De fleste amatørinvestorer taper penger på Børsen. Her er ti tips som kan øke sjansene for gevinst hvis du likevel vil prøve. Les saken her!

Her er tipsene som tar deg fra amatør til aksjesmart

Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Slik velger du vinneraksjene og setter sammen din første portefølje. Men pass deg for nybegynnertabbene! Les saken her!

Slik handler du aksjer

Foto: Kyrre Lien

Har du aldri kjøpt aksjer før, men har lyst til å prøve, er dette artikkelen for deg. Også erfarne aksjesparere kan plukke opp noen tips. Les saken her!

Her er elektrikeren som tjente 40 mill. på aksjer på en år

Foto: Alf Øystein Støtvig
Møt elektrikeren, sykepleieren, fiskeren og verktøy-selgeren som til sammen har tjent nær 54 millioner kroner på børsen. Les saken her!