SOLGTE SEG UT: Økonomiblogger Eivind Berg forteller hvorfor han valgte å selge seg ut av aksjefond i betydelige kvanta på grunn av Corona-viruset.
SOLGTE SEG UT: Økonomiblogger Eivind Berg forteller hvorfor han valgte å selge seg ut av aksjefond i betydelige kvanta på grunn av Corona-viruset.
Foto: Siv Dolmen

Corona-viruset fikk Eivind til å selge aksjefondene – så kom børskrasjet

Men verken han eller ekspertene råder andre småsparere til å gjøre det samme.

Søndag meldte økonomiblogger Eivind Berg at han selger seg ut av aksjefond i stort monn på grunn av Corona-viruset. Det skriver han på sin egen blogg. Berg hadde da tatt ut hele 50 prosent av aksjefondene i kontanter, med enda mer på vei ut.

Avgjørelsen strider med den generelle anbefalingen fra økonomieksperter om ikke å selge når du sparer i aksjefond, selv om det er utrolige tider. Men finnes det unntakstilfeller der småsparere også bør prøve å time salg av aksjefond? 

Nei, ifølge Berg selv. 

Han sier markedstiming er fryktelig vanskelig, anbefaler det ikke til småsparere, og understreker at han har solgt mot bedre vitende. Samtidig grunngir han avgjørelsen med at mange har sammenlignet Corona-viruset med tidligere epidemier, som SARS i 2003, at Corona-viruset smitter lettere enn SARS og at Kinas rolle i verdensøkonomien er en helt annen nå enn i 2003.

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

I blogginnlegget forklarte Berg at det ikke er noe han normalt sett ville gjort, og la også til de generelle aksjeanbefalingene som har vært knyttet til sykdomsutbrudd. Ifølge Eivind Berg var det vanskeligere å publisere blogginnlegget, enn å fatte den faktiske beslutningen om å selge seg ut av aksjefondene. Men fordi han har vært åpen om hvordan han investerer på bloggen, var det viktig for ham å være det nå også.

– Så kom børskrasjet mandag. Nå får vi se om det blir kortsiktig eller langsiktig vinning, sier Berg og sikter til da Oslo Børs falt med 4,09 prosent.

Ny utvikling i spredningen av Corona-viruset fikk redde investorer til å trekke store pengesummer ut av det norske aksjemarkedet, skrev E24 mandag. 

FINANSEKSPERT: Espen Sirnes er førsteamanuensis i finans ved Universitetet i Tromsø.
FINANSEKSPERT: Espen Sirnes er førsteamanuensis i finans ved Universitetet i Tromsø.
Foto: UiT

Førsteamanuensis i finans ved Universitetet i Tromsø og Handelshøyskolen, Espen Sirnes, mener det generelle rådet for småsparere i aksjefond om å ikke selge seg ut, fortsatt gjelder til tross for at Corona-viruset herjer. Sirnes kan ikke se noen situasjoner der det er lurt for en småsparer å prøve og selge seg ut av aksjefond med sikte på riktig timing, slik Berg har gjort. 

Hør hvordan viruset skaper frykt i finansmarkedet og hva det vil si for din lommebok i podkasten «Verdens Gang» her.

Les også: Fem smarte trekk når børsen stuper

Ifølge finanseksperten er det viktig å forstå at de som operer med timing er profesjonelle investorer som kan se ut informasjon som er dårlig fordi de sitter og overvåker markedet hele tiden. Amatører som sparer i fond, er noe helt annet. 

– Hvis du ikke kan så mye eller ikke følger markedet tett, vil du være for treg til å ta nytte av informasjonen (om for eksempel Corona-viruset, red.anm.) og tjene på timing, rett og slett. Kjøp og salg er kostbart, så det vil være lurere å sitte rolig , sier førsteamanuensen til Dine Penger.

Sparer du i fond? Dette er de bærekraftige fondsvinnerne

Ekspertenes beste tips: 23 aksjer du bør satse på i 2020

Hvorfor Berg valgte å trosse rådet han selv har fremmet på bloggen sin tidligere, er nettopp fordi han har hatt mulighet til å lese og følge grundig med på utviklingen av Corona-viruset. Avgjørelsen var basert på en rekke anekdotiske bevis på hvordan viruset har påvirket økonomien til nå, sier Berg. 

Av dette landet han på at det som har stått i mediene og det aksjemarkedet tror på knyttet til viruset, ikke representerer virkeligheten, ifølge Berg. Han oppfattet at det var en mismatch mellom potensielle konsekvenser og prisingen i markedet, og kaller det han gjorde risk/reward i praksis. Med det mener han at risikoen ved å være investert på kort sikt var større enn den potensielle gevinsten. 

TOK SJANSEN: – Hvis dette hadde vært en klassisk finanskrise hadde jeg sittet stille fremdeles, sier Eivind Berg.
TOK SJANSEN: – Hvis dette hadde vært en klassisk finanskrise hadde jeg sittet stille fremdeles, sier Eivind Berg.
Foto: Siv Dolmen

Berg tror avgjørelsen var riktig, men understreker igjen han ikke anbefaler noen småsparere å gjøre det samme. I og med han har opparbeidet seg en del kompetanse i hvordan børs og aksjer fungerer gjennom mange år, er Berg heller ikke å anse som en vanlig småsparer lenger, innrømmer han. 

– Sammenlignet med en gjennomsnittlig fondssparer sitter jeg med en del mer kompetanse enn de fleste, legger han til, og gjentar at det aller lureste for de fleste med aksjefond er å bli sittende helt stille i båten for å unngå irrasjonelle beslutninger.

Berg poengterer at han heller ikke anbefaler vanlige småsparere å blankt følge et råd fra noen andre:

– Du må kunne gjøre opp egne meninger, sannsynlighetsregne og tenke på konsekvensene. Du må også vurdere hva du skal gjøre etterpå. Hva gjør du hvis prisene begynner å gå opp, for eksempel, sier Berg. 

Nå gleder han seg til å kjøpe aksjefondene tilbake, fordi det vil bety at ting har ordnet seg rundt omkring.  Det vil enten bli når markedet har falt kraftig, eller når viruset har stagnert og en har begynt å få kontroll, fastslår han. 

NB! I en tidligere versjon av denne saken hadde vi en faktaboks om aksjesparekonto som viste seg å være noe utdatert og som derfor ble fjernet. 

Prøv Dine Penger+ i 30 dager for kun 1 krone!

Derfor mislykkes amatører på børsen

Foto: Thomas Lohnes, Afp

De fleste amatørinvestorer taper penger på Børsen. Her er ti tips som kan øke sjansene for gevinst hvis du likevel vil prøve. Les saken her!

Her er tipsene som tar deg fra amatør til aksjesmart

Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Slik velger du vinneraksjene og setter sammen din første portefølje. Men pass deg for nybegynnertabbene! Les saken her!

Slik handler du aksjer

Foto: Kyrre Lien

Har du aldri kjøpt aksjer før, men har lyst til å prøve, er dette artikkelen for deg. Også erfarne aksjesparere kan plukke opp noen tips. Les saken her!

Her er elektrikeren som tjente 40 mill. på aksjer på en år

Foto: Alf Øystein Støtvig
Møt elektrikeren, sykepleieren, fiskeren og verktøy-selgeren som til sammen har tjent nær 54 millioner kroner på børsen. Les saken her!